Sanatçı Ru Ceylan resimleri konuşturdu: Şairlerin mısralarını fırçayla anlatmak istedim

Sanatçı Ru Ceylan’ın 2014 yılında başlattığı Türkiye’nin ilk betimlemeli sergi serisi “Konuşan Resimler” projesinin 10. ve son sergisi AKM’de görülebiliyor.
MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Ressam Ceylan, sanat ve fikir dünyasından ilhamla yaptığı resimler için hikâyeler de kaleme aldı. Bu metinler ise Tamer Levent gibi usta isimler tarafından seslendirildi. Seyircinin farklı duyularına hitap eden tablolar, böylece âdeta canlandı!
Yarına kadar görülebilecek “Konuşan Resimler” hakkında sorularımıza cevap veren sanatçı Ceylan “Bu sergi serisi, sanatın yalnızca bir ifade biçimi değil, birleştirici bir dil olduğuna dair inançla başladı. İlk tuval dokunduğum an, şairlerin mısralarını fırça darbelerine dönüştürmeyi hayal ettim. Sanatın kendi içinde bir hikâye olduğunu ama doğru bağlamda sunulduğunda bir anlam evreni oluşturabileceğimi fark ettim. Bu, geçmişin gölgeleriyle bugünün sesini birleştiren bir deneyimdi” diye konuşuyor.
ŞİMDİYE KADAR 150 SANATÇI YER ALDI
Şimdiye kadar 150 sanatçının yer aldığı “Konuşan resimleri”, diğer sanat eserlerinden ayıran ruhu anlatan Ru Ceylan “Sadece bir bakış sunmak yerine, izleyiciyi duygusal bir yolculuğa davet ediyoruz. Bir tabloyu izlemekle yetinmek yerine, onun fısıldadığı hikâyeyi duyuyorsunuz; bir portrede bir yüz değil, bir hayat görüyorsunuz” ifadelerini kullanıyor.
Onuncu sergi hakkında ise “Bir kapanıştan çok bir doruk noktası” diyen Ceylan sözlerine şöyle devam ediyor: 37 eser, yalnızca karakterlerin portrelerini değil, onların hikâyelerinin özünü taşıyor. Serginin ana teması, farklı düşüncelere sahip insanların aynı masada buluşması. Sanatseverler, bu sergide geçmiş sergilerin yankılarını bulacaklar; şairlerin gölgeleri, tiyatro karakterlerinin içsel çatışmaları ve Anadolu’nun ozanlarının melodileri bir arada sunulacak.