Ankara Palas kapılarını açtı, "Batı’ya açılan pencere" artık müze!

Cumhuriyetin ilk modern otellerinden olan ve zamanında “Doğu’dan Batı’ya açılan bir pencere” diye anılıp Batılılaşma hamleleriyle gerçekleştirilen gösterişli balolara ev sahipliği yapan Ankara Palas, müze olarak kapılarını açtı.
Cumhuriyet'in ilk modern otellerinden olan Ankara Palas Cumhurbaşkanlığı Millî Saraylar Başkanlığınca 2018’de başlatılan restorasyonu tamamlanan başkentteki Ankara Palas Müzesi’nde, Osmanlı ile cumhuriyet bir araya getirildi!
ESERLER ANKARA’YA TAŞINDI
16. yüzyıldan 20. asra uzanan nadide nesnelerin yanı sıra cumhuriyet ideolojisini yansıtan eserler de müzeye konuldu. Tablolar, saatler, sofra takımları, yazma ve matbu eserler, Osmanlı sultanlarına takdim edilen hususi hediyeler, M. Kemal Atatürk’ün kullandığı eşyalar, Beykoz camları, Yıldız porselenleri, madalya ve nişanlar, mühür ve sikkeler... Toplam 1200 eser, müzenin koleksiyonunda yer buldu. Her yıl farklı Millî Saraylar koleksiyonundan hazinelerin Ankara Palas’a taşınacağı öğrenildi. Müze bünyesinde 7 bin eserlik bir kütüphane de kapılarını açtı.
VENIZELOS’A BALO
Mimar Vedat Tek’in planladığı fakat inşası Ahmet Kemaleddin tarafından tamamlanıp 1927’de 120 yataklı otel olarak hizmete giren Ankara Palas, 1930’larda siyasetçilerin buluşma ve eğlence mekânı olduğu gibi yurt dışından gelen misafi rleri ağırlama fonksiyonunu da üstlendi. 1930’da Yunan lideri Venizelos için Ankara Palas’ta büyük bir balo düzenlenmişti. 1975’e kadar otel olarak işletilen mekân, daha sonra farklı devlet kurumlarınca kullanıldı.