Semt pazarları ilham kaynağı oldu, gördüklerini fotoğrafa döktü

Semt pazarları kendisine ilham kaynağı olan Serpil Yeter “Başka Gör” isimli sergisinde ziyaretçilerini bekliyor. 2000 yılında İstanbul Kadıköy ilçesinde pazarda gördüğü renkli görüntülerden etkilenen sanatçı, kamerasıyla gördüklerini çekti.
MURAT ÖZTEKİN HABERİ-
Sanatçı Serpil Yeter’in semt pazarında çektiği sıra dışı enstantanelerden meydana gelen Anna Laudel İstanbul’daki “Başka Gör” isimli fotoğraf sergisini görmek için son günler... Sergide, sanatçının 2000 yılında İstanbul’un Kadıköy ilçesindeki semt pazarında yaptığı gözlem ve edindiği tecrübelerden ilhamla ortaya çıkardığı fotoğraf seçkisi ve ses yerleştirmesi 23 Şubat’a kadar sanatseverlerle buluşuyor.
Sorularımızı cevaplayan Yeter “Fotoğrafl arı, 2000 senesinin ilkbaharında Berlin’den İstanbul’a geldiğimde Kadıköy’de yer alan Salı Pazarında çekmiştim. Uzun zamanlar Berlin’in gri havasına maruz kaldıktan sonra Kadıköy’ün Salı pazarının renk cümbüşünü sabitlemem gerektiğine inanmıştım. Kameramı çıkarıp fotoğrafl arı çekmeye başlamam kendi başına bir içgüdüyle gerçekleşti.
Fotoğrafl arı çektikçe her pazar tezgâhı bir ilham, bir sanat sahnesi hâline geldi benim için” diyor. Pazar yerlerinde çekim yapma tecrübesini anlatan sanatçı “Pazar yerindeki ürün çeşitliliğinin kaosu, pazarcılar tarafından titizlikle tezgahlara yerleştirerek oluşturdukları armoniyi karelemeye çalıştım. Pazar tezgâhlarını birer sanat yerleştirmesi olarak görüp, insanlara da göstermeyi istediğim için aslında sergimin adı Başka Gör” şeklinde konuşuyor.
İLHAM KAYNAĞI
Semt pazarlarının kendisi için büyük bir ilham kaynağı olduğunu kaydeden Serpil Yeter “İnsanları, çevreyi, kültürleri tanımak için aslında pazarlar çok önemli alanlar” ifadelerini kullanıyor.