
> Adem Sağlam / İNGİLTERE
29 yaşındayım. Okuduğum için ailemden uzakta ve yalnız yaşıyorum. Ancak aylar sonra ziyaretlerine gidebilme imkânım oluyor. Geçen sene, babaannem ben orada iken vefat etti. 1-2 gün sonra beni korkular sardı. Babaannemin cesedi gözümün önüne sürekli geliyordu. 2 hafta boyunca yemek yeme isteğim olmadı, nasıl olsa ben de öleceğim düşüncesi hepten peydah oldu.
Etrafımda olan canlılara bakışım değişti, kesinlikle hiçbir canlıyı öldürmemeye dikkat etmeye başladım, hatta çimenlerde yürürken, arada biten çiçekleri ezmemek için gayret etmeye başladım.
KUŞLARI DÜŞÜNÜP RAHATLIYORUM
Kimseyle konuşmak istemedim. Konuştuklarımda, gözlerim kişinin yüzüne bakıyor ama aklım hep başka yerde oluyordu. Yalnızken sakince oturduğum halde içimde sanki fırtınalar kopuyordu, kalbim bazen hızlı atıyordu, hızlı attığını düşündükçe daha da hızlanmaya başlıyordu ve bir anda silkinerek başka şeyleri düşünmeye çalışıyordum. Kuşların ötüşü, yeşillik ve sevdiğim insanları düşündükçe sakinleşiyordum.
ÖLÜM KORKUSU PEŞİMİ BIRAKMIYOR
Bu durum babaannemin vefatından sonra 2 hafta devam etti. Bu dönemden sonra korkularım biraz azaldı, ama bazı durumlarda yine ortaya çıkıyorlardı. Örneğin basit bir hapı yutmam gerektiğinde, "Acaba boğazımda kalır da boğulur muyum?" diye düşünerek içemiyordum. O dönem midemde ülser de vardı, ilaç kullanmam gerekiyordu ama bu korkulardan dolayı tam kullanamadım.
FİLM BİLE İZLEYEMİYORUM!
Televizyondan izlediğim helikopterden çekilen görüntülere bazen bakamıyorum, sanki ben oradaymışım ve düşüyormuşum gibi geliyor. Şu an bile az da olsa durup durduğum yerde hâlâ korkuyorum. Genelde akşam vakitleri korkular beni sarıyor. Bazı zamanlar lambayı bile söndürmüyorum. Bunlar neyin alâmetleri?..
CEVAP: Sevgili Adem kardeşim, tüm anlattıkların başına gelenlerin ve karşılaştığın hadiselerin (özellikle babaannenin ölümü ve ailenden uzakta yaşamak zorunda kalman...) sempatik sinir sistemini aşırı etkilemesi sonucu gelişen Depresyon, Anksiyete Sendromu ile Panik Atak tablosuna bağlı. Daha önceki sayfalarımızda bu 3 konuyu da enine boyuna okuyucularımıza aktarmıştık (daha detaylı bilgiye www.ailenizindoktoru.net adlı web sitemizden ulaşabilirsiniz).
PSİKİYATRİSTE GİTMEKTEN ÇEKİNME
Sana şunları tavsiye ediyorum:
* İnsanoğlu başına gelen her hadisenin ama büyük ama küçük Allah'ın dilemesi ile bir hikmete, sebebe bağlı oluştuğunu kabul etmeli.
* Üzerine düşen her türlü maddi ve manevi vazifelerini yapıp tedbirlerini aldıktan sonra gerisini Allah'a havale etmeli.
* Böylelikle içine kendisini son derece rahatlatıcı bir huzurun yerleştiğini, tüm azalarının gevşeyip bir sevinç halinin kapladığını hissedecektir.
* Tüm bu tablolar karşısında içinde oluşan vesveselere kulağını tıka.
* Seni rahatlattığını ifade ettiğin ozon konsantrasyonundan zengin deniz ve ırmak kenarları ile ormanlık alanlarda yürüyüşler yap.
* Sevdiğin, konuşmalarının sana güven ve keyif verdiği arkadaşlarınla sohbetler yap.
* Gerekirse psikiyatri desteği de alabilirsin.
KISA KISA Çocuğa baskı yapmayın!
> H.A.
11 yaşında oğlum büyük tuvaletini kaçırıyor. Neden yapıyorsun dediğimde, anlamadan olduğunu söylüyor. Anne olarak çok üzülüyorum lütfen yardım!
CEVAP: Değerli okuyucumuz, oğlunuzun bu durumu, yeni ortaya çıkan bir mesele mi, yoksa doğumdan beri olan bir sıkıntı mı? Bundan bahsetmemişsiniz. Büyük ihtimalle de sonradan ortaya çıkmış bir tablo. Nadir bazı organik sebeplerin dışında en büyük sebebi de büyük ihtimalle sıkıntı, üzüntü, baskı, okulda başarısızlık, şiddet görme gibi psikojenik faktörlerden kaynaklanır. Tüm bu olabilecek altta yatan sebepler araştırılarak ona göre gereken önlem ve tedaviler ile inşallah her şey düzelecek. Önce çocuğu cerrahi uzmanına, ardından da çocuk psikiyatri uzmanına muayene ettirin lütfen!
