Mezar taşları için 1251 mahalle aranacak! Samsun'da dikkat çeken tarihi proje

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Kültür - Sanat Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Samsun'da 11 kişiden oluşan ekip 17 ilçedeki 1251 mahallede bulunan mezarlıklarda çalışma yapacak. 3 yıl sürecek projeyle şehirdeki bütün Osmanlıca mezar taşları okunacak. Prof. Dr. Yavuz Bayram projenin detaylarını anlattı.

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Öğr. Üyesi, Prof. Dr. Yavuz Bayram ve 10 kişiden oluşan ekipten dikkat çeken bir çalışmaya imza atılacak.

Yapacakları çalışmalarla mezar taşlarında yazanlar kayıt altına alınırken ilgisiz kalan, yok olmak üzere olan mezarlar bu sayede dijital ortama aktarılacak.

Mezar taşları için 1251 mahalle aranacak! Samsun'da dikkat çeken tarihi proje - 1. Resim

"ETRAFINI SARAN BİTKİLERLE HİÇ GÖZÜKMEYECEKLER"

Projeden bahseden Prof. Dr. Yavuz Bayram, "Bizim Samsun'la ilgili bir projemiz var. Üniversitemiz bu konuda tam destek veriyor. Samsun Valiliği, Samsun Büyükşehir Belediyesi, Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün yer alacağı bir proje olacak. Samsun’daki bütün mezarları gezeceğiz. 1251 mahalle var. Hepsini tek tek gezeceğiz. Mezarlıkları tarayarak Osmanlı Türkçesi yazılmış başlıkları tespit edeceğiz. Daha sonra tasnif ederek tescilleme işlemini yapacağız. Proje 3 yıllık projedir. Biz bunları tespit etmeksek etrafını saran bitkilerle bu başlıklar hiç gözükmeyecek. Bu mezar taşları bizim gizli hazinelerimizdir. Bu hazineleri biz her geçen yıl kaybediyoruz. Bu hazinelerin kaybolmasını önlemek için bulmamız, tespit etmemiz ve dijital ortama aktarmamız gerekiyor" dedi.

Mezar taşları için 1251 mahalle aranacak! Samsun'da dikkat çeken tarihi proje - 2. Resim

"MEZAR TAŞLARI O BÖLGENİN TAPULARI HÜKMÜNDEDİR"

Mezarlar ve mezarlıklar bir bölgenin, coğrafyanın kime ait olduğunu gösterdiğini ifade eden Bayram, "Bir belde de örneğin mezarları inceleyerek, o beldenin kimlere ait olduğunu, orada hangi toplulukların yaşadığını, hangi dine mensup olduklarını ayrıntılı bilgilerle elde ediyoruz. Mezarlıklarda bulunan mezar taşları, başlıklar o bölgenin tapuları hükmündedir. Tarihi kaynaklarda bunu görebiliyoruz. Dolayısıyla mezarlıklar çok önemli bir folklor, kültürel ve tarihi birikim açısında önemlidir. Bazen nüfusla ilgili de bilgi alabiliyoruz. Bazen mezar taşlarında yazılan yazılarda o dönemde hangi hastalıkların yaygın olduğunu öğrenebiliyoruz. Bir salgın yaşanmış mı gibi bilgileri mezar başlıklarından öğrenebiliyoruz. Tabii, bunun çok farkında olduğumuz söylenemez. Hocalarımızın yaptıkları çalışmalarda, onların ortaya koyduğu somut verilerle Samsun’da Osmanlı döneminden kalma mezar taşlarının olduğu gösteriliyor. Samsun merkezinde, Çarşamba’da, Bafra’da mezarlıklar olduğunu gördük. Bunların dışında da özellikle Osmanlı Türkçesi ile yazılmış mezarlıklar var. Samsun’daki mezar taşlarının ilk olarak tespit edilmesi lazım. Çalışmaların Samsun’un tamamını kapsaması gerekiyor. Sadece belirli bir yerlerde değil. Çarşamba, Bafra, Vezirköprü ve merkez üzerinde çalışmalar yapılmış ama Ladik, Alaçam, Terme, Salıpazarı gibi bütün 17 ilçenin taranması gerekiyor" diye konuştu.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...