Oğuz boyunun "Kızık kilimi" tescillendi: Üzerinde binlerce yıllık tarihi mesajlar gizli!

Tokat'ın Kızık köyüne has Kızık kilimi coğrafi işaret tescili ile korumaya alındı. Yapılan Ar-Ge çalışmalarıyla hem kültürel miras olarak yaşatılacak hem de ekonomik kazanç kapısı olacak.
Geçmişi binlerce yıl önceye dayanan, üzerindeki damga ve motiflerle tarihe mâl olan Oğuz Türklerinin halı ve kilimleri için önemli bir gelişme yaşandı.
Tokat'ın Kızık köyünde üretilen ve adını Oğuzların Kızık boyundan alan Kızık kilimi, asırlar boyunca kadınların duygu ve düşüncelerini taşıyan motifleryle meşhur.
Tokat İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Tokat Olgunlaşma Enstitüsünün iş birliğiyle gerçekleştirilen Ar-Ge çalışmaları ve saha araştırmalarının ardından Kızık kilimi coğrafi işaret aldı.
Kızık kiliminin coğrafi işaretle korunması hem el sanatının yaşatılmasına hem de ekonomik kazanç sağlanmasına kapı açtı.
"GENÇ KIZLAR MOTİFLERLE EŞ ADAYLARINA MESAJLAR VERİRLERDİ"
Kızıkların Oğuz boyu olduğunu belirten Kültür Derneği Başkanı Ahmet Öztek Kızık kilimini şu sözlerle tanıttı:
“Kızık köyü Oğuzların soyundan gelmektedir. Tarihte Kızık'la göçebe bir hayat sürmüşlerdir. Ana geçim kaynaklarından birisi de küçükbaş hayvan yetiştiriciliğidir. Burada da koyunculuk özellikle keçi yetiştiriciliği çok önem arz etmektedir. Koyunların etinden, sütünden, yününden faydalanmışlardır. Bu yünü özellikle kışın uzun gecelerde büyüklerimiz ip olarak eğer, tarar ve bükerdi. Özellikle doğadan topladıkları otlarla boyayıp da kış gecelerinde bunu kilim haline getirirlerdi. Dokurlardı.
Sadece bu yünü Kızık kilimi olarak değil de çuval, heybe, tuzluk, çanta ve yolluk gibi farklı alanlarda da dokumaları vardı. Kızık köyünde geleneksel hale gelmişti. Her evlenen bir erkeğe ve kıza bu kilimler dokunurdu. Özellikle nişanlısı olan kızlarımız bu dokumalarla toplumda belirtemediği bazı üzüntülerini, kaygılarını, heyecanlarını motif olarak dokuyup bir nevi de gelecekte eşi olacak kişiye de bir mesaj iletirdi. O günden bugüne gelen Kızık kilimi de şu anda biraz fabrikasyon ürünlere yenik düşmüş durumdadır. Bu tür projeleri her zaman biz destekliyoruz. En azından köyümüz için bir katkı sağlar. Kültürel değerlerimiz toprağa gömülmez. Su yüzüne tekrar çıkar diye düşünüyorum”
"ASLINA SADIK KALINARAK ÜRETİLMESİNE KATKIDA BULUNDUK"
Var olan değerlere sahip çıktıklarını söyleyen Tokat Olgunlaşma Enstitüsü öğretmenlerinden Serap Buzludere, "Kadınlarımızın duygularını, düşüncelerini, sevinçlerini ve üzüntülerini aktardığı Kızık kilimi, kendine özgü desenleri ve dokuma tekniğiyle ön plana çıkmaktadır. Kilimlerimizdeki desenler yöremizin tarihini, kültürünü ve yaşam tarzı da yansıtmaktadır. Alınan coğrafi işaretle Kızık kiliminin devlet güvencesi altında korunmasına, tanınmasına, aslına sadık kalınarak üretilmesine katkıda bulunduk. Enstitümüze, tecrübe ve farklı bir birim daha kazandırmış olduk" dedi.
Kızık Köyü Muhtarı İbrahim Karabulut ise, “Bizim kadınlarımıza özellikle de bir geçim kaynağı olmuştur. Tescillenen bu ürünümüz kilimimiz inşallah gelecek nesillere aktarılacaktır” dedi.