Haftanın kitapları | Batı, Afrika'yı nasıl sömürdü

Haftanın kitaplarında bu hafta “Saraydan Çarşıya, Gaziantep’ten İstanbul’a: Kırk Kat Baklava Tarihi”, “Batı’nın Afrika Talanı ve “Ezra ile Gary Ülkü Tamer’den Şiirler” okurları bekliyor.
MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Haftanın kitaplarında bu hafta 3 kitap öne çıkıyor.
BAKLAVANIN RENKLİ SERÜVENİ
Baklava, Türkiye’yle özdeşleşmiş müstesna bir tatlı. Dolayısıyla bu tatlının Osmanlı tarihinde de derin izleri var. Burak Onaran ve Priscilla Mary Işın tarafından kaleme alınan “Saraydan Çarşıya, Gaziantep’ten İstanbul’a: Kırk Kat Baklava Tarihi” adlı eser ise Osmanlı evrakları, kadı sicilleri, saray mutfağı defterleri ve gazete arşivlerine uzanarak meşhur tatlının mazisini ele alıyor. Mundi’den çıkan kitapta Türkiye’de çok sahiplenilen ama tarihi az bilinen baklava hakkında enteresan mevzulara yer veriliyor; mesela eskiden baklava ekseri cevizli, bademli ya da kaymaklı olarak yapılırken fıstıklısının öne çıkması ve kesiminin dikdörtgene dönmesi gibi... Yaşayan ustalarıyla da konuşularak hazırlanan eser baklavanın tarihî macerasını aydınlatan geniş çaplı bir eser oluyor.
BATI, AFRİKA'YI NASIL SÖMÜRDÜ
Batı, eşsiz tabiatı ve farklı kültürleriyle öne çıkan Afrika’ya “medeniyet” getirme iddiasıyla aslında sömürgeciliğini dayattı. Yalnızca toprakları değil; milletlerin haysiyetini, kültürlerini ve geçmişlerini de talan etti. Halim Gençoğlu tarafından kaleme alınıp Kronik Kitap tarafından okura sunulan “Batı’nın Afrika Talanı” adlı eser Cape Town’dan Mombasa’ya, Lagos’tan Nairobi’ye uzanan bu yıkım hikâyesini işliyor. Batı’nın açgözlü imparatorluk projelerinin kurbanı olanlar, köleleştirilen milyonlarca insan, kimliklerinden yerliler ve kaybolan kültürel mirasalar bu defa “kazananların” gözünden ele alınmıyor. Eser, küllerinden doğduğu düşünülen kıtanın bugününe dair düşünmeye sevk edecek mevzular barındırıyor.
ÜLKÜ TAMER'İN İLHAMLI ŞİİRLERİ
Ülkü Tamer’in, Ezra Pound ve Gary Cooper gibi edebiyatçılardan ilhamla kaleme aldığı mısralar, tekrar okuyucuyla buluşuyor... “Ezra ile Gary Ülkü Tamer’den Şiirler” adlı eser, Ketebe Yayınları etiketiyle raflarda yerini alıyor. Tamer kitapta bulunan “Han” isimli ilk şiirde doğrudan Pound’un adını anıyor ve “Pound, / kar yağınca duyan beni, duyduğum Ezra” ifadesini kullanıyor. 1960’ların genç şairi Ülkü Tamer, şiir kitabında, okura iç dünyasını üzerine inşa ettiği değerlere dair ipuçları veriyor. Bir dilin dünyasından başka dünyalar çıkarmayı deneyen Ezra ile Gary, okura şairin kelimeleriyle yeni bir dünyaya açılma fırsatı sunuyor.