Modern çağın en büyük girdabının strese bağlı hastalıklar olduğu gerçeği yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başladı. İşte hayatının baharında bir bayan okuyucumuzun başına hiç yoktan gelenler...

Sevgili okuyucularımız bu hafta bir okucumuzun sorusundan hareketle değişik bir konuda karşınızda olacağım...
> H.K./ RİZE
34 yaşında, 1.60 m boyunda, 98 kilodayım. 9 senedir devam eden psikolojik rahatsızlığım sebebiyle 5 senedir psikiyatriye gidiyorum. Önce Major Depresyon, sonra Opsessif Kompulsif Bozukluk, daha sonra da Şizofrenik Bozukluk dendi. Kendi kendime yüksek sesle konuşup gülüyorum. Dışarıdan birileri duydu mu? diye de vesveseye kapılıyor, bundan kendim de rahatsızlık duyuyorum. Kendimi gerçekleşmesi mümkün olmayacak yerlerde hayal ediyorum.
EVİMDEN, YAŞADIĞIM ŞEHİRDEN KISACASI HER ŞEYDEN BIKTIM!
1.5 yıldır ilaç kullanmama rağmen hastalığım devam ediyor. Bundan kurtulmak istiyorum. Fakat doktorlardan ümidimi kestim. İlaçlar iştahımı artırdığından 68'den 98 kiloya çıktım. Sosyalleşmem gerektiği söylendi ve dışarı çıkıp açık havada dolaştığımda, insanlarla konuştuğumda rahatlıyorum. Anne, babamla yaşadığımdan dışarı çıkmama ve insanlarla görüşmeme izin verilmiyor. Ne yapacağımı şaşırdım. Evimden ve yaşadığımdan şehirden bıktım. Başka yerlere gittiğimde rahatlıyorum. Acilen bana yardımcı olur musunuz?
STRES VE ENDİŞE HER YANINIZI SARMIŞ!
CEVAP: Kıymetli kardeşim, psikolojik rahatsızlıkların birçoğunun temelinde içe kapanma, insanlarla iyi ve sıcak, dostane ilişkiler kuramama, bunun sonucunda da iç huzursuzluğu ve ümitsizlik, karamsarlık oluşması ile geleceğe yönelik de müsbet beklentilerin kaybolması yatar. Uzun süre kapalı, güneş görmeyen, oksijen oranı düşmüş mekanlarda bulunmak; kişileri sinirli, ümitsiz ve karamsar yapar. Kış aylarında depresyonun daha sık görülmesi, insanların güneş ışınlarından mahrum, kapalı ve oksijeni azalmış ortamlarda daha uzun müddet kalmasındandır.
Bu açıklamalarımın ışığında, bulunduğun mekanlarda pencereleri sık sık açarak havalandır. Ebeveyninin senin sosyal hayatını engellemesi, evden dışarı çıkartmaması, arkadaşların ve diğer insanlarla görüşmene izin vermemesi; hem ruh sağlığın hem de beden sağlığın açısından hiç de uygun olmayan bir davranış tarzıdır. Aynı zamanda Allah'ın hoşuna gitmeyecek zulme kaçan, ana-babalık vazifelerine aykırı bir uygulamadır!
Tüm bu sebeplerden dolayı da sende aşırı stres birikimi ve bir ay önce sağlık sayfamızın konusunu teşkil eden Anksiyete Sendromu dediğimiz; "Senin farkında olarak veya olmayarak strese, sıkıntıya, tasaya, kaygıya hatta korkuya bağlı vücudunda reaksiyoner (tepki) olarak geliştirdiğin, hem ruhen hem de bedenen genel vücut dengesinin bozulmasına bağlı bir tablo" hali mevcut.
Bundan dolayı da stresini, anksiyete birikimini tam da farkında olamadan aşırı yemek yeme ile gidermeye ve kamufle etmeye çalışıyor, böylece de kilo alıyorsun. İşte seni girdaba sürükleyen durum bu...
