Google yokken 'İnsan ve Kainat' vardı! Yazarımız Ömer Öztürkmen Eyüpsultan'da dualarla anıldı

Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Google yokken 'İnsan ve Kainat' vardı! Yazarımız Ömer Öztürkmen Eyüpsultan'da dualarla anıldı
Kültür - Sanat Haberleri  / HABER MERKEZİ

Yeni Dünya Vakfı tarafından yakın tarihin önemli ilim, kültür ve fikir adamlarının anıldığı "Ebedi Eyüpsultanlılar" programında merhum yazarımız Ömer Öztürkmen dualarla anıldı. Prof. Dr. Suphi Saatçi ve Hüseyin Sarıkoç'un konuşmacı olduğu programda "Google yokken 1986 yılında İnsan ve Kainat dergisiyle 2000'li yıllara hazır mıyız' diye sorardı. Bugün bilim alanındaki pek çok akademisyen onun dergisiyle yetişti" denildi.

Vefatının seneidevriyesinde yazarımız Ömer Öztürkmen'i sevenleri ve okuyucuları unutmadı.

İstanbul Eyüpsultan'da Yeni Dünya Vakfı tarafından organize edilen "Ebedi Eyüpsultanlılar" programında Ömer Öztürkmen anıldı.

Mehmet Nuri Yardım'ın moderatörlüğünde gercekleşen programda Kerküklü hemşehrisi Prof. Dr. Suphi Saatçi ve uzun yıllar mesai arkadaşlığı yapan Hüseyin Sarıkoç Ömer Öztürkmen'i hayatı ve eserleriyle birlikte anlattı.

KERKÜK SEVDALISIYDI

Döneminin pek çok kültür ve fikir adamıyla temas halinde olduğu vurgulayan Yardım, "Sezai Karakoç'un yakın arkadaşıydı. Bir gün Karakoç'a gittiğimde Ömer ağabeyin hasta olduğunu söylediğimde gözleri doldu" dedi.

Daha sonra bestelenen “Bir Cuma sabahı Allah’a karşı, Malazgirt’te elli dört bin er, Söylediler en güzel marşı; /  Allahu ekber… Allahu ekber…” şiiriyle de edebiyatımıza çok güzel bir eser verdiğini ifade etti. 

Prof. Dr. Suphi Saatçi, Ömer Öztürkmen'in Türk siyasi hayatındaki faaliyetlerinin yanında Kerkük konusunda da nasıl dertlendiğinin altını çizdi.

Saatçi, "Osmanlı terbiyesine sahipti. Çok ince ve naif bir yapısı olduğuna defalarca şahitlik ettik. Nüktedanlığı da vardı" diyerek Öztürkmen'le özel hatıralarını paylaştı.

3 LİDERİ BİR ODAYA KAPATTI HÜKÜMET KURDURDU

Uzun yıllar kendisiyle mesai arkadaşlığı yapan Hüseyin Sarıkoç, Ömer Öztürkmen'in çalışmaları ve eserlerine vurgu yaparak Türk siyasi hayatındaki yerini anlattı.

Ömer Öztürkmen 1950’de çok partili hayatla başlayan, 27 Mayıs 1960, 12 Mart 1971, 12 Eylül 1980, 28 Şubat 1997 ve 27 Nisan 2007 E muhtıra dönemlerini fiili olarak yaşamış bir gazeteciydi.


Google yokken 'İnsan ve Kainat' vardı! Yazarımız Ömer Öztürkmen Eyüpsultan'da dualarla anıldı - 1. Resim

I. Milliyetçi Cephe Hükümeti'nin liderleri

Öztürkmen'in özellikle 1980 öncesinde çıkardığı "Ortadoğu" gazetesinin nasıl ses getirdiğine dikkat çekti.

Ecevit'in bir miting meydanında bu gazeteyi hedef gösterdiğini ifade eden Sarıkoç, o dönemde Öztürkmen'in birleştirici olmaya çalıştığını ifade etti.

Öztürkmen'in Alparslan Türkeş, Necmettin Erbakan ve Süleyman Demirel'i "Eğer bu odada aranızda anlaşmazsanız, yarın manşetten veririm" diyerek bir odaya kapattığını anlattı.

