www.ailenizindoktoru.netİlklerin öncüsü Türkiye Gazetesi, özel sayfalarıyla basın sektörüne yeni bir soluk getirdi. Doktorunuz bu defa internetten ailenize misafir oluyor...
Dünya hızla değişiyor, gelişiyor. Değişeme "gelişerek" ayak uydurmayan ise yaya kalıyor. Biz de 40 yıla yaklaşan tecrübe ve birikimimizi genç kadromuzla birleştirerek sizlere her şeyin en iyisini sunmaya çalışıyoruz...
Kanuni Sultan Süleyman'ın "Olmaya cihanda devlet bir nefes sıhhat gibi" sözünden hareketle özel sayfalarımızın başına 'sağlık'ı yerleştirdik.
Uzm. Dr. S. Hilmi ÖZKIRIŞ yönetiminde sene başından beri her hafta sizlerle buluşan "Aile Doktoru" sayfası, bundan böyle "www.ailenizindoktoru.net" isimli internet sitesiyle de yanlış duymadınız size özel bir internet sitesiyle hizmetinizde olacak. Yapmanız gereken siteyi tık'layıp hem güncel sağlık haberlerini, hem tıp dünyasından gelişmeleri yakından takip edip, aynı zamanda istediğiniz soruyu sorabilmenin keyfini yaşamak. Değerli katkı ve tekliflerinizi de bekleyerek hepinize afiyet-şifa ve uzun bir ömür dileriz.
SICAKLIK DOSYASINI AÇIYORUZ
Türkiye'nin birçok yerinde olduğu gibi sıcaklardan bunalan Mersinliler de böyle serinledi. Güneş çarpmasını hafİfe almayın! Havalar iyice ısındı, ilk aklımıza gelen tatil, deniz ve kum... Ancak dikkat etmezsek tatilimiz sonumuz olabilir. Zira ileri derecede güneş çarpmasına maruz kalanların yüzde 20'si ölüyor
Sevgili okuyucular, her hafta sizlere daha faydalı olabilmek ve pratik tedbirler alabilmeniz için güncel sağlık meseleleri hakkında aydınlatmaya çalışıyoruz. Bu haftaki sağlık sayfamızın konusu, geçen hafta Başbakan Erdoğan'ı da etkileyerek Atina gezisini iptal etmesine sebep olan güneş veya diğer adıyla sıcak çarpmaları hakkında olacaktır. İçinde bulunduğumuz yaz sıcakları insanları bunaltmakla kalmıyor, pek çok sağlık şikayetlerini de beraberinde getirmektedir.
Sıcak havada dolaşıldığında terleme ile vücuttan su ve tuz, elektrolit kaybı olur. Ardından yorgunluk, halsizlik, aşırı dermansızlık, nabız hızlanması, ateş yükselmesi ortaya çıkar. Güneş çarpmasının hafif şekli ve Sıcak Bitkinliği denen bu durumun hayati tehlikesi yoktur, tuzlu ayran ve kısa bir dinlenme ile geçer.
Normal şartlarda terleme ve terin vücut yüzeyinden buharlaşması ile
SUSAMASANIZ DA BOL SU İÇİN!
vücudumuz soğutulur. Hava sıcaklığı 35 dereceden 40'lara doğru artmaya başladığında bu mekanizma yeterli olamaz, vücut iç sıcaklığı artar. Baş ağrısı, sersemlik hissi, kaslarda kramplar başlar. Sıcak Çarpması olan bu olay, belirtilerin sinsice başlaması ve durumun hızla ilerlemesi sebebi ile çok ciddidir. Eğer kusma ve ishal gibi su kaybını arttıran hastalıklar da varsa sıvı kaybı daha ciddileşir, sıcak çarpması böyle durumlarda daha hızlı oluşur. Kalp, damar, böbrek hastalıkları veya diyabet bu tabloyu daha da çabuklaştırıp kişiyi şoka ve komaya sokar. İlerlemiş güneş çarpması çok tehlikeli olup tedavi edilse bile hastaların yüzde 20'si ölür.
Yaz sıcaklarının iyice bastırması kalp hastaları için büyük bir risk oluşturuyor. Bunun en basit tedbiri susamasanız bile günde en az 2.5 litre su için. Aşırı sıcak ve nemli ortamlardan uzak durun. Sıcaklar; kalp damar sistemi üzerinde olumsuz etkilere yol açarak inme (felç), kalp krizi, kalp yetersizliği, yeterli sıvı alınmadığında böbrek fonksiyonlarında bozulma, varislerde genişleme, ayak bileğinde ödem (şişlik)'e zemin hazırlar.
ÇARPILDIĞIMIZI NASIL ANLARIZ? Güneş çarpmasının belirtilerini şöyle sıralayabiliriz:
* Çok yüksek ateş (41 dereceden fazla),
* Terleyememe!..
* Hızlanmış nabız, tansiyonda düşme
* Ruhi durumda bozulma, uyumsuzluk
* Zonklayıcı tarzda baş ağrısı, baş dönmesi
* Bulantı ve kusma, iştah kaybı
* Görme netliğinde bozulma, göz çukurlarının belirginleşmesi
* Dalgınlık veya şuur kaybı
* Algılama ve koordinasyon yeteneğinin bozulması sonucu sersemlik ve yürümede zorlanma gibi durumların belirmesi
* Komaya kadar giden merkezi sinir sistemi bozukluklarının oluşması
* Genellikle kol ve bacaklarda veya karında aşırı sıcaktan tuz kaybı ile birlikte sıcak krampları da görülebilir. Böyle durumlarda 1-2 bardak tuzlu ayran verilmeli, kramp girmiş kasa masaj yapılmamalıdır.
