Ailesiz 'aile' filmi! "Vahşi Robot"

Chris Sanders’ın yönettiği “Vahşi Robot”ta annelik yapmaya çalışan bir makinenin yaşadıkları işleniyor. Ancak yılın en dikkat çeken aile-animasyon filmlerinden biri olan eser, geleneksel aile yapısını iğneliyor!
MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ- Animasyon sineması hem hikâye hem de görsellik noktasında giderek her yaştan daha geniş seyirci topluluklarına hitap eden bir janr oluyor. “Çocuk işi” gibi görülebilen filmler ise ciddi alt metinler taşıyabiliyor.
Filmleriyle defalarca Oscar’a aday gösterilen yönetmen Chris Sanders da hem aykırı konusu hem de görselliğiyle dikkat çeken aile-animasyon türünde bir eserle karşımıza geliyor. Peter Brown’un popüler kitabından sinemaya taşınan “Vahşi Robot” (The Wild Robot) adlı yapımda; ıssız bir adaya düşen robotun anne olma çabası merkeze alınıyor.
VAHŞİ ADA
Yakın bir gelecekte geçen film, bir robotun gemi kazası neticesinde envaiçeşit hayvanın yaşadığı ıssız adaya düşüşüyle açılıyor. İnsanlar tarafından verilen her vazifeyi “başüstüne” diyerek yapacak şekilde dizayn edilmiş ruhsuz bir robot olan Roz, adaya inince sadece hayvanlarla karşılaşır, her birine yardım etmeye çalışır ama karşılığında vahşice bir muamele görür.
Büyük bir “hayal kırıklığına” uğrayan robot, kendini öğrenme moduna alarak hayvanların diline aşina olur ama netice pek değişmez. Derken koşuşturmaca esnasında bir kuş yuvasını kazaen ezer. Sağlam kalan yumurtadan ise öksüz bir kaz yavrusu çıkar! Robot Roz, gözünü açar açmaz kendisine gören ve anne kabul eden bu canlıya nasıl davranacağından bihaberdir. Derken hiç olmayacak bir hayvan kendisine yardım eder. Tıpkı Roz gibi adada dışlanan tilki, bu mekanik varlığa nasıl yufka yürekli bir anne gibi davranacağını öğretmeye başlar. Derken Roz ile kış gelmeden havalanması gereken kaz yavrusu arasında enteresan bir bağ meydana gelir...
DOKUNAKLI AMA MİZAHİ
Yılın en dikkat çeken aile ve animasyon filmlerinden biri olan eserde, sürükleyici ama aptalca olmayan hikâye seyirciyle buluşturuluyor. Fakat zaman zaman klişelere yaslanılıyor. Robot Roz’un anneliği öğrenme çabası dokunaklı ama içinde mizah da barındıran renkli bir hikâye içerisinde sunuluyor.
Öte yandan Miyazaki filmlerinden ilham alınan eserde 15 sanatçılık bir ekip tarafından meydana getirilen 270’e yakın resimle tesirli bir görsellik yakalanıyor.
AYKIRI ALT METİNLER
Ancak eserin alt metinlerinde başka bir tablo var. Adadaki çeşitli hayvan karakterler üzerinden haklı olarak günümüz toplumundaki bencillik iğneleniyor. Fakat “sorgulanmayan katı bir düzen” resmedilirken konu aileye uzanıyor. Anne, baba ve çocuklardan meydana gelen geleneksel aile mefhumuna sadakat tenkit edilerek biyolojik bağlar olmadan anne olunabileceği fikri vurgulanıyor. Zaten eserdeki “kimliksiz” hayvan karakterler içinde anladığımız manada bir aileye yer verilmiyor! İklim krizi gibi trend meseleler de filme boca ediliyor.
“Vahşi Robot” bu enteresan hâliyle Akademi’nin Oscar’la mükâfatlandırabileceği animasyonların başında geliyor!
HAFTANIN DİĞER FİLMLERİ
● “Sapkın”
● “Baba Beni Güldürsene”
● “Yuvadan Uzakta”
● “Niko: Kuzey Işıklarının Ötesinde”
● “İfritin Mührü”