BİR OKUYUCUNUN FERYADI
Önce vücudumda sanki bir şeyler geziniyor gibi huzursuz edici bir durum oluyor. Sonra tatlı bir kaşıntı başlıyor... Yara oluncaya kadar kaşıdıkça kaşıyasım geliyor. Lütfen kurtarın!
ÜRTİKER (KURDEŞEN)
Deride oluşan, etrafı kızarıklıkla çevrili, ortası soluk, ciltten kabarık, 2 milimden 30 santime ulaşabilen değişik boyutlarda, çeşitli şekillerde olabilen, yüzeysel, kaşıntılı ve şişik plaklar...
ALERJENLER VÜCUDUNUZU SARMASIN!
Alerji yapan bitkiler, ürtikere de yol açar. Bu hastalığın size uğramasını istemiyorsanız alerjenlerden mümkün olduğu kadar uzak durmaya çalışmanız gerekmektedir.
Yaklaşık on yıldır devam eden bir kaşıntı durumum mevcut. Önce vücudumda sanki bir şeyler geziniyor gibi insanı huzursuz edici bir durum oluyor. Daha sonra da tatlı bir kaşıntı başlıyor. Özellikle de avuç içlerimde, boynumda, bacaklarımda, kollarımda geziniyor. Ardından da vücudumun bir kısmı kabarıyor. Yara oluncaya kadar kaşıyorum!.. Yaz kış devamlı var. Cildiye uzmanlarına gittim. Krem ve birkaç kutu hap verdiler. Kullanır kullanmaz hemen kaşıntı geçiyor, ama 3-4 gün sonra yeniden başlıyor. Ayrıca çocukluğumdan beri boğazımda da kaşıntı oluyor. Eskiden ayaklarımda şiddetli bir mantar vardı. Tedaviden sonra o geçti. Sinüzit gibi başka taramalarda bir sonuç çıkmadı. Netice olarak bu konudan son derece muzdaribim. Bu kaşıntının bir çaresi yok mu, ömür boyu böyle mi yaşayacağım?
> İbrahim Karakaya
BESİNLERE KARŞI ALERJİ ÜRTİKERE YOL AÇIYOR
Çok kıymetli okuyucularımız, bu hafta sizlere, sıcaklarla birlikte azan ve âdeta hayatımızı zehir eden çoğunlukla alerjik faktörlerin sebep olduğu "ürtiker"den bahsedeceğim.
Alerji, bağışıklık sisteminin, normalde zararsız olan maddelere karşı anormal cevaplar vermesidir. Mesela yumurta normalde insanlar için zararlı olmayan, hatta gerekli olan bir gıda maddesidir. Ancak bazı kişilerde yumurta yedikten sonra birtakım alerji şikayetleri ortaya çıkar. Bu olaya "alerji", böyle kişiler de "alerjik bünyeli" kişiler diyoruz.
Ürtiker ise deride oluşan, etrafı kızarıklıkla ile çevrili, ortası soluk, ciltten kabarık, 2 mm'den, 30 cm'ye ulaşabilen değişik boyutlarda büyüklüğü değişen, çeşitli şekillerde olabilen, yüzeysel, kaşıntılı ve ödemli (şiş) plaklardır. "Kurdeşen" olarak da adlandırılan ürtiker, çeşitli uyaranlara karşı gelişen, çeşitli mekanizmalarla oluşan damarlardan kaynaklanan bir reaksiyondur. Döküntü birden başlar. Plak şeklindeki bu döküntüler genelde 20 dk ile 3 saat arasında sürüp, iz bırakmadan kaybolur, ardından başka bir bölgede yeniden çıkar. Ürtiker, alerjik hastalıklarda en sık görülen deri bulgusudur.
KADINLARDA 2 KAT FAZLA GÖRÜLÜYOR
Başlıca iki tip ürtiker vardır. Şikayetler 6 haftadan kısa sürmüşse akut ürtiker, uzunsa kronik ürtiker var demektir. Her iki tipte de döküntünün görünümü aynıdır. Akut ürtiker genellikle çocuk ve genç erişkinlerde, kronik ürtiker ise erişkinlerde ve özellikle orta yaş bayan hastalarda daha sık olarak gözlenir.
Ürtikeri oluşturan etken, eğer cildin daha derin tabakalarını etkileyerek dudaklar, göz kapakları, genital bölge ya da cildin gevşek herhangi bir yerinde ortaya çıkan, sınırları belirsiz doku ödemi (şişliği) tarzında ortaya çıkan şekline ise Anjioödem adı verilir. Ürtikerle birlikte veya tek başına görülebilir.
SEBEPLERİ...
