MEYVEYLE GÜZELLEŞİN
Başta koyu yeşil sebzelere olmak üzere meyveler, yoğurt gibi süt ürünleri ve bol su ile selülitlerin kökünü kazıyacaksınız!
DENGELİ BESLENİN
Vücudumuz için önemli bir işlevi olan yağ ve tuz gereğinden fazla tüketildiğinde selülitlere de yol açıyor
PORTAKAL NİYETİNE KAVUN VE KARPUZ
Portakal kabuğu görünümlü bacakların sorumlusu selülitleri en iyi yine portakal meyvesi ile yenebilirsiniz. Ancak mevsimsel özellikleri dikkate alarak yazın bol bulunan meyveler de portakal kadar faydalıdır.
Değerli okuyucularımız geçen hafta tanımaya çalıştığımız selülitleri bu hafta etkisiz hale getirmenin yollarını arayacağız...Selülitin portakal görünümü vücuda yapıştı mı, onu tamamen yok etmek mümkün değildir ama azaltılabilir. Bunun için de, daima yeşil yapraklı sebze ve meyveler sık tüketilmeli. Bunlar selülit konusunda ilaç etkili gıdalardır.
NELER YENMELİ?
> Sebzeler artırılmalı ama meyveler kararında yenmeli.
Sebzeler: Salatalık, kereviz, kuşkonmaz, enginar, havuç, brokoli, Brüksel lahanası, soya fasulyesi.
Meyveler: Portakal, mandalina, greyfurt, muz, kivi, çilek, şeftali, kiraz, karpuz, kavun, nar, kuş üzümü, böğürtlen.
> Yağsız yoğurt, yağsız et ve balığa ağırlık verilmelidir. Kayısı, incir, erik ve muz gibi potasyumdan zengin meyveler yenmeli.
> Protein kaynağı olarak da balık özellikle faydalıdır.
> Kepekli ve yulaflı tahıldan yapılmış ekmek tercih edilmeli.
> Bitki çayları aşırıya kaçmamak kaydıyla faydalıdır.
NELER YENMEMELİ?
> Salam, sosis ve dana eti gibi yağlı etler özellikle de koyun ve pirzola etlerinin hepsi selülit yapıcıdır.
> Deniz mahsullerinden midye, karides, kalamar ve istakoz selülit yapar. Denizden çıkan her şey tamamen masum değildir. Bunlar; içerdikleri kolesterol, kalori ve bazı yağlardan dolayı lenf dolaşımını bozma özelliğine sahiptir.
> Kızartma ve aşırı yağlı beslenme şekli de tehlikelidir. Zeytinyağı bile olsa aşırı yağ kullanımı selülit yapar.
> Aşırı tuzlu, salamura yiyecekler, özellikle de yağlı peynirler, koyun peyniri, eski kaşar ve tulum peyniri de selülite davetiye çıkartır.
> Su içmemek, aşırı derecede kahve tüketmek, alkol almak, asitli içecekler içmek ve aşırı siyah çay tüketmek de selüliti artırır.
> Kuruyemişler de selülit yapar. Özellikle tuzlu kuruyemişlerden uzak durulmalı.
TEDAVİ
> Selülit bir hastalık olmadığı için kişiyi bundan tamamen kurtaracak bir yöntem yoktur.
> Yine cerrahi olarak selülite yapılacak bir şey yoktur.
> Radyo dalgalarını kullanan teknolojiler tedaviye yardımcı olurlar.
> Vakumla yağ alma yöntemlerinin ise selülite etkisi çok dolaylıdır.
> Selülitle savaşmak için bir dakikalık şok su banyoları yapmak, pahalı kremler yerine de bebe yağı kullanmak daha faydalıdır.
> Selülitli bölgenin, her gün 10 dakika kaya tuzuyla ovulması, ardından ılık suyla duş alıp, mısır unundan peeling yapmak oldukça faydalıdır.
> Ayrıca aktarlarda satılan maydanoz tohumunun kaynatılıp, her gün içilmesi de faydalıdır.
> En önemli ilaç sağlıklı beslenme ve düzenli spordur.
İşte selülitle ilgili en çok merak edilenler Diyet selülitleri yok eder mi?
> Aşırı hızlı kilo verimine bağlı olarak vücuttaki bazı vitamin, mineral ve proteinlerin dengesini bozan şok diyetler selülit yapar. Bunlar ayrıca kas kaybına da yol açar. Ama bu tür diyetlerde, yağ hücreleri kaybı azdır. Kilo vermiş gibi gözükebilirsiniz ama selülitler daha çok ortaya çıkar.
Koruyucu kremler etkili mi?
> Selülit olan bölgelerdeki durumu düzeltmenin yegane yolu kan dolaşımını hızlandırıcı egzersizler yapmaktır. Yüzeye sürülen kremlerin, yağ dokusunu yok etmeyi beklemek çok yanlış ve beyhude bir beklentidir.
Sauna, solaryum, bronzlaşma
> Zannedilenin aksine saunanın selülitin azalmasına herhangi olumlu bir etkisi yoktur.
> Güneş ışığı yerine solaryum tercih edilmemeli. Solaryum deriye zarar verir. Bölgesel olarak uygulama yapılsa bile, tehlikeli olabilir.
