Bahar aylarının enerjisinden keyif almak için; yeşil çay, zeytinyağlılar, balık ve sebze ile meyveden bol bol tüketilmelidir. Ayrıca piknik tarzı faaliyetlerle hem hoş vakit geçirmiş, hem de temiz hava solumuş oluruz.

Değerli okuyucularımız, "Bahar Yorgunluğu"na bu hafta çözüm önerileriyle devam ediyoruz... Bu aylarının kıpır kıpır hayatından sonuna kadar istifade etmek için basit şeyler yapmamız yetiyor. Mesela sevdiklerimizle gideceğimiz bir piknik, bahçe, park ve sahil gezisi inanın tüm stresimizi alacaktır.
İnsan vücudunu etkileyen sıcaklık ve soğukluk farklarında, kış aylarına uyum sağlayan vücut bahara alışmaya çalışır. Kimi hastalar son derece rahatlarken, kimileri ise zor günler geçirir. Bu güzel bahar günlerinde bazılarımızı pençesine alan mevsimsel yorgunluk ve bitkinliğe karşı zinde ve dinamik kalmak için yapılması gerekenleri şöyle sıralayabiliriz:
BAĞIŞIKLIK İÇİN NELER YEMELİYİZ?
>> Sağlıklı ve dengeli bir beslenme için bağışıklık sistemini olumlu yönde etkileyecek bütün besinler dengeli alınmalıdır.
>> Havaların ısınması ile hücrelerimizin iyon dengesinin ahenkli düzenlenmesi için aldığımız sıvı miktarı artırılmalı.
>> Sebze ve meyveler bahar aylarında bağışıklık sisteminim güçlendirilmesini sağlar.
>> Vitamin ve minerallerin önemli kaynakları olmalarının yanında, sebze ve meyveler antioksidan özellik gösteren A, C, E vitaminleri ile yine antioksidan özellik gösteren kimyasalların da önemli kaynaklarıdır.
>> Özellikle koyu yeşil, sarı, turuncu, kırmızı ve mor sebze ve meyveler (ıspanak, karalahana, brokoli, pazı, roka, yeşil soğan, sivri biber, Brüksel lahanası, turp, şalgam, pancar, kereviz, domates, havuç, limon, kuşburnu, elma, kivi, portakal, mandalina gibi) beslenme içerisinde sıklıkla yer almalı.
>> Et, yumurta, yeşil yapraklı sebzeler, tahıllar, pekmez ve kuru meyvelerde bulunan demir; kuru baklagiller, yağlı tohumlar, rafine edilmemiş tahıl taneleri ve koyu yeşil yapraklı sebzelerde bulunan magnezyum; balık ve diğer deniz ürünlerinde bulunan selenyum; et, karaciğer, yumurta, deniz ürünleri, süt ve ürünleri, kuru baklagiller, yağlı tohumlar ve tahıllarda bulunan çinko güçlü bir bağışıklık için gerekli minerallerdir.
>> Mevsimsel sebze ve meyveleri bol alın!
YAĞLI VE TUZLULAR YASAK!
>> Katkı maddelerini içeren, yoğun kalorili, tuz ve yağdan zengin, pasta, kek, cips, tuzlu kuruyemiş gibi gıdalardan uzak durulmalıdır. Yüksek glikozlu tatlı yiyecek ve içeceklerden kaçınılmalıdır.
>> Probiyotik (yararlı mikroorganizma) açısından zengin olan süt ve ayran gibi içecekler, bağırsak sistemini güçlendirdiği için mevsim geçişlerinde çok faydalıdır.
Bahar sabahlarını spor ile karşılayınKuşkusuz bahar aylarının en önemli problemi ruhi sıkıntılardır. Kafamızdaki anlamsız düşünce ve kaygıları atarak, yorgunluğumuzu gidermeliyiz.
Ruhi stresler, bahar yorgunluğunun en önemli sebebidir. İş hayatının kış aylarında daha yoğun olması, stres birikimi yaparak, fiziki değişimlerin yaşandığı mevsim dönümlerinde sıkıntı hissi ve depresyona eğilimi artırır. Stresi azaltabilecek spor faaliyetleri, sosyal faaliyetler ve dış ortamda daha çok zaman geçirme yararlı olur. Güneş ışınları ve çevrenin aydınlık ve berrak olması, ruhumuzu olumlu etkiler.
>> Kafamızdaki dünyaya yönelik anlamsız düşünce ve kaygıları atarak, hiçbir şeyi kafaya takmayarak yorgunluğumuzu gidermeliyiz.
>> Egzersiz ve doğal yürüyüşler fiziki ve ruhi sağlımıza iyi gelir. Eğer uzun yürüyüşlere çıkamıyorsak; sabahları açık pencere önünde yapılacak basit egzersizler bile, dolaşım sisteminin harekete geçmesini sağlayıp, kişiyi daha canlı kılar.
>> Giyimimize bulunduğumuz ortama uygun tarzda dikkat ederek pamuklu, ter çekme özelliği fazla olan gözenekli olanları tercih ederek, ısı dengesinin ayarlanmasında vücuda yardımcı olunmalı.
