Bugünlerde anlamsız bir şekilde kendimizi yorgun hissediyor, birikmiş bütün dertlerimizle yüzleşiyoruz... Oysa dışarıda bambaşka bir dünya bizi bekliyor; hadi bahara merhaba deyin! Neşe ve canlılık kaynağı bahar günleri kâbusunuz olmasın! 
Tabiatın sıcak yüzünü bize göstermeye başladığı bugünlerde güneşlenmek ve yeşille iç içe yaşamak; bedenimiz kadar, ruh ve zihin sağlığımıza da son derece faydalıdır. Özellikle deniz ve ırmak kenarları ile ormanlık alanlarda uzun yürüyüşler yapmak, bol çeşitte sebze ve meyve tüketerek vücut direncimizi artırabilir, kendimizi her yönüyle dinç ve zinde kılabiliriz.
HASTALIKLARI TETİKLİYOR
Bahar ayları ile birlikte güneşin kendini daha fazla göstermesi, havadaki ısı artışları sonucu ruh ve beden sağlığımız yönünden faydalı olabildiği gibi, şeker, allerji, astım, peptik ülser gibi hastalıklar açısından da olumsuz bir döneme girilmiş olur. Bu tür hastalıkları olan kişiler ilaçlarını düzenli aldıkları, beslenmelerine azami dikkat ettikleri ve hekimleri ile yakın temaslarını devam ettirdikleri takdirde; son derece rahat ve huzurlu bir döneme başlangıç yapmış olurlar.
Bahar ayları, sağlıklı insanların genel vücut sağlığı üzerinde bazen sabahları uyanmada zorluk ya da daha kolay yorulma gibi olumsuz etkiler oluşturabilir. Tüm vücutta ya da eklemlerde hissedilen yaygın sızı tarzı ağrılar, halsizlik, yorgunluk, bitkinlik gibi şikayetler ile bahar mevsiminin gelişiyle birlikte bazı insanlarda ruhi çöküntü, mutsuzluk, psikolojik sıkıntılar, sürekli yorgunluk hali ve cinsel isteksizlik gibi birçok dertler görülebilir. Tüm bunlar, insan metabolizmasının bahar aylarına göre yeniden ayarlanmasındaki uyum gecikmesinden olur.
BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ ZAYIFLIYOR
Baharda kronik yorgunluk send-romu vakalarında artış olabilir. Tek bir sebebi olmayan bu hastalık, viral bir enfeksiyonun tetiklediği beynin çalışmasındaki düzensizlikler, strese bağlı vücudumuzdaki dengesizlik ve vücudun savuma sisteminin bozulması sonucu, aşırı derecede aktifleşen bağışıklık sistemimizi içine alan bir durumdur. Kronik yorgunluk sendromunun en ayırt edici özelliği, yatak istirahatıyla geçmemesidir. Bağışıklık sistemi, enfeksiyonlarla başa çıkamayınca neticede bitkinlik olur.
BAHAR İNSANI NEDEN YORAR?
Bahar aylarında havadaki elektrik yükünün değişimi, manyetik alanda meydana gelen farklılıklar ve etrafımızdaki iyon dengesinin bozulması gibi pek çok sebep, bu sıkıntıları yaşamamıza zemin hazırlar. Özellikle kentlerde yaşayan insanlar, hava akımının daha az olması gibi sebeplerle elektrik yükünden çok daha fazla etkilenir. Pozitif etki insanlara zindelik getirirken, negatif etki ise yorgunluk, hâlsizlik gibi durumlara sebep olur.
Depresyona yol açan romantik yorgunluk, bahar çarpması veya Bahar Yorgunluğu olarak adlandırılan tüm bu durumlar, bir hastalık şeklinde değerlendirilebilir. Tedbir alınmazsa, kronikleşir. Bu sıkıntıdan kurtulabilmek için, öncelikle kendimizi, tabiatı ve hayatı sevmek, yorgunlukların, tükenmişliğin, mutsuzlukların, hayal kırıklıklarının gelip geçici olduğuna inanmak gerekir.
Bahar aylarının YAN ETKİLERİYanmış tükenmişim ben!
Havaların ısınmasıyla birçok kişide yorgunluk, eklem ağrıları, uyku isteği gibi ortak şikayetler görülebilir. Evlerde toz kaldıran bahar temizliği, havasız ve rutubetli ev şartları, zayıf sosyal ilişkiler, iş-aşk konularında hayal kırıklıkları da bu tabloya zemin hazırlar. Karşılanamayan sosyal arayışlar, arkadaş eksikliği ve yalnızlık duygusu, yorgunluğu başlatabilir. İlave olarak yoğun çalışma temposu, ekonomik sıkıntılar gibi dış sebeplere bağlı uzun süreli strese maruz kalmak, bitkinlik, hayatın bir anlamı yokmuş duygusu ve çöküntü hissi, neticede romantik yorgunluk "tükenmişlik sendromuna" dönüşebilir.
