Kitaba harcadığımız para arttı, acaba niye? TÜİK rakamlarını yayıncılar yorumladı

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Kitaba harcadığımız para arttı, acaba niye? TÜİK rakamlarını yayıncılar yorumladı
Kültür - Sanat Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Türkiye’de yaşanan yüksek enflasyona rağmen resmî rakamlara göre hem kültür harcamaları hem de kitaba olan rağbet büyüyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - TÜİK’in yeni açıkladığı istatistiklere göre ülkemizde kültür harcamaları 2023’te bir önceki seneye göre %84,7 artarak 276 milyar 338 milyon TL oldu. 

KİTABA RAĞBET

Enteresandır insanların kitaba ayırdığı bütçe de TL bazında neredeyse iki katına çıktı. Türkiye’de hane halkları 2023’te kitaba 14 milyar 473 milyon 232 bin TL harcadı. Bunun yanında kitap harcamalarının oranı, kültür harcamalarının arasında yüzde 12,1’den yüzde 15’e yükseldi. Bu oran 2021’de ise yüzde 11,7 idi. Yani TV, sinema ve konser gibi harcamaların arasında kitabın payı genişledi. Bütün bu resmî rakamlar Türkiye’de kitabın popülerliğinin çoğaldığını mı gösteriyor yoksa kitap harcamalarındaki artış kitap fiyatlarının yükselmesinden mi kaynaklanıyor? 

Görüşlerine başvurduğumuz yayıncılar negatif kanaat bildiriyor. 

Yeditepe Yayınevi Genel Müdürü ve Basın Yayın Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Karagüllüoğlu “Rakamların aksine yayın sektöründe bu kadar artış, adet ve ciro bazlı olarak yok. Biz yayınevleri olarak geçen sene âdeta kendi mevzimizi korumak için savaş verdik; pandemi zamanındaki gibi satış olmadı. Doğrusu bu rakamları garip buluyorum” ifadelerini kullandı.  

MALİYETLER YÜZDE 300 ARTTI

Türkiye Yayıncılar Birliği Genel Sekreteri Cemran Öder ise “TÜİK rakamlarını insanlar daha çok kitap alıyorlar diye okuyabiliriz. Ancak geçen sene her şeyin maliyeti arttığı gibi kitap maliyetleri de arttı. Baskından telif ücretine kadar birçok maliyet kaleminin toplamına yüzde 300’e varan zamlar geldi. Fakat çoğu yayıncı bunu yüzde 80 civarında kitaplara yansıttı. Böylece kitapların fiyatları yükselmiş oldu. TÜİK’in açıkladığı kitap harcaması artışının sebeplerinden biri bu fiyat yükselişi olabilir. Ancak TÜİK rakamlarına göre kitabın kültür harcamalarındaki oranı da yükselmiş. Yani insanlar paralarını kitaba daha çok yatırmayı tercih etmiş. Bu kısım ise oldukça sevindirici” diyor. 

Öte yandan Türkiye Yayıncılar Birliğinin son raporuna göre ülkemizde kişi başına düşen fiziki kitap sayısı 7,52 olarak görünüyor.  

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...