Evde yaşayan hanımlar NASIL rahat eder? Kendini meşgul edecek KURS gibi sosyal faaliyetlerde bulun!
Okuyucumuz gibi birçok genç kız ve ev hanımı, maalesef gerek zamanımızın şartları gerekse de çevresindeki insanların ilgisizliği yüzünden "ev" dediğimiz hayat hapishanesinde volta atıp durmaktalar! İşte Anksiyete (aşırı endişe hali) denen illetten muzdarip olan hanım kardeşimizin kurtulma reçetesi:
>> Acilen bir üniversite hastanesinin psikiyatri kliniğine anne-babanla birlikte müracaat et. Tedavini dozunda ve süresinde yap. Kontrollerini ihmal etme.
>> Kişilerin ruhi durumunu düzelten ve âdeta gençleştiren ozonun yüksek konsantrasyonda bulunduğu yerler olan ağaçlıklı alanlar ile deniz kenarlarında sabah erken yürüyüşler yapmanda çok fayda vardır.
>> Bol bol kitap oku, faydalı ve kendini hayata hazırlayıcı meşguliyetler edin.
>> Belediyelerin ve Halk Eğitim Merkezlerinin meslek edindirme kurslarına kaydol.
ANNE VE BABALARA ÇAĞRI...
>> İnsanların psikolojilerinin düzelmesi, sıkıntı ve zorluklara göğüs germe, direnç göstermesi noktasında; inanç açısından kuvvetli olma çok önemlidir. Bu sebeple, manevi açıdan seni kuvvetlendirecek, tatmin edecek konularla meşgul ol. İlmi olarak da gösterildiği gibi bol bol dua et.
>> Bir de hamur işi, tatlılar ve kırmızı et yerine, bol zeytinyağlı sebze yemekleri, salata ve meyve ye.
>> Geleceğe yönelik de daima iyimser ol.
>> Bu dünya için üzülmeye değmez, üzerine düşeni yap gerisini Allah'a bırak.
>> Aile reisleri lütfen çocuk ve eşlerinizi anlamaya çalışın, sadece günlük ihtiyaçları karşılamakla vazifeniz bitmiyor, sosyal yönden de onlara yardımcı olun.
Bu zihniyet ve uygulamaları, hayatının bir parçası haline getirip hayat tarzını bu şekilde düzenlediğinde; tüm sıkıntılarının geçtiğini, gönlüne ve ruhuna huzur dolduğunu, hep mutlu olduğunu göreceksin!
OKUYUCULARIMIZA CEVAPLAR Ne olur derdime çare gösterebilir misiniz?
> R.E. / ALMANYA
Yaşım 35 ve 30 yıldır Almanya'dayım, 10 sene nişanlılıktan sonra 8 yıl önce evlendim. Eşimi sadece arkadaş olarak sevdim, bu halime çok üzülüyorum, ne olur derdime çare gösterebilir misiniz?
CEVAP: Kıymetli kardeşim, durumunun metabolik veya hormonal sebebin bulunup bulunmadığının tespiti için, önce endokrinoloji konularında uzman bir dahiliyeciye muayene olun. Kan biyokimyası ve hormon tetkiklerine göre üroloji veya psikiyatri uzmanlarına da muayene olursun. Sonuçlarına göre düzenlenecek tedavi ile inşallah şifa bulacaksınız. Lütfen umutsuz ve karamsar olmayın!
Eşiniz beslenmesine dikkat ederse, düzelir
> Cemil Cihan
Hanımın midesinde yıllardır yanma ve ağrı oluyor, zarda yaralar olduğunu söylediler, ilaç kullanıyor, istediğini yiyemiyor, kesin tedavisi olabilir mi?
