Haftanın kitapları | Tiyatromuzun sırları aydınlanıyor

Haftanın kitaplarında bu hafta “Günlükler”, “Geleneksel Türk Halk Tiyatrosu” ve “Romanovlar” okurları bekliyor.
MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Haftanın kitaplarında bu hafta 3 kitap öne çıkıyor.
41 SENEDEN DUYGULU DEFTERLER
Edebiyatçı Selçuk Baran’ın 1948 ile 1989 yılları arasında tuttuğu 12 defterden meydana gelen “Günlükler” adlı eseri, ilk defa Can Yayınları etiketiyle okurla buluşuyor. 1999 yılında vefat eden Baran’ın 15 yaşında başlayıp 56 yaşına kadar çeşitli aralıklarla kaleme aldığı bu defterler, hem yazarın entelektüel dünyasının dönüşümünü hem de Türkiye’nin 41 senede geçirdiği değişimi ortaya koyuyor. Defterlerdeki satırlara kimi zaman yalnızlık ve umutsuzluk, kimi zaman büyük bir heyecan ve arzu, bazen de dinginlik hisleri hâkim oluyor.
TİYATROMUZUN SIRLARI AYDINLANIYOR
Karagöz’ün renkli tasvirleri, Pîşekâr’ın çok işlevli pastavı, kuklanın esrar dolu pişbendi, Meddahın harf harf işlenmiş süngüsü ve diğerleri… Alfa Yayınları’ndan çıkan “Geleneksel Türk Halk Tiyatrosu” kitabı, mazisi asırlar öncesine dayanan tiyatromuzu kavramdan pratiğe, icracıdan seyircisine kadar pek çok yönüyle ele alıyor. Birçok yazarın emek verdiği ve editörlüğünü Abdülkadir Emeksiz’in yaptığı eserde, Türk dünyası tiyatrosunun ardındaki sırlarla örülmüş evren canlanıyor. Eserde “Karagöz bir gölge oyunu mudur?”, “Hangi tiyatro ne kadar millî ve ne kadar evrensel?” ve “Geleneksel tiyatromuz dirilebilir mi?” gibi soruların cevaplarının peşine de düşülüyor.
ROMANOVLAR NASIL YIKILDI?
Romanovlar 1613’ten çarlığın 1917’de yıkılışına kadar Rusya’da hüküm süren güçlü bir aileydi. 20 hükümdar çıkaran bu enteresan hanedanın tarihi ise meşhur tarihçi Simon Sebag Montefiore’nin kaleminden okurlarla buluştu. Kronik Kitap’ın Nurettin Elhüseyni’nin tercümesiyle tekrar yayımladığı eser; üç asır boyunca dünya topraklarının altıda birini idare eden, modern zamanların en başarılı hanedanlarından birinin tarihinden komplolar, darbeler, suikastlar, işkenceler, aşırılıklar ve şatafatlı işlerle dolu hadiseler anlatıyor. Eserde Romanovların nasıl güçlenip nasıl çöktüğü de masaya yatırılıyor. Yazar Montefiore, böylece Rusya’nın hem mazisini hem de bugününü anlamamızı sağlıyor.