Haftanın kitapları | İngiltere'de Osmanlı endişesi

Haftanın kitaplarında bu hafta “Erken Modern İngiltere’de Türk İmgesi”, “Türkiye ve Dünyadan İstihbarat Operasyonları” ve “Asansörle Antik Yunan’a Yolculuk” okurları bekliyor.
MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Haftanın kitaplarında bu hafta 3 kitap öne çıkıyor.
İNGİLTERE'DE OSMANLI ENDİŞESİ
Osmanlıların Batı’daki ilerleyişi 16. asırda hız kazanınca önce Kıta Avrupa’sı ve İngiltere Osmanlı realitesiyle yüzleşti. Tarihçi Dr. Anders Ingram ise Timaş Yayınları tarafından Türkiye’deki okura sunulan “Erken Modern İngiltere’de Türk İmgesi” adlı eserinde, İstanbul’un fethinden Karlofça Antlaşması’na kadar Osmanlıların Avrupa’daki ilerlemesinin İngiliz kaynaklarına ve İngiliz tarih yazımına nasıl yansıdığını masaya yatırıyor. Dr. Ingram “İtalyan sınırına dayanan Osmanlılara karşı Avrupa’da İspanya’nın, Fransa’nın ve hatta tüm Hıristiyan âleminin dahi karşı koyamayacağı algısı oluşmuştu” görüşünü ortaya koyuyor.
MERAKLISINA CASUSLUK VAKALARI
Bütün dünyadaki istihbarat teşkilatları çeşitli sebeplerle her daim operasyonlar yürütüyor ve çok azından sıradan insanların haberi oluyor. Tabii, bu esrarengiz sahaya dair birçok komplo teorisi de ortaya atılıyor. Uluslararası güvenlik uzmanı olan Ali Burak Darıcılı ise Kronik Kitap’tan çıkan “Türkiye ve Dünyadan İstihbarat Operasyonları” adlı eserinde okurlarına bu dünyanın kapılarını aralıyor. Kitapta istihbarat operasyonlarının nasıl yürütüldüğünü, istihbarat elemanlarının nasıl faaliyet gösterdiğini, operasyonların arkasında yatan motivasyonları ve sonuçlarını ele alıyor. Darıcılı MİT’ten CIA’e, MOSSAD’dan MI6’e kadar çeşitli farklı istihbarat teşkilatlarının operasyonlarını değerlendiriyor.
ANTİK YUNAN'A EĞLENCELİ SEYAHAT
Arkeolog Theodore Papakostas, Mona Kitap etiketli “Asansörle Antik Yunan’a Yolculuk” adlı eserinde, okuyucusunu tarihte eğlenceli bir seyahate davet ediyor. Asansörde mahsur kalan bir arkeolog iki kişinin diyaloglarından meydana gelen eserde, ilk çağlardan başlayarak Antik Yunanistan’a dair enteresan bilgiler veriliyor. Salt bilgi, gündelik hayata adapte edilerek antik Yunanistan’da yaşamış hem önemli hem de sıradan insanların hikâyeleriyle tarih, eğlenceli hâle getiriliyor. Eserde “Bir dans, demokrasinin doğuşuna nasıl yol açtı?” ve “Herakleitos niçin Homeros’un tokatlanmasını önerdi?” gibi sorulara cevaplar veriliyor.