Viyana'da Türk kahvesi tarihi kuşatmayı hatırlattı
Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği Dünya Türk Kahvesi Günü'ne özel bir faaliyet düzenledi. Organizasyonda Türk kahvesi seremonisi ilgi çekti.
5 Aralık Dünya Türk Kahvesi Günü'ne özel devlet kurumlarında pek çok organizasyon yapıldı. Bunlardan biri de büyükelçilikler oldu.
Kanada Toronto'dan, ABD'de Washington ve New York'a, Avrupa Birliği (AB) Daimi Temsilciliği tarafından Brüksel'den Saray Bosna'ya kadar yurt dışında pek çok yeri Türk kahvesinin kokusu sardı.
Viyana Büyükelçiliği de Türk kahvesi seremonisiyle Avusturyalıların ilgisini çekti.
Türkiye'nin Viyana Büyükelçisi Ozan Ceyhun, eşi Azize Ceyhun, Hırvatistan'ın Viyana Büyükelçisi Daniel Gluncic ve Avusturya Ulusal Meclis Milletvekili Andreas Minnich'nin yanı sıra davetliler katıldı.
Etkinlikte konuşan Büyükelçi Ceyhun, 5 Aralık 2013'te Türk kahvesinin, UNESCO'nun Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne alındığını belirterek, bu tarihte Türkiye'nin dış temsilciliklerinde düzenlenen çeşitli etkinliklerde Türk kahvesinin hazırlanması, sunumu ve kültürel öneminin anlatıldığını söyledi.
Ceyhun, Türk kahvesinin tarihi serüveni ve geleneksel olarak pişirilme yöntemine değinerek, kahveyi öncelikli olarak saray sakinlerinin tükettiğini, daha sonra 1554'te İstanbul'un Tahtakale semtinde açılan ilk kahvehane işletmesiyle kahvenin saray dışına da taşındığını anlattı.
AVUSTURYA'NIN TÜRK KAHVESİYLE TANIŞMASI
Avusturya'nın Türk kahvesiyle tanışma sürecine de değinen Ceyhun, İkinci Viyana Kuşatması sonrasında Osmanlı askerlerinden geriye kalan çuvallarda kahve çekirdeklerinin bulunduğunu, ilk etapta hayvan yemi zannedildiğini ancak daha sonra bir süre İstanbul'da bulunmuş Polonya kökenli bir askerin kahve çekirdeklerini tanıdığını belirtti.
İtalyan Ressam Francesco Geffels (ö.1694) tarafından yapılan II. Viyana Kuşatması tablosu
Ceyhun, Joseph Kolschitzky adındaki Polonya asıllı askerin kuşatma sonrasında Viyana'da ilk kahvehaneyi açtığını, Kolschitzky'nin daha sonra kahve ile sütü buluşturarak, Avusturya'da "Melange" olarak adlandırılan sütlü kahvenin ilk versiyonunu yaptığını aktardı.
Türk kahvesiyle tanışan Avusturya'da kahve ve kahvehane kültürünün şehir yaşamının vazgeçilmez bir unsuru haline geldiğini kaydeden Ceyhun, Türk geleneğinde olduğu gibi Avusturya'da da kahvenin bir bardak su ile ikram edildiğini söyledi.
Ceyhun'un konuşması sonrasında eşi Azize Ceyhun da Türk kahvesinin hazırlanışı ve sunumu hakkında bilgi verdi.
Türk lokumu ve çeşitli tatlılar eşliğinde davetlilere kahve ikram edilen programda, Türk kahvesinin, kız isteme merasimlerindeki önemi anlatıldı.