VÜCUDA YAPIŞIP KALIYOR
Bir hastalık olmayan ancak kadınların büyük bir estetik problemi olan selülitler, vücuda bir kere yerleşti mi bir daha asla tam olarak çıkmıyorlar
NE YAPMALIYIZ?
Alınacak basit tedbirlerle selilütlerin etkisi minimuma indirilebilir. Bunun için öncelikle oturduğumuz koltuklardan kalkıp harekete geçmeliyiz!
Değerli okuyucularımız, tatil dönemine girdiğimiz şu günlerde hanım kardeşlerimizin âdeta kâbusu olan selülit problemini iki hafta boyunca sayfamıza taşıyacağım... Selülit genç, yaşlı, şişman, zayıf yani kadınların % 90'ının şikayetçi olduğu ortak bir problemdir. Derinin alt tabakasında, yağ dokusunun hemen çevresinde oluşan ve derinin üst bölümünde pütür pütür görüntü bırakan estetik bozukluktur. Bu bir su birikmesi olup yukarı doğru basınç oluşturmadır. Böylece portakal kabuğu görüntüsü oluşur. Bunun sebebi hormonaldir, genetiktir, beslenme tarzıdır ve spor yapmamakla alakalıdır.
BACAKLAR İSTİLA ALTINDA
En çok bel altında (kadınlarda) oluşur. Bacak, kalça ve popo etrafında alt bacağın arkasında oluşur. Üst tarafta sadece kolların arkasında bulunur. Kol arkası, basen ve bacak etrafında oluşur.

Hormon dağılımının ve dengesinin farklı olması, erkekleri selülitten korur. Kilo aldıkça, ortaya çıkarlar. Hanımların kullandıkları bazı hormon ilaçları da yapabilir. Selülit bir hastalık değildir. Başka hastalık ve metabolik dengesizliklerin belirti ve bulgularından sadece biridir! Bu sebeple, ilaçlara bağlı olarak oluşanların bile geriye dönüşü tamamen mümkün olmaz. Bazı kişilerde çok zayıf olmalarına rağmen selülit olabilir. Bazı kişilerde ise çok kilolu olmalarına rağmen olmayabilir. Eğer yatkınlık varsa daha kolay ortaya çıkar. Ama bu durumu kabullenmek yerine sağlıklı beslenme ve düzenli egzersizle korunmak mümkündür.
MASA BAŞI İŞLER ARTIRIYOR
Masa başında uzun süre oturarak iş yapan, çok hareketsiz çalışan kadınlar çok zayıf da olsalar selülitlere sahip olabilirler. Özellikle de sekreterler ve büro çalışanları bu açıdan risk altındadırlar. Hareketsiz hayat tarzı ve bazı dolaşım bozuklukları selülit yapar. Sıkı pantolon, sıkı çorap, yüksek topuklu ayakkabılar kan dolaşımının düzenini bozucu faktörlerdir.
MERAK EDİLENLER Hamilelikten sonra selülit
Hamilelikte aşırı kilo alınması ve hareket kısıtlamasına bağlı olarak, selülit ortaya çıkıp artabilir. Türk hanımlarının çoğu doğum sonrası beslenmelerine dikkat etmedikleri, düzenli egzersiz yapmadıkları için vücutları hemen deforme olabilmektedir. Ancak hamileliğinde beslenme ve hareketlerine dikkat edip fazla kilo almayanlar bu tür istenmeyen görünümlerden korunabilir
. Menopoz dönemi selüliti arttırır mı?
Menopozdan sonra hormonal faktörler sebebiyle de, selülitler artabilir. Östrojen hormonu kişiyi selülitten korur. Menopoz döneminde bu hormonun azalması ve yokluğu, selülitlerin artmasına sebep olur. Bu durum, bütün toplumlar için geçerlidir.
Selülitin kiloyla alakası var mı?
Selülit lenf dolaşımının bozulması sonucunda yağ hücrelerinde oluşan yapı bozukluğu sebebiyle ortaya çıkar. Portakalımsı görüntülerin sebebi de; bu yapı bozukluğudur. Kilo verildiği zaman selülitler azalır ama kaybolmaz. Selülit, özel beslenme uygulandığında azalır. Çok zayıf bir insanda bile kiloya bağlı olmaksızın genetik olarak olabilir. Çok kilolu birinde de genetik olarak hiç olmayabilir. Selülit bu özelliğiyle insanı şaşırtır.
