TANAP'tan çıkan tarih kitaplaştı

Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) ile gün yüzüne çıkan tarihi eserler, “Anadolu Medeniyetlerinin Saklı Tanıkları” isimli kitapta ele alındı.
MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Azerbaycan doğalgazını Türkiye ve Avrupa’ya taşıyan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı Projesi (TANAP) binden fazla arkeolojik eserin gün yüzüne çıkarılmasına da vesile oldu. Proje çerçevesinde yapılan 106 yeni arkeolojik kazı çalışmasında keşfedilen tarihî eserler ise “Anadolu Medeniyetlerinin Saklı Tanıkları” isimli kitapta ele alındı. Nezih Başgelen ve Engin Coşar’ın editörlüğünde farklı akademisyenlerin kaleme aldığı eser, okuyucularını Anadolu coğrafyasında âdeta keşfe çıkarıyor.
TANAP çerçevesinde Balıkesir’deki kazılarda çıkarılan eserlerin bir kısmı ise Bandırma Arkeoloji Müzesinde sergileniyor.
KÜLTÜREL MİRAS KORUNDU
Azerbaycan doğalgazının Türkiye ve Avrupa’ya iletilmesini hedefleyen Güney Gaz Koridorunun en büyük kısmı olan TANAP Projesi’nde Anadolu coğrafyasının sahip olduğu binlerce yıllık kültürel miras ve arkeolojik bulgular korundu.
1811 kilometre uzunluğu ile bugüne kadar Türkiye’de yapılan en büyük çap ve uzunluğa sahip boru hattı olan TANAP güzergâhı üzerindeki kazı çalışmaları ise Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğiyle gerçekleştirildi. Projenin ÇED (Çevresel Etki Değerlendirmesi) Raporu kapsamında yapılan yüzey araştırmalarında ve proje inşaat dönemi boyunca sürdürülen çalışmalar neticesinde çok sayıda yeni arkeolojik saha ve kazı alanları tespit edilirken, boru hattı güzergâhı da bu arkeolojik sahalara göre belirlendi.