İntihar vakaları artıyor
İlkbaharda intihar vakaları da artış gösterebilir. Beyindeki seratonin hormonundaki azalma intihar eğilimini artırabilir. Bahar aylarında tabiatın canlanması ile insanlar da canlanır, adeta kanı kaynayarak cıvıl cıvıl olur ancak küçük bir olumsuzluk da büyük kırgınlıklar yaşatarak sıkıntıya sokabilir. Hayata küsen ve kendini ümitsiz gören sıkıntıdaki insanlar, sabır ve tevekkül yolunu seçmeyip manevi noktada da zayıfsa "Allah korusun" intihar yolunu seçebilir!
Mevsim ürünleri mideyi bozar
Kışın daralan ve bu mevsimde açılan damarlara daha fazla kan ulaştığından insan kendini daha canlı hisseder ama mide ve bağırsak rahatsızlıkları da başlar. Kanın azaldığı mide ise, daha fazla asit ürettiğinden mide ülseri ve kanamaları görülebilir. Bahar meyveleri ve sebzeleri tüketimine bağlı olarak stresle birlikte ülser ve gastrit de artabilir.
Bu aylarda isteksizlik olur
Ayrıca, bu aylarda bahar yorgunluğunun sonucu olarak genel bir isteksizlik hali de görülebilir. Dengeli beslenme, yaşadığımız ortamların aydınlatılması ve havalandırılması ile sigara ve alkol tüketimi terk edildiği halde devam eden yorgunluk için mutlaka hekime müracaat edilmelidir.
Alerjenler iyice azar
Bahar aylarında dışarıdaki havaya aldanmayarak uygun kıyafet giymek ve yedek giysi bulundurmak gerekir. Özellikle astım veya benzer diğer alerjik hastalıkları olanlar bu konuda daha da dikkatli olmalı, polen ve çiçek tozlarına karşı kendilerini daha sıkı korumalıdırlar.
OKUYUCU CEVAPLARI Oğlunuzun yaptığı düpedüz intihar!
> Ülkü Alpdemir
30 yaşındaki oğlum 6 senedir şeker hastası, hastalığını bir türlü kabul edemedi, kendine dikkat etmiyor, komaya giriyor, ne yapabiliriz?
CEVAP: Değerli Ülkü Hanım, oğlunuzun yaptığı düpedüz intihar! Açlık kan şekeri 130, tokluk kan şekeri de 160, HbA1C dediğimiz son 3 aylık şeker ortalamasını gösteren değeri de % 6.5'u geçmemeli. Öncelikle çok sıkı ve kontrollü perhiz yapmalı. Hayatı boyunca ideal kilosunun üzerine çıkmamalı. Tadı olan meyveler de dahil her türlü tatlı gıdalardan ömür boyu uzak durmalı. Balık, yeşillik, sebze ve her türlü salatayı bol bol yesin. Boş kaldıkça yürüme tarzı dahi olsa hareketli olsun. Ayrıca hayat boyu hekim kontrolü altında, akşamları tok karnına 150 mg aspirin, gün aşırı da B1, B6 vitamini alsın. Kesinlikle de sigara içmediği gibi içilen mekanlarda da bulunmasın. Acilen dahiliye uzmanına gidip tedavilerini ve hayat tarzı düzenlemelerini yaptırsın, sıkıntısız normal bir hayat sürsün.
Benim babam da Vitiligo'danmuzdarip
> Tarık Aksakal
Babam Vitiligo rahatsızlığından şikayetçi ve tedavi görmekte. Tavsiye edebileceğiniz herhangi bir şey var mı?
CEVAP: Kıymetli kardeşim, babanız "pomadları" cildiye uzmanı kontrol ve takibi altında kullanmaya devam etsin. Güneşe uzun süreli maruz kalmaktan sakınsın. Özellikle yazın koruyucu faktörlü kremler veya losyonlar kullansın. Bu hastalığın estetik görünümün dışında bünyeyi rahatsız edici çok özelliği olmadığından kafasına pek de takmasın. Geniş ve rahat olsun. Sabredip bu durumunu kabullensin, mesele kalmaz. Yine de her cildiye uzmanıyla irtibatı kesmesin!
HAFTAYA: Yorgunluğunuzu beslenerek atın! e-mail: aile.doktoru@tg.com.tr
Adres: 29 Ekim Cad. No: 23 Yenibosna-İSTANBUL