Kredi kartıyla prim ödeme dönemi başladı

A -
A +
Günümüzde kredi kartıyla alışveriş yapmayan insan kalmadı. Artık kredi kartı hayatımızda önemli bir yere sahip. Sosyal Güvenlik Kurumu prim tahsilatını artırma adına yakın bir zamanda kredi kartıyla prim tahsilatına başlamış idi. Önceleri kredi kartı ile sadece cari dönemlere ait primler ödenebilmekte iken artık çok daha fazla ödeme türleri kredi kartı ile yapılabiliyor.

PRİM BORCUNU İNTERNETTEN ÖĞRENMEK MÜMKÜN

Kredi kartı ile yapılan ödemeler, işveren ödemeleri, sigortalı ödemeleri ve diğer ödemeler başlığı altında sıralanmış. SSK sigortalısı çalıştıran işverenler borcun türüne göre işveren cari dönem, işveren geçmiş dönem, işveren 6111 yapılandırma, işveren İPC tahsilatı, işveren icra dosya tahsilatı, işveren icra taksit tahsilatı, işveren icra taksit peşinatı, işveren icra toplam borç tahsilatı ödemelerini kredi kartı ile yapabiliyor. Yine ticari faaliyette bulunduğu için Bağ-Kur sigorta kapsamında olan esnaflar da borç türüne göre Bağ-Kur cari dönem, Bağ-Kur Geçmiş dönem, Bağ-Kur SGDP ve Bağ-Kur toplam borcu kredi kartı ile ödeyebiliyor. Ayrıca sigortalılar diğer ödeme sorgusu adı altında, 4/a Tarım SSK, GSS prim, Ek-5 sigorta primi, Ek-6 sigorta primi, Topluluk sigortası yapılandırma tahsilatı ve isteğe bağlı 6111 yapılandırma ödemelerini kredi kartı ile yapabiliyor.
İşveren, esnaf ve sigortalılarımız, kredi kartıyla prim borcu ödeme işlemini https://onlinetahsilat.sgk.gov.tr/WebTahsilat/index.jsf adresi üzerinden gerçekleştirebiliyor. Bu yöntemle prim borç miktarını öğrenmek de mümkün. Dolayısıyla artık borç miktarını öğrenmek için SGK Müdürlüklerine gitmeye de gerek kalmıyor.

KREDİ KARTIYLA PRİM TAHSİLATI YAPAN BANKALAR

Ancak kredi kartıyla ödeme yapabilmek için SGK ile kredi kartıyla prim tahsilatı anlaşması bulunan bankalara ait bir kredi kartına sahip olmak gerekiyor. Bugün itibariyle SGK ile anlaşma yapan bankalar, 1-Akbank, 2-Bank Asya, 3-Denizbank, 4-Finansbank, 5-Garanti Bankası, 7-Halk Bank, 8-HSBC, 9-İş Bankası, 10-TTKB Bankası, 11-Vakıfbank, 12-Yapı ve Kredi Bankası, 13-Ziraat Bankası olmuş... Diğer bankaların da SGK ile kredi kartı tahsilatı yapması hepimizin menfaatine olacaktır.
Burada önemli bulduğum bir hususu özellikle belirtmek istiyorum. SGK, kredi kartıyla prim tahsilatlarında bankaların alacağı komisyon miktarını belirleme yetkisini bankalara bırakmış. Bir anlamda komisyon miktarları serbest rekabet şartları içinde bankalar tarafından belirlenecek. Dolayısıyla işveren, esnaf ve sigortalılar hangi banka daha az komisyon alacaksa ilgili bankadan kredi kartı almayı yeğleyecek.

HALK BANKASININ SOSYAL GÜVENLİK MİSYONU VAR

Adı son günlerde haksız yere yıpratılan, ülkemizin güzide bankalarından birisi olan Halk Bankasının işveren, sigortalı ve küçük esnafımıza destek olmak amacıyla kredi kartı tahsilatlarından komisyon almadığını yani Halk Bankasının sıfır komisyonla çalıştığını özellikle belirtmek istiyorum. Bu bilgiyi siz değerli okurlarımıza aktarmamın en önemli nedeni, millî sermayemiz olan Halk Bankasına neden bu kadar düşman olunduğunu bir de sosyal güvenlik açısından değerlendirmeniz içindir. Unutmayalım, Halk Bankası hepimizin. Halk Bankasının kaybettiği her kuruş, bizim cebimizden çıkan para demek...
           ***
Okur Sorusu: Bir yazınızda, emeklilik müracaat formunun eksik doldurulması halinde emekli aylığının eksik bağlanabileceğini belirtmişsiniz. Emekli başvurusu yapacağım. Nelere dikkat etmeliyim.
Cevap: Emeklilik müracaat formu dediğimiz tahsis talep ve beyan taahhüt belgesinin 8 numaralı satırında "ölüm/tahsis talep tarihinde bakmakla yükümlü olduğu kişiler var mı?" yer alan kutucuğa "bakmakla yükümlü olduğum kişiler var" yazmanız yeterlidir. Aksi halde düşükten prim ödeniyor ve prim gün sayınız 7200 günden az ise size başlanacak aylık düşük olabilecektir.
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.