
Günlük enerji ihtiyacımızın yarısını karşılayan karbonhidratlar, fazla oksijen gerektirmeden çabuk ve ekonomik güç vererek, uzun süre yorulmadan çalışmayı sağlarlar. Ayrıca sindirim enzimleri tarafından parçalanmayan posalı karbonhidratlar da, kalın bağırsakların çalışmasını arttırarak, zararlı artık maddelerin bağırsaklarda uzun süre kalmasını önler. Vücutta glikojen olarak depo edilip en iyi enerji kaynağını oluşturan karbonhidratların gereğinden fazla alınması halinde vücutta yağa dönüşerek depo edilirler. Karbonhidrat alım oranı kişiden kişiye değişir. Mesela spor yapanların ihtiyacı daha fazladır.
Karbonhidratların 1 gramı 4 kalori verir. Her besin maddesinin içerdiği karbonhidrat değeri değişiktir. Kimimiz karbonhidratların sadece makarnada, ekmek ve tatlılarda bulunduğunu zanneder. Bu yanlış olup karbonhidratların en sağlıklı biçimleri meyve ve sebzelerde bulunur. Karbonhidratlar, basit ve kompleks olmak üzere ikiye ayrılır. Meyve, sebze ve bakliyat kompleks karbonhidrat grubuna girer. Şekerler ve şekerli gıdalar ise basit şeker karbonhidrat tipine örnektir.
SÜREKLİ?FORMDA?KALMANIN?SIRRI...
Dengeli, yeterli beslenip gerekli karbonhidratları, proteinleri alan ve hayatının her anında hareketli yaşamayı düstur edinen kişi ömür boyu formda kalır...
"Yeme" demek kolay, biliyoruz eski alışkanlıklar birden terk edilemez ama biraz sabır... Kiloların tek suçlusu karbonhidratlar değil Kan şekerimizin termometresi Glisemik İndeks değerlerini etkileyen besinlere dikkat edelim! Salataya sıktığımız limon zayıflamaya yardımcı olur
Yiyeceklerle ilgili "doğru" ve "yanlışları" ne kadar biliyoruz?
> Kepekli, tahıllı, çavdarlı gibi esmer ekmeklerin 1 diliminin kalorisi, beyaz ekmekle hemen hemen aynı olup buna karşın glisemik indeks (Gİ) ve glisemik yükleri (GY) daha azdır.
> Bulgur pilavı ve makarna, pirinçe göre daha sağlıklı ve tok tutar.
> Kuru meyveler, taze meyvelere oranla daha çok şeker üretir
> Spagettinin, kelebek makarnaya göre Gİ'si daha düşüktür
> Haşlanmış patates soğutulduğunda glisemik indeksi düşer
> Yemeklere ve salatalara sirke veya limon eklemek glisemik indeksi düşürür
> Meyve suları, meyvelere göre daha az lif içerir
> 1 bardak portakal suyu, 3 dilim ekmekle aynı kaloriye sahiptir
> Karbonhidratlar beynin yegane enerji kaynağıdırlar
> Protein ve yağlar, karbonhidratların emilimini yavaşlatır
DİKKAT! Çoğu da azı da zarar veriyor
Karbonhidrat azlığında; halsizlik, yorgunluk, depresyon, unutkanlık, sinirlilik, sindirim rahatsızlıkları, proteinin vücut tarafından kullanılamaması sonucu onarımda azalma, yetersiz lif alımından ötürü uzun vadede kanser ve kalp hastalıkları görülebilir.
BİLELİM... Günlük gereken miktar ne kadardır?
Hepimizin metabolizma hızı farklıdır. Almamız gereken kalorinin ortalama olarak %55'i karbonhidratlardan, %15 i proteinlerden %30 u ise yağlardan alınmalıdır. Glisemik indeksi ve yükü düşük olan besinler tok tutar ve kilo vermemize yardımcı olur.
MERAK Daha başka neler yememiz gerekir?
Özellikle basit karbonhidrat dediğimiz şekerli ve unlu gıdaların sebzelerle veya proteinle alınması; kilo kontrolü ve dengelenmesi açısından son derece faydalıdır. Böylelikle daha çok doyulur ve daha çok lif alınmış olur. Ayrıca kan şekeri daha yavaş yükselir.
TOK TUTACAK GIDALARI ALIN Spor yapmadan 1 saat önce yemeyi bırakın!
Sporcuların beslenmelerinde komp-leks karbonhidratlar olan pilav, makarna, ekmek, kuru baklagiller, sebzeler ve diğer tahıl ürünleri muhakkak bulunmalıdır. Vücut geliştirmeci ve diğer güç sporcuları, alacakları karbonhidratların % 15'ini basit şekerlerden, % 85'ini ise birleşik şekerlerden sağlamalıdırlar. Dengeli karbonhidrat yüklemesi sporcunun verimini % 11 arttırır. Egzersizden 2 saat öncesinde karbonhidrat alımı gerekirken egzersizden 1 saat öncesi karbonhidrat alımı ise performansı azaltır.