Erkekler niçin selülit olmaz?
Erkeklerde selülit oluşmaz. Çünkü kadınlarda yağ hücreleri birbirine paralel lobüller halinde diziliyken, erkeklerde bunlar çapraz bağlarda dizilidir. Fakat erkekte "kat kat" tarzında bir bozukluk oluşabilir... Hormon dağılımının ve dengesinin farklı olması, erkekleri korur.
HAFTAYA: SELÜLİTTEN KURTULUŞ VAR MI? OKUYUCUYA CEVAPLAR Annemin bütün kemikleri ağrıyor
> Gönül
Günerkan
Annem 65 yaş, 1.65 boy ve 80 kiloda. Bir yıl önce Hepatit C tedavisi gördü. Şimdi vücudunun bütün kemiklerinin ağrıdığını söylüyor.
CEVAP: Saygıdeğer kardeşim, öncelikle yaşına ve boyuna göre annenizin kilosu oldukça fazla. Kilo vermesi karaciğer yağlanmasını da azaltacağı için Hepatit C virüs hastalığı yönünden oldukça faydalı olacaktır. O yaştaki birçok kadında az veya çok kemik erimesi bulunur. Hele hele başlangıç halindeki kemik erimesi durumlarda bahsettiğiniz yoğunlukta ağrılar olmaz. Ağrılar muhtemelen aşırı kiloya bağlı gelişmiş olan eklemlerdeki kireçlenme ile buna bağlı oluşan adale spazmlarına bağlı olur. Eğer Hepatit C'ye bağlı karaciğerinde aktif iltihap varsa romatizma ve ağrı kesicilerden uzak dursun. Çok mecbur kalırsa sadece suda eriyen C vitaminli aspirin kullanın. Eğer yoksa ve ALT, AST, Gama GT gibi karaciğer fonksiyon testleri normalse, hekimine danışarak ilaç kullanabilir.
Tansiyon ilacını kesebilir miyim?
> Cengiz Doğrultucu / BURSA
48 yaş, 1.80 boy ve 82 kilodayım. Yüksek tansiyon ilacı kullanıyorum. Şu an tansiyonum 100/60, doktoruma ulaşamadım, hangi ilacı kesmemi tavsiye edersiniz?
CEVAP: Cengiz Bey, formunuzu koruduğunuzda ve yemeklerinizde tuzu en aza indirdiğinizde, büyük ihtimalle ilaç dahi kullanmadan tansiyonunuz ideal seviye olan 120/70 civarlarında seyredecektir. Tansiyon ilacı kullanan bir kişi için 100/ 60 değeri de düşük olup tavsiye etmediğimiz bir bulgudur. Yüksek tansiyonu kontrol altında tutulmayan ve tedavisiz kalan kişilerde önce aort damarı uzar ve genişler. Bu da ani tansiyon yükselmeleri sonucu yırtılarak son derece hayati tehlikelere zemin hazırlar. Beslenmenize dikkat edin! İlk ilacı halen kullanıyorsanız ikincisine gerek yok.
Eşiniz için de tahlil gerekebilir
> Rumuz M. / FETHİYE
Meni çıkarken yanma yapıyor, neler tavsiye edersiniz?
CEVAP: Değerli okuyucumuz, şeker ve hiperlipidemi hastasısınız. Meyveler dahil tadı olan her gıdadan uzak durun ve günde yarım saat egzersiz yapın. Kan şekeri için ilaç gerekmez. Sadece insülin direncini kırmak için metformin grubu ilaçtan günde 2000 mg, damar tıkanmalarını önlemek için her akşam tok 150 mg aspirin ile gün aşırı B1, B6, B12 vitamini preperatlarından hekiminizin kontrolü altında hayat boyu kullanmanız son derece faydalı. Trigliserid için diyet ve düşürücü gemfibrozil veya fibrat grubu ilaçları tahlil kontrolünde kullanmalısınız. Menideki şikayetiniz prostat, meni kesesi ve yollarında iltihaba bağlı olabilir. Spermiogram tahlili sonucuna göre hekiminizin vereceği ilaçlarla sıkıntılarınız kaybolur. Bu tür şikayetler, eşlerin birbirine bulaştırma ihtimali olabildiğinden diğer eşin de kontrolden geçmesi ve tahlil yaptırması gerekebilir.
e-mail: aile.doktoru@tg.com.tr
Adres: 29 Ekim Cad. No: 23 Yenibosna-İST.