'Hanedan Reisi'nden tarih dersi! Sultan Abdülhamid'in torununun hatıraları gün yüzüne çıktı

Hanedan Reisi olarak hayata gözlerini yuman Ertuğrul Osman Efendi, vefatından 15 sene sonra ortaya çıkan hatıralarında Sultan Abdülhamid’e dair enteresan bilgiler sunuyor ve okuyucusuna âdeta tarih dersleri veriyor!
MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ- Sultan Abdülhamid’in torunu olan Ertuğrul Osman Efendi’nin (Osmanoğlu) hatıraları gün yüzüne çıktı… “Hanedan Reisi” unvanını taşırken 2009 yılında vefat eden Ertuğrul Osman Efendi’nin eşi Zeynep Tarzi Osman’ın teşvikiyle kaleme aldığı hatıraları, Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı.“Şehzadenin Yüzyılı” adlı kitapta İstanbul’dan Avrupa’ya uzanan, ardından okyanus ötesinde devam eden enteresan hayat hikâyesinden süzülenler okura sunuluyor. 1924’te yaşanan acı sürgünden sonra yıllarca İstanbul’a dönemeyen Ertuğrul Osman Efendi, dedesi Sultan Abdülhamid’e dair çok hususi bilgiler veriyor, esrarengiz saray hayatının perdelerini aralıyor, acılı sürgün günlerinden “renkli” hatıralar çıkarıyor ve sıkça tarih dersi veriyor!
TAKDİM YAZISI ÖMER KOÇ’A AİT
Ömer F. Oyal’ın yayına hazırladığı eserin takdim yazısı ise Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç’a ait. Koç, yakından tanıdığı Şehzade Ertuğrul Efendi hakkında “Hoşsohbet ve nüktedan olan Efendi hazretleri, eskilerin deyimi ile tam meclis-ârâ idi” ifadelerini kullanıyor.
(Ertuğrul Osman Efendi'nin gençlik yılları)
ABDÜLHAMİD HAN'I ANLATIYOR
Ertuğrul Efendi’nin kendisi altı yaşındayken vefat eden dedesi Sultan II. Abdülhamid hakkında görerek veya aile büyüklerinden duyarak verdiği bilgiler oldukça çarpıcı. Şehzade, Sultan’ın okumaya meraklı, iktisatlı biri olduğunu ve her şeyi kendi yapmayı sevdiği için günlük mesaisinin 16 saate çıktığını haber veriyor. Ertuğrul Efendi, Sultan Abdülhamid’e bombalı suikast tertiplediğinde babası Burhanettin Efendi’nin padişahın yanında bulunduğunu, imamın onları durdurup camideki su sızıntısını anlattığı için patlamadan son anda kurtulduklarını anlatıyor ve “Bu dünyadaki varlığımı o caminin çatısındaki bir sızıntıya borçluyum” ifadesini kullanıyor.

SAKALININ HİSSİNİ HÂLÂ HATIRLIYORUM

OTOSANSÜRLÜ FİKİRLER

YILLAR SONRA GELDİ SARAY KAPISINDA KALDI
“Şehzadenin Yüzyılı: Sultan II. Abdülhamid’in Torunu Ertuğrul Osman Efendi’nin Hatıraları” kitabında enteresan anı çok… Onlardan biri ise İstanbul’a gelen Osman Ertuğrul Efendi’nin Dolmabahçe Sarayı’nı ziyaret hikâyesi. Şehzade, dedelerinin yaptırdığı sarayı gezmek için mütevazı şekilde bilet alıp eşi ile sıraya giriyor.
Ama görevli memur sırayı bozup arkalarındaki grubu onların öne alıyor. Ertuğrul Efendi’nin eşi buna reaksiyon gösterip ortalık karışınca, ikisinin kimlikleri ortaya çıkıyor. Tabii, bütün memurların yüzü kızarıyor!
Ertuğrul Efendi, Sultan Abdülhamid’in İttihatçıların yanlarına çekmeye çalıştığı Gazi Osman Paşa’yı, Boğaz’daki bir “kayık oyunuyla” kendi tarafına çekmesini ise eğlenceli bir şekilde anlatıyor.