>> Haftaya: Sıcaktan korunma yolları
OKUYUCUYA CEVAPLARSon 3 yıldır ayaklarımın tabanında uyuşma başladı
> Hatice Öcal / İSTANBUL
* 48 yaşındayım, 15 yıl önce kilo şikayetiyle şeker ve trigliserid yüksekliğim tespit edildi. Bunları yendim, fakat 3 aydır ayak tabanlarımda özellikle geceleri yanma ve uyuşmalarım başladı. Doktorum şekere bağladı, siz ne dersiniz?
CEVAP: Değerli Hatice Hanım, öncelikle kilo vermenden dolayı seni kutlarım. Ayaklarınızdaki problem, şeker ve onun tetiklediği trigliserid yüksekliğinin uzun süre devam etmesine bağlı diyabetik nöropati dediğimiz bir tablodur. Perhiz ve egzersize ara vermeden devam edin. Kullandığınız ilaçlara ilave olarak hekiminizin bu konuda vereceği ilacı dozunda kullanın. Hayat boyu her akşam tok karnına 300 mg aspirin ile B1, B6 veya B12 vitamini preparatlarından birine gün aşırı bırakmadan devam edin.
Protezli arkadaşım için torpil yapmanızı istiyorum!
> Tuba Er / KAYSERİ
* 10 yıl önce kanser tedavisi görüp sağ bacağını kaybeden ve protezle başı dertte olan arkadaşım için sizden yardım istiyorum. Kayseri'de protez nasıl temin edebiliriz?
CEVAP: Çok kıymetli kardeşim size yardımcı olmaya çalışacağım. Kardeşlerim olan Kayseri TEKDEN Hastanesi KBB Uzmanı Op.Dr.Mahmut ÖZKIRIŞ ve Fizik Tedavi Uzmanı Uzm.Dr.Sevde ÖZKIRIŞ ile Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Başhekim yardımcısı ve Göz Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Doç. Dr.Abdullah ÖZKIRIŞ'a gidin size yardımcı olacaklardır.
Emekli bir astsubayım "ürtiker"im geçmiyor!
> Nihat Yurdugüzel
* 70 yaşında emekli bir astsubayım. Vücudumdaki kızarıklarla ilgili cildiye uzmanı kurdeşen (ürtiker) teşhisi koydu. Tedavilerinden sonuç alamadım, yardımlarınızı bekliyorum!
CEVAP: Saygıdeğer Nihat Bey, sizde kronik ürtiker mevcut. Çeşitli sebepleri vardır. %90 sebebi stres ve gerilim kaynaklıdır. %10 sebep için de alerji deri testleri ve bazı kan tahlilleri yapmak lazım. Testlerinizi normal. Yine bu durumu kolaylaştırıcı ve hazırlayıcı gıdalar vardır: Domates, yumurta, çilek, peynir gibi mayalı gıdalar, kuru yemişler, çikolata, cipsler, kola türü gıdalardan uzak durun ve çavdar ekmeğini tercih edin. Bazı insanlarda sıcak ve soğuk da ürtiker yapabilir, dikkat edin! Antihistaminik dediğimiz ilaç grubunu bazen aylarca kullanmak gerekebilir. Karamsar olma lütfen!
Henüz 23 yaşındayım ama ellerim titriyor, bu nedir!
> Yağmur Aydın
* Yaşım 23, boyum 1.78, kilom 59, astım hastasıyım. Ellerim titriyor, kiriz sonrası doktorun verdiği ilaçtan olabilir mi?
CEVAP: Sevgili kardeşim, bu yaşta ilk defa astıma benzer tablo ortaya çıkınca, buna astım bronşiale demek yerine astmatiform bronşit veya bronşiolit demek daha doğru olur. Enfeksiyonlara bağlıdır, tedavi edilince astıma benzer durum bir daha geri gelmez. Verilen ilaç, çarpıntı yapabilirler. İlaca 10 gün ara verin ve ardından tekrar kontrole gidin ve solunum fonksiyon testlerinizi tekrarlatın. Terli terli çok soğuk su içme, hava cereyanında kalma, öksüren, nezleli ve gripli kişilerden de uzak dur.
Sigarayı bırakmakla kalma içilen mekana dahi girme
> Tuncay Yokuş / AMASYA
* 38 yaşındayım, 1.5-2 paket sigara içiyorum. Merdiven ve yokuş çıkarken nefesim daralmakta, kilo da aldım...
CEVAP: Sevgili okuyucum, acilen sigarayı bırak ve içilen mekanlara dahi girme. Dahiliye uzmanına muayene ol, akciğer filmin çekilsin ve tahlillerin yapılsın. Verilecek ilacı kullan, kontrollerini ihmal etme. Sigara ve kilolu vücut, akciğerlerin en büyük düşmanıdır. Dışarda yürüyüş, evde mekik yap. Bol su iç, sebze, meyve ve yeşilliğini eksik etme. Düzeleceksin...
HER DERDİNİZİ
BANA YAZIN
Çok kıymetli okuyucularımız, geçen hafta müşerref olduğumuz mübarek üç ayların ülkemize, milletimize ve tüm insanlık alemine hayırlara vesile olmasını Yüce Mevlamız'dan niyaz ederim... Bana sağlıkla ilgili her konuda soru iletebilirsiniz. Uzmanlık alanımın dışındaki konuları ise ilgili arkadaşlarımızı da misafir ederek sizlere elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışacağım...
Adres: 29 Ekim Caddesi No: 23 Yenibosna-İSTANBUL
e-mail: aile.doktoru@tg.com.tr