2 aydır evden çıkamıyorum
> Yaşar Akman / ALMANYA
29 yaşındayım, Almanya'da yaşı-yorum, mide ve karaciğer yağlanmasıyla boğuşurken birden kendimi kardeşim ve annemin de muzdarip olduğu panikatak içinde buldum. Kafam çok karışık, bunalıma girdim, 2 aydır evden dışarı çıka-mıyorum, çıkmak da istemiyorum. Dükkanım var, oraya bile gitmek istemiyorum. Hep ölecekmişim gibi geliyor. Neler tavsiye edersiniz?
Yalnızlıktan korkuyorum
> Rumuz Biçare / KONYA
Konya'da geçtiğimiz Ramazan ayında meydana gelen depremden çok korkmuştum ve o korku peşimi bırakmıyor. Hep deprem oluyor gibi geli-yor ve yalnız kalmaktan korkuyordum. Doktora gittim Tofranil 10 mg verdi 6 ay kullan dedi. 3 aydır kullanıyorum, panikatak teşhisi koydu. Allah'a şükür eskisi gibi çok korkmuyorum ama durup dururken karıncalanıyorum. Bunlar ne zaman geçer?
Tamam, bu sefer 'öldüm'
> Rumuz Serkan 621
Yeni işe başladım. Cebimde 5 lirayla dolaşırken daha huzurluydum. Aklıma kötü kötü şeyler geliyor. Göğsüm daralıyor, sırtım ağrıyor, tansiyonum yükseliyor, elimden ayağımdan can gidiyor! "Tamam, bu sefer öldüm" diyorum. Hatta vasiyetimi bile hazırladım, her gece masamın üstüne bırakıyorum. İşi bırakırsam sağlığıma kavuşacağıma dair bir düşünce oluştu. Ne yapacağım? Şaştım kaldım!
Panikatak hastası, sürekli kötü şeyler olacağını ve çıldıracağını aklından çıkaramaz
Sevgili okuyucularımız, bugünden başlayarak tam 3 hafta sizlere panikatak hastalığını anlatmaya çalışacağım. Hayatımızı zehir eden, bizi işimizden gücümüzden eden, ailemizle aramıza giren ve ne olduğunu anlayamadığımız gelgitli ruh halleri... Panikatak; ansızın, herhangi bir yerde, beklenmedik şekilde ortaya çıkan ve zaman zaman tekrarlayan, insanı dehşet içinde bırakan yoğun kaygı, endişe, bunaltı, korku, sıkıntı karışımı hallerin yoğun bir şekilde yaşanması nöbetidir. Ataklar arasındaki zamanlarda başka ataklarının da olacağına dair korku mevcuttur. Hasta, her şeyin sonunun geldiğini, hep kötü şeyler olacağını, kalp krizi ve felç geçireceğini, düşüp bayılacağını ve çıldıracağı şeklindeki düşünceleri bir türlü aklından çıkaramaz.
EN ÇOK GENÇ İNSANLARI VURUYOR!
Hastalığın bir başka özelliği; göreceli olarak kısa sürmesidir. Sıkıntı, ilk 15- 20 dakika içinde giderek şiddetlenir ve sonrasında kademeli olarak azalır. Panikatak, her yaşta başlayabilmekle birlikte en sık 20-35 arasında görülür. Kadınlarda, erkeklere göre 2-3 kat daha fazla görülür. Oldukça sık rastlanılan bir ruhi sıkıntıdır. Sokakta karşılaştığımız her 10 kişiden biri hayatı boyunca, en az bir defa panikatak geçirmiştir. Ataklara tedbir olarak işe gitmeme, spor, ev işi yapmama, bazı besinleri yememe, yanında ilaç, su, yiyecek taşıma gibi bazı davranış değişiklikleri de görülebilir. Atak geldiğinde o ortamdan koşup kaçmak, uzaklaşmak, hemen yardım alabileceği bir sağlık kuruluşuna gitmek, adeta sığınmak ister. Halbuki hastaneye vardığında ya atak süresini tamamlamış veya bir sebep bulunamaz.
KORKU FİLMİ GİBİ BİR HAYAT...