3 lideri buluşturup aynı anda gazeteye davet eden Öztürkmen'in bu hareketine Eski Adalet Bakanı İsmail Müftüoğlu'nun da şahit olduğunu ekledi.

Bu hadiseden sonra 1975 yılında kurulan 1. Milliyetçi Cephe Hükümeti'nin teşekkül ettiğini aktardı.

"ENVER ABİ BİZİ BİR ÇATI ALTINA TOPLADI"

1980 ihtilali sonrasında gazeteciliğe ara veren Öztürkmen 1982 yılında Türkiye gazetesinde yazmaya başladı.

Sarıkoç 1980 öncesindeki fikri ayrılıklarla ilgili Öztürkmen'in sık sık şu tespiti dile getirdiğini aktardı: 

“Biz, Bâbıâli mensupları, birbirimizle hiç ama hiç geçinemeyiz. Fikrî ayrılıklar anlaşılır, bilinir. Ancak aynı kitleye hitap eden (milliyetçi muhafazakâr) bizle, bir gazete çıkarır; sonra birbirimizle tartışarak, kavgalaşarak onu batırırız. Enver Abi (Ören) bizi bir çatı altına topladı. Bu bile tek başına bir muvaffakiyettir, başarıdır”


Google yokken 'İnsan ve Kainat' vardı! Yazarımız Ömer Öztürkmen Eyüpsultan'da dualarla anıldı - 2. Resim

"GOOGLE YOKKEN İNSAN VE KAİNAT VARDI" 

Vefatına kadar 20 yıldan fazla Türkiye gazetesinde yazan Öztürkmen, 1984'de yine Türkiye gazetesine bağlı olarak çıkarılan "İnsan ve Kainat" bilim ve teknoloji dergisinin editörü oldu. 

Derginin çıkarıldığı dönemdeki tesirinin altını çizen Sarıkoç şunları söyledi:

"Google yokken İnsan ve Kainat dergisi vardı. 1985 yılında ülkemizde o yıllar, genetik, temiz enerji, nano teknoloji, mikro-cerrahi, organ nakli, canlıların klonlanması ve füzyon enerjisi gibi, dünyadaki en uç bilimsel ve teknolojik gelişmeleri ülkemizin fikir hayatına tanıttı.

İnsan ve Kainat Dergisi ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin 1986 yılında ortaklaşa gerçekleştirdikleri “2000’li Yıllarda Türkiye / Bilim ve Teknoloji Sempozyumu”nun fikir babalığını yaptı.

"BATI İSTİFADE ETTİ AMA BİZ TANIYAMADIK"

Aynı şekilde, 1989 yılında, İhlas Grubu bünyesinde “Bilim ve Teknoloji Vakfı”nın kuruluşunu gerçekleştirdi. Ertesi yıl, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile dergi tarafından, “Türkiye'nin Bilimsel Geleceği” başlıklı konferansları başlattı.

Bilahare, bu faaliyetten hareketle aynı adla bir sempozyum düzenlenmesi fikrine öncülük etti. Bu sempozyum 16-18 Nisan 1990 tarihleri arasında, Bilim ve Teknoloji Vakfı - İnsan ve Kâinat dergisi iş birliğiyle gerçekleştirildi" dedi.

Bugün yetişmiş olan bilim ve teknoloji alanındaki akademisyenlerin çoğunun İnsan ve Kainat dergisinin çalışmalarıyla beslendiğini ifade eden Sarıkoç, "İmam Gazalileri, Cezerileri anlatarak 'Batı onlardan istifade etti ama biz yeterince tanıyamadık' derdi" diyerek dertlendiğini ifade etti.


Google yokken 'İnsan ve Kainat' vardı! Yazarımız Ömer Öztürkmen Eyüpsultan'da dualarla anıldı - 3. Resim

Öztürkmen'in kitaplarını teker teker tanıtan Sarıkoç'un konuşmasının ardından dinleyiciler kitaplarının nereden bulunabileceğini sorarak, tekrar basılmasını arzu ettiklerini dile getirdiler.

Ömer Öztürkmen'in yazıları için tıklayınız.

 

Kaynak: HABER MERKEZİ

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...