Ali Kuşçu'nun aydınlık dünyası! Büyük âlimin yazma eserleri Rami Kütüphanesinde sergileniyor

Fatih Sultan Mehmed tarafından İstanbul’a çağrılarak himaye edildi, astronomi, matematik, gramer, kelam, fıkıh alanlarında kitaplar yazdı, İstanbul’un doğru enlem ve boylamını ortaya koydu... Din ve fen sahasına birlikte eserler veren Osmanlı âlimi Ali Kuşçu, vefatının 550. yılı münasebetiyle Rami Kütüphanesi’nde önceki gün açılan özel bir sergiyle yâd ediliyor.
MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ- “Semerkant’tan İstanbul’a: Ali Kuşçu ve Çevresi” adlı yazma eser sergisi, büyük âlime ve entelektüel çevresine ait 50 civarında yazma eserin orijinal nüshalarını bir araya getiriyor. Osmanlıdaki zengin entelektüel atmosferi ortaya koyan sergide ayrıca Ali Kuşçu devrinin astronomi aletleri de görülebiliyor.
Serginin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, “Bey gibi, Kadızade-i Rumi ve Kaşi gibi çağın en önde gelen âlimlerinin ilim ocağında pişen ve yetişen Ali Kuşçu, matematik, astronomi, dil bilgisi, kelam ve fıkıh alanlarında eserler vermişti.
NEWTON BİLİNİYOR AMA BİRUNÎ BİLİNMİYORSA…
Eski âlimlerimizin adanmışlığı beni her daim şaşırtmaktadır” dedi ve sözlerine şöyle devam etti: “Özellikle çocuklarımızın ve gençlerimizin varisleri oldukları muazzam medeniyet mirasını inşa edenleri bilmesi elzem. Eğer optik deyince İbnü’l-Heysem, algoritma deyince El Hârizmî, robotik deyince Cezeri, tıp deyince İbn-i Sina, bulaşıcı hastalıklarla imtihan edildiğimiz günümüzde Akşemseddin, yaşadığımız atom çağında Cabir bin Hayyan gibi isimler çocuklarımızın aklına gelmiyorsa; Newton ve Galileo biliniyor ama Birunî bilinmiyorsa hepimizin şapkamızı önümüze koyup düşünmesi gerekir.”
İstanbul Medeniyet Üniversitesi (İMÜ) Bilim Tarihi Enstitüsü ile Türkiye Yazma Eserler Kurumu (TYEK) Başkanlığının iş birliği ve Türkiye Bilimler Akademisinin (TÜBA) katkılarıyla düzenlenen sergi, Rami’de görülebilecek.