Bir süre sonra tekrarlayan ataklarla birlikte dehşet ve korku da iyice yerleşir. Artık hasta kont-rolünü kaybetmiştir. Evde kimsenin olmadığı bir zamanda kalp krizi geçirmekten ve hastaneye ulaşamadan ölmekten ya da çıldırıp intihar etmekten, kendisine ya da yakınlarına bıçak gibi bir şeyle zarar vermekten, rezil olmaktan şiddetle korkar. Bu düşüncelerden dolayı da sürekli üzüntü duyar. İnsanlarla ilişkileri bozulur, kimseyle görüşemez veya ancak özel şartlar altında birlikte olur. İşlerini doğru dürüst yapamaz. Hayat giderek çekilmez bir hal alır ve ilerledikçe ölüm korkusu iyice yerleşir, "Ölsem de kurtulsam, bitse bu çile" düşünceleri gelişir. HAFTAYA: PANİKATAK NEDEN OLUŞUR?
Hiç asansör korkusu yaşadınız mı?
Hastaların yüzde 60'ından fazlası, atakların geleceği yer ve durumlardan kaçmaya başlarlar. Mesela asansör, araba, vapur veya uçakta ilk atağını yaşayan kişi, bunlara binmek istemez. Veya ciddi bir hastalığı olduğunu düşünerek sürekli vücudunda belirtiler araştırmaya, tansi-yonunu, şekerini ölçtürmeye başlar, eli hep nabzında çarpıntısı olduğunu tekrarlayıp durur. Nefes alamayacağını düşünerek kapalı ortamlara girmekten kaçınır. Dışarıda bayılacağından korkar, yalnız başına ne evde kalır ne de sokağa çıkar. Dar sokak ya da köprülerden geçemez, pazar yeri, büyük mağazalar gibi kalabalık yerlere giremez. Ancak yanlarında birisi ile, o da endişe duyarak bu tür yerlere gidebilirler. Hastaların, yalnız başlarına panikatak geleceğini zannettikleri yerlere gidememe, o tür yerlerde kalamama durumlarına Agorafobi denir. Bazıları ise kendilerini güvende hissedebilmek için ceplerinde sürekli şeker, kolonya, ilaç gibi şeyler taşırlar.
OKUYUCULARIMIZA CEVAPLARŞeker, organları bir bir eritiyor!
> Aziz Demirci
2 defa baypas ve bir defa da safra kesesi ameliyatı oldum, canım çok yanıyor. Ayrıca şeker hastasıyım, ne yiyip içmem gerekiyor?
CEVAP: Aziz Bey, ameliyatlarınıza, kontrolsüz kalmış şeker hastalığı sebep olmuş. Sürekli perhiz ve egzersizle (bilgiyi www.ailenizindoktoru.net'te bulabilirsiniz) ideal kilonda kal ve şe-kerini kontrolde tut. Şeker hastalığı en çok kalp, böbrek, göz ve beyin damarlarını etkiler. Bir ara safra keseni de aldır. Ağrıların, ameliyat yerindeki sinir uçlarının şeker hastalığına bağlı etki-lenmesi sonucudur. Her akşam tok karnına 300 mg aspirin ile B1, B6, B12 vitamini preparatlarından 1 tane alırsan şikayetlerin azalır.
Ne olur bize bir şey söyleyin...
> Münip Odabaş
Annemin ellerinde uyuşmalar, kaşıntı, ağrı ve sızı var. Ne yaptıysak geçmedi, ne olur bir şey söyleyin!
CEVAP: Sayın Odabaş, büyük ihtimalle annenizin boyun omurlarında kireçlenme neticesi ortaya çıkan kemiksi çıkıntılar, boyun omurları arasından çıkan sinirleri sıkıştırmakta. Ayrıca strese bağlı daha önce anlattığım So-matizasyon belirtileri mevcut. Tansiyonu 120/75'i geçmemeli. Psikolojik ve manevi destekle oldukça rahatlayacaktır. Bir de boş kaldıkça hareket edip dolaşsın. Yine günaşırı akşamları tok karnına 1 tablet B1, B6, B12 vitamini preparatlarından birini hekim tavsiyesi ile uzun müddet kullansın!
Kilo biraz azsa önemsemeyin
> Rumuz Taç Yıldız
22 yaşında, 77 kilo, 1.87 boyundayım. Sıkıntım kilo alamıyorum ne yaptıysam olmadı!
CEVAP: Sevgili kardeşim, herkesin derdi "kilolarından nasıl kurtulacağı" düşünce ve kaygısı iken, sen de çok gereksiz, hiç de önemli ve ihtiyacın olmadığı bir şekilde kilo almak istiyorsun. Şu haline hamd et, sağlıklı ve dengeli beslenip, kola ve sigara gibi zararlı maddelerden uzak durduktan sonra, hiçbir şeyi kafana takma, normal hayatını devam ettir. 35 yaşından sonra zaten istemesen bile metabolizman yavaşlayacağından kilo alacaksın. Sakın kilo alma gayreti ve düşüncesi içinde olma! Hem değerlerin de gayet normal.
