Ali Şir Nevaî’nin ‘ışıltılı’ eserleri! Beş asırlık el yazması kitaplar sergileniyor

Türk İslam dünyasının en mühim şairlerinden Ali Şir Nevaî, bugünlerde çok özel bir sergiyle yâd ediliyor.
MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı (TYEK) tarafından Ali Şir Nevaî’nin vefatının 523. yılı dolayısıyla düzenlenen “Külliyat-ı Nevayi” sergisi, Süleymaniye Yazma Eser Kütüphanesi’nde kapılarını açtı. Büyük edebiyatçının hayatına ve çalışmalarına ışık tutan sergide; Ali Şir Nevaî’nin eserlerinin farklı nüshalarının yer aldığı 21 eşsiz el yazması kitap görülebiliyor.
BİR KİTAPTA BİRÇOK SANAT VAR
Serginin açılışında “Şair, Mutasavvıf ve Devlet Adamı: Ali Şir Nevaî” başlıklı konuşma yapan Prof. Dr. Günay Kut, gazetemizin sorularına da cevap verdi. Sergilenen eserlerin sanat kıymetini değerlendiren Kut “Kitaplar eskiden her şeyiyle bir sanattı. İçi ayrı, dışı ayrı güzeldi. Öte yandan kitapları istinsah eden (kopyalayan) isimler de şöhretliydi. Burada sergilenen eserler çok güzeller; hepsi canlı şekilde karşımızda duruyor. Acaba günümüzdeki kitapların kaçı ileride kalacak? Bu eserlerde şiirin yanında hat sanatı, cilt sanatı ve tezhip sanatı bir araya geliyor. Yani birçok sanat var” diye konuşuyor.
TÜRKÇEYİ SEVİYORDU
1501’de vefat eden Ali Şir Nevaî’nin edebiyatımız için önemini de anlatan Kut “Hayatını yazmakla geçiriyor. Onun eserlerini de burada görüyoruz. Kendisi Osmanlıyı da çok etkiledi. Öyle ki o devirde bazı şairler Çağatayca şiirler kaleme almaya kalktı. Nevayi Türkçeye çok meraklı bir isimdi. Zaten ‘Muhakemetü’l Lugateyn’ eseri ne kadar Türkçeci olduğunu gösteriyor. Tabii, o zaman şimdiki gibi bir ırk mefhumu yoktu. Lisanını seviyordu” diyor.