CEVAP: Cemil Bey, ilaçlarınız gastrit ve ülser vakalarında kullanılıyor. Bahsettiğiniz tarzda beslenme ile oluşan şikayetler, eşinizde aynı zamanda İrritabl Bağırsak Sendromu da olduğunu gösteriyor. Bu gıdaları tüketmesin, yemeklerini yavaş yavaş çiğneyerek yesin, acı, kızartma, bulgur pilavı ve koladan uzak dursun. Bir de hekiminin vereceği bağırsak düzenleyici ilaçları, yeterli dozda ve sürede kullansın, Allah'ın izniyle hiçbir şikayeti kalmaz.
En ufak eforda terden sırılsıklam oluyorum!
> Abdulkadir Sayın / AYDIN
72 yaşındayım, aşırı terliyorum, hayatımı zindan eden bu dertten beni kurtaracak çare var mı?
CEVAP: Saygıdeğer Sayın, tüm tetkiklerin normal bulunmuşsa, içini rahat ve ferah tut. Ufak da olsa basit eforla, bazen bir şeyi fazla düşünmek ve kurmakla bile ortaya çıkan bu tür terlemeler, sempatik sistemi hiperaktif olan, heyecanlı, tez canlı ve titiz kişilerde ani olarak ortaya çıkabilir. Yine de bir üniversite hastanesinin dahiliye polikliniğinde yapılacak kesin tedavi ile sıkıntılarından kurtulursun. Diğer yandan kişisel olarak manevi duygulara ağırlık ver, içine huzur ve mutluluk dolar, gönlün geniş olur ve her yönüyle rahatlarsın.
Reflü için 6 ay sabret gastrit kolay halledilir
> Sema Odabaş
Midemde reflü ve kronik gastrit tespit edildi, reflü için ameliyat dendi, yazınızda gastritin bir mikroptan olduğunu öğrendim, hangi ilacı kullanmalıyım?
CEVAP: Sema Hanım, sana yapılan endoskopi ve biyopside Helikobakter Pilori bakterisi yönünden araştırma yapılmıştır. Pozitif çıkmışsa 2 hafta süre ile ikili antibiyotik tedavisi sonucu temizlenir. Reflü hafif ve orta düzeyde ise, en az 6 ay süre ile sabahları aç karnına proton pompası inhibitörü ve gece yatarken H2 antagonistlerinden aldığında şikayetlerin kaybolmazsa ameliyat olmanızda fayda vardır. Bu tedavi, aynı zamanda gastrit için de oldukça uygundur.
Sonuçlarınız pozitifse çocuğu aldırmalısın!
> Halime Irmak
3 aylık hamileyim, Akdeniz Anemisi teşhis edildi, ne yapmalıyım?
CEVAP: Halime Hanım, kan tetkiklerini 3 ayda bir; demir, demir bağlama kapasitesi, folik asit ve B12 vitamini tayinlerini de 6-9 ayda bir muayenene göre tekrarla. Bu durum irsi olup, ha-yatını çok da fazla etkilemez. Eğer kan kaybına yol açan basur veya ani kanamalar olursa kana ihtiyaç duyabilirsin. Eşinde de aynı durum varsa, çocuğun % 25 oranında hayat boyu kan alımını gerektiren Talasemi Major hastası olabileceğinden, tespiti için sana Amniosentez dediğimiz genetik tetkik yapılmalıdır. Pozitif çıkarsa gebelik sonlandırılmalı, negatif ise bir sıkıntı olmaz, gönlün ferah ve rahat olsun.
Sağlık personeliyim, bence de hijyen şart!
> Behiye Anlaş
Sağlık personeliyim. Domuz gribi hakkında vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim. Halk doğru bir şekilde bilgilendirilmediği için ciddi bir panik yaşanmıştır. Temizlik ve hijyen kuralları sadece salgın durumlarında değil yaşadığımız süre içinde devamlılık arz eden bir durum olduğu bilincine varılması gerekmektedir. Böylece salgınlardan kurtarabileceğimize inanıyorum. Sitenizi takip ediyoruz, başarılar diliyoruz.
CEVAP: Değerli meslektaşım, kıymetli teklif, fikir ve takdir hisleriniz için ben de teşekkür eder, halkımız için Allah'tan sağlık, afiyet dilerim.