Alerji önemli bir ürtiker sebebidir, ama her ürtiker alerji değildir. Ürtikere sebep olabilecek çok çeşitli tetikleyici söz konusudur. İşte bunlar:
* Alerjenler (polenler, ev tozları, hayvan tüyleri-salyaları-deri döküntüleri)
* Enfeksiyonlar
* İlaç ve diğer kimyasal maddeler (aspirin, ağrı kesici, antiromatizmal, morfin, penisilin, kontrast maddeler gibi ilaçlar,)
* Besinler (fındık ve fıstık gibi çerezler, yumurta, balık ve midye, istiridye, pavurya, istakoz gibi diğer deniz ürünleri, süt, çilek, domates, çikolata, kola)
* Böcek sokmaları (arı, örümcek,)
* Ruhi stres
* Sıcak, soğuk, güneş ışığı (ultraviyole), egzersiz, yüksek ateş, basınç (sütyen, kemer bölgesi gibi) gibi fiziki faktörler
* Diğer bazı cilt hastalıkları veya cilt dışı sistemik hastalıklar
* Ailevi hastalıklar
Tetikleyen hastalıklar...
* Otoimmün tiroiditler (Tiroid-guatr bezinin iltihabı)
* Hepatit B ve C hastalıkları
* Malign kan hastalıkları (lösemi, lenfoma)
* Midede kronik gastrite sebep olan helikobakter pilori
* Viral enfeksiyonlar
* Bağırsaklara yerleşen parazitler
Çiğ köfte niçin alerji yapar?
* Bağırsaklara yerleşen parazitler tekrarlayan ürtiker ataklarına sebep olabilir. Parazit hastalıkları, hijyenik şartların iyi olmadığı yerlerde, çiğ et tüketiminin yaygın olduğu bölgelerde (çiğ köfte) ve mesleği gereği hayvanlarla ve hayvan etleriyle doğrudan temas eden kişilerde (veteriner hekim, kasap, mezbaha işçileri gibi) ortaya çıkan ürtikerlerde sebep olarak araştırılmalıdır. Çiğ köfte etsiz olduğu sürece alerji yapmaz. Sadece içindeki çiğ et problem teşkil eder.
> HAFTAYA: TEDAVİ VE KORUNMA
"Gilaburu" safra taşlarını eritir mi? Eşimin safra kesesinde 2'şer cm büyüklüğünde 2 taş var. Kayseri'de yetişen Gilaburu meyvesinin böbrek taşlarını erittiği biliniyor. Acaba bu bitki safra taşlarını eritmede de kullanılabilir mi?
> Rumuz Solmaz / KAYSERİ
CEVAP: Değerli okuyucumuz, safra kesesindeki taşları parçalayan çeşitli asidik nitelikte kimyasal madde ve ilaçlar vardır ama yapılan araştırmalar bu tür kullanımların bir faydalarının olmadığını göstermiştir. Bahsettiğiniz bitki, böbrek taşları için kullanılmaktadır. Fakat bir böbrek veya safra kesesi taş üretmeye başladı mı, o zemin yok edilmedikçe yani operasyonla ortadan kaldırılmadıkça taş oluşmaya devam eder. Bundan dolayı safra kesesi taşlarının en ideal tedavi şekli, safra kesesinin ameliyatla alınmasıdır. Bir de taş oluşumunu artıran faktörler vardır. Bunlar; safra kesesi taşları için kilolu olmak, az hareket etmek, yüksek kolesterol ve kan yağı düzeyleridir. Esas olan bu zemin hazırlayıcı ortamların oluşumunu engellemektir.
Kilo vermenin iki kuralı vardır 88 kilo, 1.62 boy, 22 yaşındayım. Gebelik için ilaç alıyorum. Ayrıca zayıflamak için alternatif ürünler sipariş ettim. Ne tavsiye edersiniz? > Rumuz E.C.
CEVAP: Kıymetli kardeşim, büyük ihtimalle yumurtalıklarınızda hormonal dengesizlik yapan kistler mevcut. Bundan dolayı da sizde insülin direnci dediğimiz tablo geliştiğinden, hem adet düzensizliği, hem de kilo vermede güçlük çekersiniz. Kullandığınız ilaç gebeliği sağlayıcı değil, adetleri düzene sokucu ve tam tersi gebeliği önleyici doğum kontrol hapı niteliğindedir. Zayıflamanın 2 temel kuralı vardır. Birincisi; aldığınız kaloriden daha fazlasını egzersizle yakarak harcamak, ikicisi; sağlıklı ve dengeli beslenerek harcanandan daha az kalori almaktır. Bunlar dışında anlamsız para harcamaya yol açacak, sağlığınızı tehlikeye atabilecek maddelerin kullanımından lütfen kaçının! Hamilelikte göz önüne alınması gereken kural; ilk 3 aylık süreçte kan yapıcı ve bazı mineral takviyelerinin dışından mecbur kalmadıkça ilaç kullanmamaktır. Bu bilginin ışığında bu tür maddeleri kullanmanızı tavsiye etmem.
Kulak tıkanıklığı ile sağır olunmaz Kulaklarımda tıkanıklık var, sağır olmaktan korkuyorum. Ne yapmamı tavsiye edersiniz? > Rumuz tly 1806
CEVAP: Sevgili kardeşim, kulaklardaki tıkanıklığın sebebi, otoskop dediğimiz dış kulak yolunu zara kadar gösteren aletle bakılarak tespit edilerek ona göre tedaviniz planlanır. Endişe etmenize hiç gerek yok. Kulak tıkanıklığı ile sağır olunmaz. En kısa zamanda KBB uzmanına muayene olun lütfen! Sebebi ve kalıcı tedavi şeklini size söyleyecektir.