Türkistan'a özel statü! Kadim Türk yurdunu neler bekliyor?

Kazakistan'da yaklaşık 2 bin yıllık geçmişi bulunan kadim Türkistan'ın eşsiz bir miras olarak tarihi dokusunun korunması amacıyla kente kanunla özel statü verildi.
Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, 3 Mart'ta "Türkistan'a özel statü verilmesi" ile ilgili kanunu imzaladı. 15 Mart'ta yürürlüğe girecek olan kanunla, ülkenin güneyindeki Türkistan eyaletinin idari merkezi Türkistan kenti özel statüye sahip oldu.
Böylece yaklaşık 2 bin yıllık tarihi dokusunun yanı sıra eşsiz bir miras olarak korunması, araştırılması ve tanıtılması amaçlanan Türkistan, ülkede özel statüyle güvence altına alınan tek kent olarak kayıtlara geçti.
TÜRKİSTAN'IN SEMBOLÜ HOCA AHMET YESEVİ TÜRBESİ
Kanuna göre, kentteki tarihi yapılar uluslararası, ulusal ve yerel öneme göre sınıflandırılacak. Türkistan'ın sembolü Hoca Ahmet Yesevi Türbesi'nin ise "uluslararası önemdeki" bir anıt olarak tarihi ve mimari özgünlüğü korunacak.
Kazakistan'ın UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası Listesi'ne dahil edilen ilk eseri ve Orta Çağ mimarisinin en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen Hoca Ahmet Yesevi Türbesi'nin eşsizliğini korumak için çevresinde yüksekliği 7 metreyi aşan ve ölçek, renk ve yapı malzemeleri açısından tarihi ve kültürel anıtlarla bağdaşmayan inşaat çalışmaları yasaklanacak.
MİMARİ GÖRÜNÜMÜ MUHAFAZA EDİLECEK
Kentteki tarihi ve kültürel anıtlara zarar verebilecek yapıların inşası veya oluşturulmasına izin verilmeyecek. Bunun yanı sıra kentin mimari görünümünü korumak için bir tasarım kodu geliştirilecek.
Türkistan'da el sanatının canlandırılması için yerel usta ve zanaatkarların masraflarının bir kısmı yerel bütçeden karşılanacak. Kanun, ayrıca Türkistan Valiliğinin yetkilerini de genişletecek.