Tabiatın koynunda tabiat aşkına... Ressam Işık Güner'in Eserleri̇ Fırtına Vadisi’nde sergileniyor

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Tabiatın koynunda tabiat aşkına...  Ressam Işık Güner'in Eserleri̇ Fırtına Vadisi’nde sergileniyor
Kültür - Sanat Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Nesli tükenen bitkilere adadığı “Habitat” sergisini tabiatın koynundaki Çinçiva köyünde açan sanatçı Işık Güner “Sergiye gelenlerin artık bitkilere daha başka bir gözle bakacaklarından eminim” diyor.

MURAT ÖZTEKİN - Botanik ressamı Işık Güner, yıllardır ovalarda, bayırlarda ve dağların zirvesinde yer alan nadir bitkilere ulaşıp kayıt altına alıyor ve resimliyor. Güner şimdi ise Türkiye ve dünyada kaybolmakta olan habitatlara vurgu yapmak için enteresan bir yerde sanatseverlerle buluşuyor. Sanatçının henüz yok olmamış bitkilerin resimlerine yer verdiği “Habitat” isimli sergisi, Rize’deki Fırtına Vadisi’nde bulunan Çinçiva (Şenyuva) köyündeki atıl bir okul binasında ziyaretçilerini ağırlıyor. Sergiyle insanoğlunun tabiattaki tahribatına dair farkındalık meydana getiriliyor. 

Tabiatın koynunda tabiat aşkına...  Ressam Işık Güner'in Eserleri̇ Fırtına Vadisi’nde sergileniyor - 1. Resim

Sergide doğadaki trajediden yola çıktıklarını söyleyen Güner “Tabiattaki bitkiler ile diğer canlıların bir arada uyum içerisinde yaşamaları ve el değmemiş alanların muhteşem görüntüleri beni hep etkiledi. ‘Habitat’ da buradan yola çıkarak hazırladığımız bir proje. Vahşi habitatların yok edilmesi hâlinde nasıl bir trajedi yaşayacağımızı anlatmaya çalışıyoruz. Serginin yanı sıra bir performans filmi ve henüz yayımlanmamış bir kitap hazırladık” diye konuşuyor. 

ZORLUĞA VURGU YAPIYORUM

Sergiyi tabiatla iç içe olan bir noktada açma sebeplerini anlatan Güner şu ifadelerini kullanıyor: Madem vahşi habitatı konu ediniyorum o hâlde sergiyi de doğanın kalbinde açmalıyım diye düşündüm. Dünyada biyoçeşitlilik azaldığı için resmettiğim bitkilere ulaşmak artık kolay değil. Sergiyi böyle bir yerde açarak o zorluğa da vurgu yapıyorum. Bir noktada ‘Görmek istiyorsanız, gelin!’ diyorum. Buna rağmen sergiye büyük bir ilgi var. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Batuhan Mumcu da eşiyle beraber sergimizi gezdi.

Tabiatın koynunda tabiat aşkına...  Ressam Işık Güner'in Eserleri̇ Fırtına Vadisi’nde sergileniyor - 2. Resim

ARTIK BİTKİLERE FARKLI BİR GÖZLE BAKACAKLAR

Sergiye mahallî halkın da rağbet gösterdiğini dile getiren sanatçı “Sergiye gelenlerin artık bitkilere daha başka bir gözle bakacaklarından eminim. Gözlerinde bunu görüyorum. Eserlere dair köylülerden de çok güzel reaksiyonlar alıyorum. Öte yandan 1900’lerin başında rüştiye olarak yapılan ve büyükannemin de okuduğu bu binanın bir kültür merkezi olmasını istiyoruz. Açtığımız sergiyle de bu konuda yol almış olduk” şeklinde konuşuyor. 

Tabiatın koynunda tabiat aşkına...  Ressam Işık Güner'in Eserleri̇ Fırtına Vadisi’nde sergileniyor - 3. Resim
İnsanoğlunun tabiatta giderek daha çok yer “işgal” ettiğini söyleyen Işık Güner “Ev, otel ve yol diyerek elimizdeki habitatı feda ediyoruz. Bütün el değmemiş alanlar ufak parseller hâlinde kalıyor ve zamanla yok oluyor. Bu ise biyolojik çeşitliliğin azalması anlamına geliyor. Böylece insanoğlunun geleceği için büyük sıkıntıların da kapısı aralanıyor. Sergideki eserlerimde bu konuyu hikâyeleştirip duyguları tetiklemeye çalıştım. Çünkü bu, artık herkesin bildiği ama empati kurmakta zorlandığı bir konu” ifadelerini kullanıyor.  

HENÜZ YOK OLMAMIŞKEN KORUYALIM

Eserlerinde yer verdiği bitkileri de anlatan Güner “Burada nadir bitkilerden ziyade herkesin bildiklerini resmettim. Böylece bitkileri türleri henüz yok olmamışken korumamız gerektiğini vurgulamaya çalıştım. Çünkü şu ana kadar bir bitki yok olmaya yüz tutarken korumaya çalışmanın faydasını görmedik. Bitkileri varken korumak lazım. Bunun en kolay yolu da doğal alanları olduğu gibi bırakmaktan geçiyor” diyor. 

SAATLERCE DAĞA TIRMANIP ARADIĞIM ÇİÇEĞİ BULAMIYORUM

Son yıllarda iklimde yaşanan değişimlerin bir bitki ressamı olarak kendisini de etkilediğini söyleyen Işık Güner “Her bitkinin bir çiçek açma zamanı var. Ben de o tarihlere göre dağa bayıra gidip o bitkileri buluyor ve resmediyorum. Ancak iklim değişikliğinden ötürü bitkilerin çiçeklenme dönemi değişti. Yani bir lokasyona gidip dağın zirvesine 8 saat boyunca tırmandıktan sonra o bitkiyi çiçekli olarak bulamayabiliyorum” diye konuşuyor. 

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...