Devlet Sanatçısı Ayla Erduran hayatını kaybetti

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasının (CSO) eski keman virtüözü Ayla Erduran tedavi gördüğü İstanbul'da hayatını kaybetti.
Devlet sanatçısı Erduran, yaşlılığa bağlı sağlık sorunları sebebiyle tedavi gördüğü hastanede 90 yaşında hayatını kaybetti.
Kültür ve Turizm Bakanlığının sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, Erduran'ın, uzun yıllar Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrasında solist sanatçı olarak görev yaparak Türkiye'yi uluslararası arenada temsil ettiği ve bir çok sanatçının yetişmesine öncülük yaptığı belirtildi.
Açıklamada, "Onun sanatı ve bıraktığı eserler müziğimizde ve gönüllerimizde daima yaşayacaktır. Kendisine Allah'tan rahmet, ailesine ve tüm sevenlerine başsağlığı diliyoruz." ifadesi kullanıldı.
"VEFAT HABERİNİ DERİN BİR ÜZÜNTÜYLE SİZLERLE PAYLAŞIYORUZ"
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO) sosyal medya hesabından yapılan açıklamada da "Uzun yıllar Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestramızda solist sanatçı kadrosunda çalışarak emekli olmuş, Türkiye ve dünyada sayısız konserler vererek uluslararası arenada ülkemizi başarıyla temsil etmiş değerli büyüğümüz Sayın Ayla Erduran Hanımefendi'nin vefat haberini derin bir üzüntüyle sizlerle paylaşıyoruz." ifadelerine yer verildi.
SANATÇILAR ÜZÜNTÜLERİNİ PAYLAŞTI
Keman sanatçısı Cihat Aşkın, sosyal medya hesabından, "Kıymetli büyüğümüz, Türk sanat müziğinin en büyük temsilcilerinden Ayla Erduran tedavi olduğu hastanede bu sabah vefat etti. Allah rahmet eylesin, hepimizin başı sağ olsun." paylaşımını yaptı.
Piyano sanatçısı Gülsin Onay da üzüntüsünü dile getirip, şunları kaydetti:
"Büyük kemancımız, eşsiz müzisyenimiz artık aramızda değil. Onu sanatıyla, müziğiyle dokunduğu gönüller her zaman hatırlayacak. Müziğiyle yaşattığı duygular, bıraktığı izler silinmeyecek. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Sevenlerinin, ailesinin ve müzik camiamızın başı sağ olsun. Bu topraklardan böyle bir sanatçı geçtiği için ne kadar şanslı olduğumuzu her zaman hatırlayacağız."
AYLA ERDURAN KİMDİR?
Türkiye'nin tanınmış ürologlarından Prof. Dr. Behçet Sabit Erduran'ın kızı olan Ayla Erduran müziğe küçük yaşlarda başladı.
Çocukluğunda aldığı keman derslerini Hürriyet'e röportajında şöyle anlatıyordu:
"Kemanı elime aldığımda daha bebek sayılacak yaştaydım. Annem yıllarca bir çocuğu olsun ve o da çok başarılı bir keman virtüözü olsun istemiş. Bu yüzden de evde kendisinin sürekli keman çalması yetmezmiş gibi, beni de buna zorladı. En büyük hayali, keman dahisi Menuhin kadar başarılı olmamdı. Ona göre kariyer yapabilmemin tek yolu da Amerika'ya gidip eğitim almamdan geçiyordu. Bu yolda ilk adımımızı Yeniköy'deki yalıyı satıp, ailece Paris'e taşınmakla attık. Bir süre sonra babam işinden daha fazla ayrı kalamayacağını anlayıp, Türkiye'ye döndü. Ben de eğitimime Amerika yerine Paris'te devam ettim."
KAPALI KAPILAR ARDINDAN GEÇEN BİR ÇOCUKLUK
"Aslına bakarsan hayatım hep kapalı odalarda keman çalarak geçti. Bu yüzden de yıllarca gökyüzüne, doğaya, güneşe hasret yaşadım. Evimizin başlıca konukları arasında Fuad Köprülü, Yunus Nadi, Yahya Kemal ve babamın doktor arkadaşları vardı. Onların en büyük eğlenceleri de küçük Ayla'ydı. Nefret etmeme rağmen eve her geldiklerinde misafirlerimize, küçücük yaşta kemanımla konserler vermek zorunda kalırdım."
Aldığı eğitimlerin ardından Erduran ilk konserini 10 yaşında verdi.
"DOĞRU OLMAYAN BİR TÜRKÇE'YLE KONUŞURUZ"
"Benim köklerimin hikayesi zaten başka diyarlardan geliyordu (kahkahalar). Annemin soyunda İtalyan, Polonyalı, Rum, Ermeni, Katolik, Müslüman ne ararsan vardı. Hem annem hem de ben, büyük büyük amcamın halka yaptığı yardımlardan dolayı Polonya Kralı tarafından Markiz ilan edildik. Anneannem Girit'te dünyaya gelmiş bir Rum. Bu yüzden de ben dahil anne tarafımdaki tüm kadınların aksanı biraz bozuktur, yabancı dile kayan doğru olmayan bir Türkçe'yle konuşuruz."
1946'da Paris Konservatuvarına girerek Beneddetti ile çalışmaya başlayan Ayla Erduran 1950'de mezun oldu.
1951-1955 yılları arasında New York'ta Galamian ve Zino Francescatti'nin yanında tekniğini ilerleten Erduran, ABD'nin çeşitli şehirlerinde ve radyolarında konserler, resitaller verdi.
Erduran, 1957'de Moskova'ya giderek keman çalışmalarına David Oistrakh'ın yanında devam etti ve daha sonra katıldığı III. Wieniawski yarışmasında armağan aldı.
Devlet sanatçısı Ayla Erduran, Almanya, Belçika ve Portekiz gibi birçok ülkede konserler verdi.