Derdimi tam anlayamadım
> S. K. / FETHİYE
Geçenlerde sperm testi yaptırdım. Doktorun söylediğini tam olarak anlayamadım. Yorumlar mısınız?
CEVAP: Soner Bey, sperm testin sayı ve hareket yönünden normal ama lökosit ve eritrosit dediğimiz iltihaba ve kanamaya işaret eden hücrelerin bulunup bulunmadığı konusunda bir ifade yok. Bu sebeple test yaptırdığınız yere müracaat ederek bu hücrelerin var olup olmadığı konusunu araştırın, çünkü bunlar çocuk oluşumuna da engel olur. Ayrıca LDL-kolesterol dediğimiz damar sertliğine yol açan zararlı kolesterolünüz biraz yüksek. Bunu da diyet ve egzersizle yenebilirsiniz.
Kramp ağrıları fazla kilolardan
> Rumuz Sultançiftliği
25 yaşında, 1.6 boyunda ve 70 kilodaki kız kardeşimin bazen bacaklarında kramp gibi ağrı oluyor.
CEVAP: Sevgili okuyucumuz, kız kardeşiniz 12-13 kilo vermeli. Her faz-la kilo; bel, kalça ve dize 20 kat olarak yansır. Bu da adale ve kemiklerin dengesini bozar. Önceleri kaslarda spazm, ardından da kıkırdak dokularda deje-nerasyon ve kireçlenmeye yol açarak kramp ve ağrılara, sinir sıkışmalarına yol açarak işin içinden çıkılmaz hale getirir. Hem egzersizle kilo vererek hem de hekiminin vereceği adale gevşetici ve ağrı kesici ile rahatlar.
Ağrıdan saçımı yolasım geliyor
> Yusuf Akkuş
Boynumdan alnıma doğru şiddetli ağrılar oluyor ve âdeta saçımı yolabiliyorum, sebepler neler olabilir?
CEVAP: Sevgili Yusuf, yaşını ve kilonu belirtmemişsin. Tansiyonun ideal normal düzeyi 120/75'i geçmemesidir. Ağrıların tansiyondan kaynaklanmakta. Diğer şikayetlerin ise stres ve gerilimin uzun sürmesi ve kontrolsüz kalması sonucu gelişen Somatizasyon bulgularıdır. Her şeyi kafana takma, keyfine bak stresten uzaklaş rahatlarsın. Bulunduğun mekanları yarım saatte bir 3-5 dakika havalandır. Bol sebze, yeşillik ve meyve tüket. Hamur işi, tatlı ve katı yağlardan uzak dur.
16 yaşındayım midem bulanıyor
> İbrahim Sarıtaş
16 yaşındayım, ara sıra baş dönmelerim ve mide bulantım oluyor...
CEVAP: Sevgili İbrahim, senin yaşında baş dönmesi ve bulantı çoğunlukla, kansız veya zayıf kişilerde özellikle de yatar veya oturur pozisyondan aniden ayağa kalkıldığında, kan basıncının düşmesi sonucu göz kararmasının da beraberinde olduğu şekilde kendini gösteren ortostatik hipotansi-yona bağlı olur. Boy ve kilonu belirtmemişsin. Dahiliye uzmanına muayene olarak hemogram dediğimiz kan sayımını yaptır. Sonuçlara göre, tavsiye ve ilaçlarla hiçbir sıkıntın kalmaz.
Her şeyi kafaya takmayın lütfen!
> Rumuz Neva
Annem 52 yaşında ve menopoz döneminde, 3 sene önce kendisine irritabl bağırsak sendromu teşhisi kondu. İlacı bıraktığında tekrar nüksediyor.
CEVAP: Sevgili kardeşim, bu hastalığın temel sebebi, her şeyi kafaya takmadır. Öncelikle moralen desteklenmeli, maneviyata ağırlık vermeli, üzeri-ne düşenleri yaptıktan sonra gerisini Allah'a havale etmelidir. İlaçlarını da uygun sürede kullandığında hiçbir sıkıntısı kalmaz. Bir de 3-4 hafta müddetle acı ve bulgur pilavından, hayat boyu da koladan uzak dursun!
HER DERDİNİZİ BANA YAZIN
Bana sağlıkla ilgili her konuda soru iletebilirsiniz. Uzmanlık alanımın dışındaki konuları ise ilgili hekim arkadaşlarımızı da misafir ederek sizlere elimden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışacağım...
e-mail: aile.doktoru@tg.com.tr
Adres: 29 Ekim Cad. No: 23 Yenibosna-İSTANBUL