>> Her gün akşam ya da sabah ılık duş alınmalı.
>> Alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklardan sürekli uzak durulmalıdır.
İYİ BİR UYKU GÜN BOYU DİNÇ KILAR
>> Uyku düzeninin sağlanması diğer önemli bir konudur. Herkesin ihtiyacı olan uyku miktarı farklıdır. Baharda uyku düzeni bozulabilir. Alışık olduğumuz saatte yatağa gitmemiz ve ihtiyacımız kadar uyumamız gerekir. Az uyumak kadar, aşırı uyku durumu da kendimizi daha kötü hissetmemize sebep olur.
>> Alerji, kalp damar hastalığı, astım ve şeker hastalığı gibi kronik rahatsızlıkları olanlar, mevsim dönüşümlerine girerken doktor kontrollerini yaptırmaları gerekir. Çünkü bu hastalarda oluşabilecek komplikasyonlar, bahar yorgunluğu ile karıştırılabilir. İlaç tedavilerinin yeniden düzenlenmesi ile bu dönem daha rahat geçirebilir.
OKUYUCU CEVAPLARIEl ve ayaklarım sürekli yanıyor
> Şemsettin Yıldızbaş
Ellerim ve ayaklarım yanıyor, uyuşuyor. Ayaklarımı bazen hissetmiyorum, sebebini öğrenebilir miyim?
CEVAP: Şemsettin Bey, el ve ayakların yanması bir çok sebepten olabilir. Yaşınızı, boy ve kilonuzu da belirtmemişsiniz. Sizdeki şikayetleri olan bir kişide ilk akla gelecek şeyler; şeker hastalığı ve yüksek kolesterolün oluşturduğu damar sertliği ile "nöropati" dediğimiz duyu sinirlerinin kılcal damarlarla beslenmesinin bozulmasıdır. Ayrıca bazı diğer metabolik ve hormonal hastalıkların seyrinde de olabilir. Size tavsiyem; en kısa sürede bir dahiliye uzmanına muayene olup duruma göre yapılacak tahlil ve tetkiklerle sebebin net olarak ortaya konmasıdır. Kati ve yüz güldürücü tedavi ile şikayetlerinden eser kalmaz inşallah.
Aman dikkat, kalp krizi kapınızda!
> Halil Hasan
55 yaşında 94 kilodayım. Öğleyin yemek yedikten sonra uyku bastırıyor, çok sık grip oluyorum, yatakta kalbim hızlı atıyor, terliyorum.
CEVAP: Saygıdeğer Halil Bey, öncelikle kilona in. Merdiven çıkmakla nefes darlığın oluyorsa, yüksek tansiyonla oluşmuş kalp büyümesi (hipertrofi) ve kalp yetersizliği olabilir. Ayak bileklerinin şişmesi ve geceleri uyanıp idrara kalkman ile kalp sesleri, broşlarında doluluk hissetmen ve çarpıntı varlığı da bu durumu akla getirmektedir. Yemek sonrası ağırlık çökmesi ve uyku basması ile çabuk acıkman; kolesterol, ürik asiti ve insülin direnci sonucu oluşan damar sertliğini işaret etmektedir. Aman çok dikkat! Kilolar verilmedikçe, Allah korusun kalp krizi ve felç kapıda beklemekte. Boyun ve sırtının terlemesi de hem fazla kilolarına hem de kalp yetersizliğine bağlı. Dahiliye uzmanına muayene olup rahatlarsın. Bir de her akşam hekiminizin kontrolü altında tok karnına 150 mg aspirin alın.
Hassas bağırsak hayatı mahvediyor
> F.K.
Bağırsak hassasiyeti sebebiyle şiddetli ağrılar çekiyorum. Doktorum bu rahatsızlığın tedavisi olmadığını söyledi. Eşimle çocuk da istiyoruz, ama bu şartlarda imkansız gibi, lütfen yardım!..
CEVAP: Kıymetli okuyucum, rahatsızlığınız, daha çok genç ve orta yaştaki bayanların ortak derdi olan İrritabl Bağırsak Sendromu. Her şeyi kafaya takan kişilerde daha çok görülür. Geçen yıl 2 hafta bu hastalığı anlatmıştık. www.ailenizindoktoru.net adlı sitemizden detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Üzerinize düşeni yaptıktan sonra gerisini Allah'a bırakın. Böylece sizdeki İrritabl Bağırsak Sendromu gibi psikosomatik hastalıklar semtinize uğramaz! Sabahları kalkıldığında aç karnına karın ağrıları daha ziyade "peptik ülser" dediğimiz mide ve oniki parmak bağırsağını içine alan ve onun da temelinde stres ve gerilimlerin bulunduğu durumlarda olur. Her ikisi de stres kaynaklı. Lütfen biraz geniş ve rahat olun, çocuk da yaparsınız inşallah.
e-mail: aile.doktoru@tg.com.tr
Adres: 29 Ekim Cad. No: 23 Yenibosna-İSTANBUL