İdrarım kanlı geldi, korktum ne yapayım?
> Rumuz Osmanlı
37 yaşındayım, 2-3 defa idrarım kanla karışık geldi, çok korktum, ne olabilir, kime gideyim?
CEVAP: Sayın okuyucumuz, önce bir dahiliye uzmanına muayene ol, yapılacak idrar, kan tahlillerine ve üriner sistem ultrasonografisi ile sebebinin böbrek mi, mesane kaynaklı mı, yoksa sistemik hastalıklara bağlı bir hadisenin veya idrar yollarında taş olup olmadığına göre, sebebe yönelik kesin tedavin ayarlanır. Gerekirse de üroloji uzmanına muayene olursun. Korkma! yeter ki hekime giderek tedbirini al. Allah'ın izni ile bir şeyin kalmaz.
Çocuğum kaşınıyor antibiyotikten mi?
> Berrak Şelale
Öksürük ve grip olan oğlum ayrıca kaşınıp duruyordu, acaba ilaçlar mı alerji yaptı ne oldu?
CEVAP: Şelale Hanım, muhtemelen çocuğunuzun kullandığı antibiotik olan Augmentin, penisilin türevi olduğundan allerji yapmıştır. Onu kesip hekimine kontrole git, bir de öksürüğünün sebebi olarak hemogram testi yapıldı mı? Viral enfeksiyonlar için antibiotikin faydadan çok zararı vardır. Eğer boğazında, bademcikler üzerinde beyazımsı sarı noktacıklar ve yüksek ateşi, hemogram testinde de lökosit değerleri 10 bin'in üzerinde ise, o zaman penisilin türevi değil de makrolid grubu allerji yapmayan antibiyotik kullanılmalı.
Ameliyat oldum ama ağrılarım dinmiyor!
> E.K
12 yaşındayım, 5 ay önce Tethered Kord (omurilikte gerilme) ameliyatı oldum, ancak ağrılarım devam ediyor, ne yapmam gerekir?
CEVAP: Ameliyat sonrası ameliyat yerinde, duyu ve ağrı sinirlerinin kesilmesi sonucu ve iyileşme döneminde ağrılar olabilir. Ayrıca ameliyat bölgesindeki adalelerin gerilmesi ve uzun süre belirli bir pozisyona zorlanması sonucu da olur. Önce ameliyat olduğun meslektaşımıza kontrol muayenesine git, gerekirse nöroloji ve algoloji uzmanlarına muayene ol. Tetkiklerin normal çıkarsa, basit ağrı kesici ve adale gevşeticilerle, bir de fizik tedavi ile oldukça rahatlarsın.
10 dakikada bir gaz çıkarıyorum, bir çare!
> İ.K.
32 yaşındayım, doğalgaz tesisatçısıyım, biraz gastritim var 10 dakikada bir gaz çıkarıyorum, bana bir derman olun, yıllarca dua edeyim.
CEVAP: Sevgili kardeşim, sende stres ve gerilim kaynaklı İrritabl Bağırsak Sendromu mevcut. Her şeyi dert etme, üzerine düşeni yap gerisini Allah'a bırak, huzurlu olur, rahatlarsın. Peşinde basit ilaç tedavisi ile tamamen iyileşirsin. Ayrıca yemeklerini yavaş yavaş çiğneyerek ye, hızlı ve konuşarak yediğinde hava yutacağından gaz ve şişkinlik yapar. Kilo, karaciğer yağlanması ve safra kesesindeki taş da yol açabilir. Bunları yap, rahatlayacağını peşinen söyleyebilirim.
HER DERDİNİZİ BANA YAZIN
Bana sağlıkla ilgili her konuda soru iletebilirsiniz. Uzmanlık alanımın dışındaki konuları ise ilgili hekim arkadaşlarımızı da misafir ederek sizlere elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışacağım...
e-mail: aile.doktoru@tg.com.tr
Adres: 29 Ekim Cad. No: 23
Yenibosna-İSTANBUL