Tarihi köprüye yazı yazanlara 1.5 milyon TL ceza! Floransa’da turistler neye uğradığını şaşırdı

İtalya’nın Floransa kentinde tarihi Ponte Vecchio köprüsüne isimlerini yazan iki Alman turist yaklaşık 1.5 milyon TL (40 bin euro) para cezasıyla karşı karşıya kaldı. Avrupa'da tarihi eserlere verilen zararlara karşı ağır cezalar uygulanırken Türkiye'de durum ne?
Şehrin sembollerinden olan ve İkinci Dünya Savaşı’nda bile zarar verilmemesiyle ünlü köprüde geçtiğimiz Pazartesi günü iki turist, siyah keçeli kalemle isimlerini yazarken polise yakalandı.
21 ve 23 yaşlarındaki gençler karakola götürüldü ve haklarında işlem başlatıldı.
BBC'nin haberine göre Alman vatandaşı olduğu tespit edilen ve "suç üstü" yakalanan Floransa Belediyesi iki turistin, “Kültürel mirasa zarar vermeyi önleme yasası uyarınca 40 bin euro’ya kadar para cezasıyla karşı karşıya” olduğunu açıkladı.
İKLİMCİLER CEZALARIN ŞİDDETİNİ ARTIRDI
İtalya hükümeti özellikle iklim aktivistlerinin birçok tarihi mekandaki boyalı ve tutkallı eylemleri sonrası yüksek idari para cezaları öngören bir kanun hazırlamıştı.
Ocak ayında yürürlüğe giren kanunla tarihi ve kültürel önemi olan yapılara ağır zarar verenlere 20 bin-60 bin euro arasında idari para cezası verilmesi öngörülüyor.
Daha hafif hasarlarda ise ceza miktarı 10 bin-40 bin euro arasında değişiyor. Floransa Belediyesi de şehre saygı mesajı vermek adına caydırıcı bir ceza uygulanmasını destekliyor.
Belediyenin güvenlikten sorumlu üyesi Andrea Giorgio, “Floransa'ya gelen herkesin kentin anıtlarına ve Floransalılara saygı duyması gerekiyor” dedi ve bu vakada emsal teşkil edecek bir ceza kesileceğini söyledi.
1345 tarihli Ponte Vecchio'da (Eski Köprü) halen 2 milyon euro değerinde bir restorasyon çalışmasına devam ediyor.
Geçen yıl yine bir grup Alman turist, Vassari Koridoru’na grafiti çizmiş, Belediye Sarayı olarak kullanılan Palazzo Vecchio’ya da iklim eylemcileri boya dökmüştü.
TÜRKİYE'DE TARİHİ ESER CEZALARI
Tarihçi yazar Mehmet Dilbaz sosyal medya hesabından "Roma İmparatorluğu dönemi eseri olan ve tam olarak 1700 yıl önce yapılan Adana Seyhan'daki Taş Köprü, dünyada kullanımına devam edilen en eski köprü olma özelliğine sahip. Floransa'daki tarihî yapılar, Türkiye'deki tarihî yapılardan daha kıymetli değil!" dedi.
Peki Türkiye'de tarihi eserlerin korunmasına dair neler yapılıyor?
Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından paylaşılan bilgiye göre kanunen korunması gerekli taşınmaz nitelikteki tarihi eserlerin yıkılmasına, bozulmasına, tahribine, yok olmasına veya zarara uğramalarına kasten sebebiyet verenler iki yıldan beş yıla kadar hapis ve beş bin güne kadar para cezasıyla cezalandırılabiliyor.
"UYGULANMIYOR, VATANDAŞ BİLGİLENDİRİLMİYOR"
TCK’ya (Türk Ceza Kanunu) göre tarihi eserlerle ilgili bir suç karşılığında hapis ve adli para cezası olmak üzere iki tür ceza yaptırımı uygulanabiliyor.
Kanunda paraya dönüştürülen para cezalarının bir günlük bedeli 100 TL ile 500 TL arasında değişiklik gösteriyor.
Buna göre tarihi eserlerin bozulması, tahrip edilmesi ve kasten zararına sebebiyet verenler için uygulanan beş bin günlük ceza en az 500 bin TL en fazla 2.5 milyon TL para cezasına tekabül ediyor.
Dilbaz'ın paylaşımına yorum yazan sosyal medya kullanıcıları Türkiye'de bu cezaların uygulanması ve vatandaşların da bilgilendirilmesi konusunda yeterli çalışmanın yapılmadığı yorumu yaptılar.
Hırsız ingilizler türkiyede tarihi esermi bıraktı çaldılar