Her şeyi kafana takma
> Mustafa Şimşek
17 yaşında, 178 boyunda, 72 kiloyum. Kafamda karıncalanma oluyor, bütün değerlerim güzel çıktı, doktor az tuzlu ye dedi, ama uyuşma geçmedi...
CEVAP: Sevgili Mustafa, kilon çok iyi, tetkiklerin normal çıkmasına rağmen hekimin tuzu azaltmanı söylediyse, tansiyonun yükseliyor olabilir. Günde 3 defa dinlenerek tansiyonunu ölçtür. 1 haftalık takibe rağmen 120/70'i geçmiyor, kan şekeri, kan kolesterol ve yağ, tiroid fonksiyon testlerin de normalse, her ihtimale karşı ilaçlı beyin MR'ı çektirerek nöroloji uzmanına muayene ol. Bunlar da normalse, şikayetlerin psikojenik temelli olup, üzerine düşen maddi ve manevi vazifelerini yaptıktan sonra gerisini Allah'a havale et, kafana takma, her şeyin düzeldiğini göreceksin.
Çekinmeye gerek yok...
> H.K.
Makatımda kaşıntı var ve dışkılamadan sonra tamamen arınamıyorum. Gaitam siyah, utandığım için de doktora gidemiyorum. Merhem ve yahut hap şurup gibi tedavi metodu var mı?
CEVAP: Kıymetli kardeşim, hastalık ve dini konuları işin ehline danışmada utanma olmaz. Şikayetlerinizle ilgili HEMEN genel cerrahi uzmanına muayene olun. Bulgulara göre hekiminizin tavsiye ve ilaçlarıyla oldukça rahatlayacaksınız. Konulacak teşhise ve hekiminin tavsiyelerine göre, merhem, tablet, fitil, süspansiyon türü ilaçları tek veya birkaçı ile tedaviniz ayarlanır.
Sigarayı bırak GERİSİ GELİR KENDİMİZE BAKMIYORUZ
Şöyle bir etrafınıza bakın; masada, direksiyon başında, büfede, evet evet tam karşınızdaki beyefendi... Biraz göbek çıkmış, yürümek istemeyen bir hâl, açlığını gidermek için ekmek arası dönere sarılan koca bir ömür. Ve peşinde yaşla gelen ağrılar, sızılar...
> Mustafa Yavaş / ADIYAMAN
* 50 yaşında, 1.75 boyunda, 90 kiloyum. Ağırlıklı olarak şoförlük ve tarımla uğraşıyorum, genelde ayaktayım. 30 yıldır sigara içiyorum, acı biberi ve kebabı seviyorum, bol bol da ayran içerim. Sebepsiz terliyor, sürekli yorgunluk hissediyorum, gece yatarken rahatsız oluyorum, midem şişiyor ve fazla yürüdüğümde el parmaklarım şişiyor. Doktora gittiğimde "bronşit, mide ülseri, karaciğerinde problem var" dedi. Karaciğer ultrasonografimde yağlanma, akciğer grafimde de amfizematöz değişiklikler ile boyun ve bel omurlarımda kireçlenme çıktı. Tavsiyeleriniz lütfen!
ÖNCE FAZLALIKLARI VERİN
CEVAP: Değerli Mustafa Abi, boyuna göre kilon fazla. Hamur işi ve tatlılardan, abur cubur, koladan kaçınarak, çayına şeker katma. Dengeli ve sağlıklı beslenme ile devamlı ve düzenli egzersizle ideal kilon olan 73-75'e in.
* Karaciğerinizin yağlanmış olması, durumun ciddi olmaya başladığını ve bunun devamı halinde gelişmeye başlamış olan damar sertliğinin kalp ve beyin damarlarınızı tıkayarak kalp krizi ve felcin yaklaşmakta olduğunu, hele hele içtiğiniz sigara, bunun her an olabileceğini size haber vermekte. Bu sebeple kesinlikle ve derhal sigarayı bıraktığınız gibi içilen mekânlarda dahi bulunmamanız lazım.
* Mide ve bağırsak sisteminizden herhangi bir şikayetiniz yoksa acı biber yiyebilirsiniz ama kebabı 10 günde birden daha sık aralıklarla yemeyin lütfen!
* Terlemeniz vücudunuzda cilt altı yağ dokunuzun ve buna paralel olarak artan ter bezlerinizin fazlalığından kaynaklanmakta. Kilo verirseniz bu durumunuz kaybolur .
NEDEN HEP YORGUNUZ?
* Sürekli yorgunluk hissetmeniz ve gece yatarken rahatsız olmanız, damar sertliği geliştiğini ve bu durumun kalbinizi etkilemeye başladığını göstermektedir.
* Boyun ve beldeki kireçlenmenin de en büyük sebebi, vücut ağırlığındaki her bir fazla kilonun bel, kalça ve dize 20-25 kg olarak yansıması sebebi ile o bölgelerdeki kıkırdak dokularının deforme olup kayganlığının bozulması neticesidir.
* Sigarayı bırakıp fazla kilolarınızı verdiğiniz ve hekiminizin uygun göreceği ilaçları kullandığınız takdirde tüm şikayetlerinizin kaybolduğunu göreceksiniz.
* Bir de her akşam tok karnına 150 mg aspirin almanızda kalp krizini ve felci önleme açısından çok faydası vardır.
Son olarak hekim kontrolünü ihmal etmeyin.
Geçmiş olsun...