Bayramda misafirin
kalbini zorlamayın!

A -
A +

Hazırlayan: Uzm. Dr. S. Hilmi ÖZKIRIŞ İç Hastalıkları Uzmanı MUTLU OL, MUTLU ET... 3 gün sonra yeme özgürlüğüne kavuşmanın psikolojisi ile her şeye saldırmak, başta kalp ve damar olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkartır. İkram edilen her şeyi bitirmek yerine, sadece tadına bakmak bizleri ve ev sahiplerini de mutlu eder... Saygıdeğer okuyucularımız, koca bir ay bir içim su gibi geldi geçti. Sanılanın aksine ilk bölümü çok sıcak geçmesine rağmen oruçlarımızı tuttuk. Hatta ilk başta oruç tutmaktan çekinip bize müracaat ettikten sonra ilaç programlarını ayarlayıp bu mübarek ayın manevi bereketinden istifade eden okuyucularımızın çok duasını aldık. Bu hafta sizlere, ramazan ayını uğurlamaya, bayramı ağırlamaya hazırlandığımız şu günlerde sağlıklı bir ömür açısından dikkat etmemiz gerekenler kuralları basit olarak sıralamaya çalışacağım. SADECE TADIMLIK OLARAK ALAYIM! Hayatımız boyunca daima sağlıklı, zinde ve dinamik kalabilmenin formülü; daima yeterli ve dengeli beslenmedir. Bayramda yeme özgürlüğüne kavuşmuş olmanın psikolojisi ile normalden fazla gıda tüketimine meyilli olmak birçok hastalığa davetiye çıkartır. İkram edilen her şeyi bitirmek yerine, sadece tadına bakmak bizleri ve ev sahiplerini de mutlu eder. FAZLA YİYEREK HASTALANMAYIN Ramazan bayramında normal yeme düzenine geçildiğinde psikolojik olarak daha fazla yeme eğilimine girilmemelidir. Hâlâ kendimizi oruç tutuyor zannedip çoğumuzun iftarda yaptığı gibi, bazen de nasılsa oruç bitti şimdi yeme zamanı diyerek aşırı miktarda midelerimize yüklenmemeliyiz. Eğer her zaman olduğu gibi bayramda da irademize hakim olmayarak sağlıklı ve dengeli beslenmezsek; aşırı yemek yeme sonucu başta hazımsızlık olmak üzere mide ve bağırsak sistemi ve kalp-damar hastalıkları yönünden sıkıntılarımız kaçınılmaz olur. İKRAMLARA DİKKAT! Bayramda çok yenilen tatlı, şeker, çikolata ve hamur işleri başta midemizi göçerterek karın ağrısı, yanma, bulantı, kusma, hazımsızlık, ishal ve bağırsak gibi sağlık problemlerine yol açar. Şeker, kalp-damar, karaciğer ve tansiyon hastalarının mevcut durumları daha da bozulabilir. Bundan dolayı ziyaretlerde sunulan bu ikramlara mesafeli yaklaşın. Bu tarz beslenme, kalp krizi ve felç açısından son derece risklidir. Bayram ikramlarının muhtevalarındaki yoğun şeker, vücudun boş ve anlamsız bir enerji almasına sebep olarak; vücut ağırlığı ile ilgili problemleri bulunan kişilerin durumlarını daha da kötüleştirir. Bayrama hafif kahvaltı ile başlayın > Bayram için hazırlanan çok çeşitli ikramlar karıştırılmadan tadımlık olarak tüketilmelidir. > Gıdalar iyi çiğnenmeli, yavaş yavaş, azar azar ve sık yenilmelidir. > Hafif kahvaltıyla güne başlanmalı. > Öğle ve akşam yemeklerinde çorba, zeytinyağlı sebze yemeklerinden biri ve yeşilliği bol mevsim salataları olmalıdır. BALIK VE SÜTLÜ TATLILAR > Bayramda tatlı ve çikolataya dikkat edilmeli, ısrarlardan uzak kalınmalı. Eğer canımız çektiyse de hamurlu, şerbetliler yerine sütlü olanlarından az alınabilir. > Sezonun açıldığı bu günlerde haftada en az 2 gün ızgara veya buğulama balık yenmelidir. > Kabızlık gibi bazı sindirim sistemi rahatsızlıklarının önlenmesi açısından bol su, ayran, sebze ve meyve tüketilmelidir. > Şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastalar, perhizlerine bayram müddetince de dikkat etmelidirler. DİŞ TEMİZLİĞİNİ UNUTMAYIN > 0-12 yaş grubu bebek ve çocuklar, büyüme ve gelişmelerine hiçbir katkısı olmayan kalori kaynağı şeker, gofret ve çikolata gibi gıdalardan uzak tutulmalı. > Bu tür besinlerin tüketiminden sonra diş temizliğine itina gösterilmelidir. > Yaşlılar ve tansiyon hastaları kahveden uzak durmalı, siyah çayı da 24 saatte 3 fincanı geçmemeliler. Bunların yerine bitki çayları tercih edilmelidir. BAHÇE İŞLERİYLE UĞRAŞIN > Her gün düzenli yapılan aktiviteler, fiziki ve ruh sağlığımızı olumlu yönde etkilediğinden, oruç sebebiyle azalmış metabolizma hızımızın artmasına imkân sağlar. > Tempolu yürüyüş, bahçe işi ile uğraşma, araba yıkama, bisiklete binme, merdiven çıkma gibi faaliyetler; sağlık için hayatımızın bir parçası haline getirilmelidir. > Aşırı yağlı yiyeceklerden, kızartmalardan, sindirimi zor olan besinlerden uzak kalmak, sağlıklı bir bayram geçirebilmenin diğer şartlarından biridir. ÇOCUKLARI FRENLEYİN Aşırı çikolata ve tatlı tüketimi çocuklarda ishal ve kusmaya sebep olabilir. 20-30 yaşlarında ortaya çıkabilecek kalp ve damar hastalıklarına zemin hazırlanmaması için çocukların bu yiyecekleri tüketmelerine mutlaka sınırlama getirilmelidir. Böylece hem ileri yaşlarda devamlı sağlıklı, zinde ve dinamik kalmaları, hem de bayram günlerini daha güzel ve sağlıklı geçirmeleri sağlanmış olur. Bir hekimin zor kararı... > Değerli okuyucularım, Ramazan Bayramınızı tebrik eder, ülkemiz ve milletimiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum. Alışık olmadığım bir tarz ama siz kıymetli okuyucularımıza küçük bir hatırlatmada bulunmadan geçemeyeceğim. Ülkemizin demokratik ve hukuk alanında da bayram yapması için vatandaşlık görevimiz gereği, geçmişte çok sıkıntı çektiğimiz 12 Eylül darbesiyle ile aynı güne denk referandum sandığına hep birlikte gidelim. Hekimin oyunun rengi olmaz ama gerek bürokrasiden gerekse de vatandaş olarak statükodan çok sıkıntı çektiğim için hepinizi "Evet" bölümüne tercih mührünüzü basmaya davet ediyorum. Göreceksiniz ki; 13 Eylül sabahı güzel Türkiye'mize ekonomik, sosyal ve hukuk alanında dünyanın önde gelen lider ülkelerinden olabilmenin yolu sonuna kadar açılacaktır...

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.