> Bronzlaşmak selüliti yok etmez! Sadece bronzlaşan tendeki selülitler gizlenebilir. Selülit bir kere oluştu mu, ortadan kaldırılması mümkün değildir! Bazı uygulamalarla, vücuttaki selülit oranının kozmetik açıdan kabul edilebilir bir seviyeye gelmesi sağlanabilir.
Aktarlarda satılan yağlar...
> Bazı yağların yakıcı ya da yanıcı özellikleri olabilir. Bunlar derinin yüzeyinde alerji oluşumuna da yol açabilir. Bu sebeple çok bilmediğiniz yağlar kullanılmamalı. Bebe yağları vücudu nemlendirmek tercih edilmeli. Ama selülitleri geçirmezler sadece masaj etkisi yaparak iyi gelebilir.
Vitaminlerin faydası var mı?
> Lenf dolaşımını düzene sokan balık yağı haftada sadece 3 defa sabahları 1 çorba kaşığı içilmesi son derece faydalıdır. Haftada 3 defadan fazlası iştah açması sebebiyle kilo yapar. C vitamini ise her gün 1000 miligram alınabilir. Çok önemli bir soya kaynağı ve lenf dolaşımını düzene sokucu etkisi bulunan Lesitin de haftada 3 defa kullanılabilir.
TEDBİR
İdeal kiloda kalınmalı.
Düzenli egzersiz yapılmalı.
Sık SIK yürünmeli, yüzülmeli, bisiklete binilmeli.
Yeterli miktarda su içilmeli.
Koyu yeşil sebzeler bol bol alınmalı..
Daha az nişasta ve şeker tüketilmeli.
Hazır paketlenmiş ürünlerden uzak durulmalı.
Yeterince uyunmalı.
Sigara ve alkol bırakılmalı.
Kafein, kola, tuz ve şekerden uzak durulmalı.
Masaj tarzında vücut keselenmeli.
Hasta etmeyecek derecede soğuk duş alınmalı.
OKUYUCUYA CEVAPLAR Basur, kanser habercisi mi?
> Hasan Kocabey
> Basur, kalın bağırsak kanseri yapar mı?
CEVAP: Hasan Bey, basur, kalın bağırsak kanseri yapmaz ama kalın bağırsak kanserleri 50 yaşından sonra ortaya çıkan basur ile kendini haber verebilir. Bu sebeple 50 yaşından sonra ortaya çıkan basurlarda tedaviye hemen ilaç ile başlamadan önce mutlaka detaylı araştırma ile alarm bulguları dediğimiz kansızlık, zayıflama gibi durumların varlığında kalın bağırsaklarda böyle bir durumun olup olmadığını tespit için kolonoskopi ve biyopsi de dahil bazı tetkikler yapmak gerekebilir. Ama gençlik yıllarından beri devam eden basur varsa, bunun kansere dönüşme ihtimali hemen hemen yok gibidir.
Kistin tedavisi ALDIRMAKTIR
> Rumuz B.B.
Annem 51 yaşında. Geçen sene karaciğerinde kist olduğu ve bunun kedi, köpek tüylerinden bulaşabileceği söylenmiş, fakat tahliller temiz çıkmıştı. Yine lezyonlar tespit edilmiş. 3 hafta önce düşüp darbe aldı. Batmalar oluyormuş. Doktoru hemen ameliyat diyor, başka çaresi yok mu?
CEVAP: Kıymetli kardeşim, annenizin karaciğerinde tespit edilen kistler, kedi ve köpek tüylerinde bulunabilen kistler yoluyla bulaşabilen Kist Hidatik dediğimiz parazitler tarafından oluşturulan bir hastalıktır. Bu hastalıkta kistler en çok sırasıyla karaciğer, akciğer ve beyin içinde bulunurlar. Çapları bazen çocuk başını bile bulabilir. Başlıca tedavisi, ameliyat ve ilaçtır. Her geçen sürede kistlerin boyutları büyüyebilir. Bundan dolayı en kısa sürede ameliyatla kist tamamen çıkarılmalıdır. Sağ göğüs altındaki ağrıları düşme neticesi adale lifleri ve kaburgalar arası sinirlerin kılıflarının zedelenmesine bağlıdır. Kistlerle ilişkisi yoktur.
Bağırsak gazını yenmenin yolu...
> Yusuf Kırca
Yıllardır muzdarip olduğum bağırsak gazı ile ilgili yazılarınızı internet sitenizden okudum. Bende 3-4 yıldır bağırsak ve midede şişkinlikler, geğirtiler, hazımsızlıklar var. Doktorlara gittim, bir çare bulamadım. Tavsiyelerinizi acilen beklerim...
CEVAP: Sayın Kırca, öncelikle size tavsiyem ideal kilonun üzerinde iseniz, mutlaka sağlıklı ve dengeli beslenme ile düzenli ve devamlı egzersiz yaparak normal kilonuza inmeye gayret edin. Yemeklerinizi mutlaka yavaş yavaş ve çok iyi çiğneyerek yemelisiniz. Bir de ayaklarınızı soğuk zeminlere direkt temastan kaçının. Tüm bu tedbirlerin yanında dahiliye uzmanınızın bu konuda vereceği ilaçları düzenli ve en az 4 ay kullandığınızda hiçbir sıkıntınız kalmayacaktır.
e-mail: aile.doktoru@tg.com.tr
Adres: 29 Ekim Cad. No: 23 Yenibosna-İST.