Türk çocuk edebiyatı dünyayı sarıyor! 43 milyon bandrollü kitap üretildi, yüzlerce eser yabancı dile çevrildi

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Türk çocuk edebiyatı dünyayı sarıyor! 43 milyon bandrollü kitap üretildi, yüzlerce eser yabancı dile çevrildi
Kültür - Sanat Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Büyümeye devam eden Türk yayıncılığı ve edebiyatı yurt dışında da ses getiriyor. Son yıllarda ise Türk çocuk edebiyatı, dünyada öne çıkmaya başlıyor. 

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ -Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle Basın Yayın Birliği tarafından 2017’de başlatılan Turkish Literature Abroad (TURLA) projesi ise Türk yayıncılığının yurt dışında tanıtımda faaliyet gösteriyor. Proje çerçevesinde kitap fuarlarında ve online ortamda yapılan faaliyetlerle küçük ve orta ölçekli Türk yayınevlerinin eserlerinin tanıtılıp yabancı okurlarla buluşması sağlanıyor. 

GENÇ YAZARLAR TURLA İLE TANITILIYOR

TURLA projesini gazetemize anlatan Basın Yayın Birliği Başkanı Mustafa Karagüllüoğlu “Kendilerini temsil edecek telif ajansları olmayan yayınevlerimizin ve yazarlarının kitaplarının yurt dışındaki ajanslar ile yayınevleriyle buluşmasını sağlıyoruz. Türk yazarların eserlerinin yurt dışında yayımlanması için aracılık yapmış oluyoruz. Sadece bu sene 200’e yakın Türkçe eser için görüşme yapılmasına vesile olduk. Bu şekilde hem edebiyatımızı hem de kültürümüzü temsil ediyoruz” diye konuşuyor.  

Türk çocuk edebiyatı dünyayı sarıyor! 43 milyon bandrollü kitap üretildi, yüzlerce eser yabancı dile çevrildi - 1. Resim

(Mustafa Karagüllüoğlu ve Sümeyra İnanç sorularımızı cevapladı.)

ÇARPICI BÜYÜME

TURLA Koordinatörü Sümeyra İnanç ise Türk edebiyatının kendine has bir dokusu olduğunu ve uluslararası camiada “gelişen bir edebiyat” olarak görüldüğünü söylüyor. İnanç sözlerine şöyle devam ediyor: “Edebiyat eserlerimiz en çok Arap ülkeleri, Türk dünyası ve İskandinav ülkelerinde rağbet görüyor. Kurgu dışında ise tarihî ve İslami eserler ilgi çekiyor. Ancak asıl dikkat çeken nokta şu: Çocuk edebiyatımız son yıllarda çarpıcı bir büyüme kaydediyor. Çocuk kitaplarımız İngiltere, Fransa ve Almanya gibi ülkelerde öne çıkıyor. YAYFED verilerine göre çocuk ve ilk gençlik kategorisinde 2023 yılında 38 milyon 873 bin adet bandrol satışı yapılırken bu sayı 2024’te 43 milyon 858 bine yükseldi. Böylece çocuk yayıncılığı ciddi büyüme kaydetti. Alandaki bu büyüme telif satışı konusunda devam etmekte. Türkçe eserlerin yabancı dillere çevrilerek yayınlanmasını destekleyen TEDA programı çerçevesinde 2024 yılında 63 farklı dile tercümesi için 3 bin 110 esere destek verildi. Bu eserlerin neredeyse yüzde 30’unun da çocuk ve ilk gençlik kitaplarından oluştuğunu tahmin ediyoruz.”

TARTIŞMALI İÇERİK

Ancak Türkiye’de yayımlanan çocuk ve ilk gençlik eserlerinin niteliği ile konuları tartışma mevzuu. Bazı edebiyatçılar, Türkiye’de neşredilen bazı eserlerin yabancı çocuk kitaplarını taklit ettiği görüşünü taşıyarak eleştiri yöneltiyor.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...