Alinur Aktaş 'Şimdi dönüşüm zamanı' dedi: İşte Bursa için mega projeler

Yerel seçime 28 gün kala Cumhur İttifakı'nın Bursa Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Alinur Aktaş, 'Şimdi dönüşüm zamanı' diyerek yeni projelerini açıkladı. Mega projeler kapsamında Kuzey ve Güney koridoru ile Bursa’nın trafiği 3’e bölünecek, kentsel dönüşüm için 100 bin yeni konut inşa edilecek, 16 bin tanesi dar gelirlilere verilecek, toplam raylı sistem hattı 89 kilometreye çıkacak.
Türkiye, 31 Mart'ta gerçekleştirilecek Mahalli İdari Genel Seçimleri için 28 gün sonra sandığa gidecek. Yerel seçimde geri sayım devam ederken adaylar projelerini tek tek açılıyor.
Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı ve 31 Mart’ta yeniden Cumhur ittifakının adayı olan Alinur Aktaş da bu kapsamda mega projelerini anlattı.
'ÇALI DEMİRTAŞ METRO HATTI BAŞLIYOR'
"Şehrimizi; yolları, akıllı çözümleri, toplu taşımasıyla ulaşan bir şehir haline dönüştüreceğiz” diyen Alinur Aktaş şunları kaydetti:
“Ulaşan şehir Bursa olacak. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımız tarafından yapılan 4,6 kilometrelik yeni hattın ilk istasyonunu devreye alıyoruz. Önümüzdeki dönemde tamamlayacağımız Üniversite Görükle Kurtuluş hattı. 5,4 kilometre uzunluğa sahip. 3 istasyondan ulaşan bu hat ile üniversiteden Görükle merkeze raylı sistemle erişimi sağlıyoruz. Kurtuluş bölgesindeki yerleşim alanlarını metro ile buluşturuyoruz.
2035 ulaşım master planımızda yer alan Çalı Demirtaş metro hattına başlıyoruz. Kuzey güney yönünde ilk olma özelliği taşıyan 22 kilometrelik 16 istasyonlu hattımız Çalı’dan başlayarak Beşevler Fatih Sultan Mehmet Bulvarı üzerinden Yunuseli ve Demirtaş’a uzanacak. Bizim hatlarımız şu anda doğu batı aksında. İlk kez kuzey güney aksında yatırımı gerçekleştireceğiz”
'RAYLI SİSTEMLER 89 KİLOMETREYE ULAŞACAK'
Dersimize çalıştık. 500 yeni otobüs kazandıracağız. Elektrikli otobüs dönüşümünü başlatacağız. Minibüsler dolmuşlara, raylı sistemlerden servis araçlarına kadar nitelikli ve entegre toplu taşıma sistemini kentimize kazandıracağız. 68 metro aracını 180 milyon euro yani 6 milyar lira yatırımla şehrimize kazandırıyoruz.
Yol ve kavşak çalışmalarımız kent içinde hayati öneme sahip. Yıllardır konuşuyorduk. Güney çevre yolu diye. Dere üstü köprüleri, yeni stadyum yolunun genişletilmesi, Mudanya yoluna yeni kol yaptık. Alternatif iki yeni koridoru hayata geçiriyoruz. Birisi kuzey, diğeri güney olmak üzere iki yeni koridor oluşturuyoruz.
Gürsu 11 Eylül bulvarı arasında 2.3 kilometrelik alanda direkt 11 Eylül bulvarına ulaşılacak. Şirinevler Kavşağı ile İstanbul Caddesi arasında 9,5 kilometrelik yeni bir aks oluşturacağız. İstanbul Caddesi Yeniceabat Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı arasında 8,5 kilometrede yeni bir hat oluşturuyoruz. Recep Tayyip Erdoğan Bulvarını 3 gidiş 3 geliş olmak üzere Filament kavşağına ulaştırıyoruz. Recep Tayyip Erdoğan bulvarını 6 kavşak ve 7 kilometrelik yol ile Mudanya yoluna bağlıyoruz. Kuzey koridoru ile şehrin doğusundan batısına kadar seyahat imkanı sağlayacağız.
Güney koridorunda ise çalışmalara başladık. Kestel Otosansit bağlantı yolu. 5.5 kilometrelik. Kestel Otosansit arasında Ankara yoluna alternatif yol bölünmüş arter oluşturma çalışmalarımız tamamlanma aşamasına geldi. Otosansit ile Orhaneli yolu arasında kentin güneyinden geçen silueti bozmayan kentsel dönüşümle elde edilecek alanlar ve sanat yapıları ile desteklenecek 16 kilometrelik yeni bir arter oluşturuyoruz.
'BURSA TRAFİĞİ 3'E BÖLÜNECEK'
Orhaneli yolundan Çalı, Görükle Şehir hastanesi güzergahından ağır araç trafiğini yönlendirmek İzmir yoluna alternatif 9 kilometre 3 şeritlik duble yol yapıyoruz. Çalı Hasanağa arasında tek gidiş tek geliş olan 11 kilometrelik kısmı bölünmüş yol olarak genişletip sanayi bölgeleri ile yerleşimi buluşturuyoruz. Hasanağa Otoyol bağlantısını genişleterek yeni kavşakla konforlu hale getiriyoruz. Güney koridorunun en batı kısmındaki 4.2 kilometrelik yol ile Hasanağa Kayapa OSB’den kaynaklı ağır trafiği doğrudan otobana yönlendiriyoruz.
Kuzey ve güneyden oluşturduğumuz bu iki koridorda iki tünel ile Bursalılar için bir ilki gerçekleştireceğiz. Kuzey koridorunda yer alan 5.5 kilometrelik tüpten tünel Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı’ndan ata bulvarına direkt çıkacak. Filament kavşağı öncesi bölgeden ayrılan kol ile Mudanya yoluna bağlanacak. Birbirlerine bağlantılı yollar ile Bursa trafiği 3’e bölünecek. En basit tabirle trafik yükümüz 3 kat azalacak. Güney çevre yolunun üzerine kuzey çevre yolu hayat bulacak. İki koridorun sağladığı çalışmalar Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yapılacak.
'OTOBAN ŞEHİR İÇİNDE KALMAYACAK'
Buradaki bağlantı yollarıyla kent içinde önemli rahatlama ve alternatifler sağlanacak. Köprü, kavşak ve bağlantı yolları projelerimizi hazırladık. Mudanya yolu Şehir Hastanesi arası kavşak ve bağlantı yolu düzenlemesini bitiriyoruz. Mudanya yolundan Şehir Hastanesi’ne oradan da Özlüce’ye kadar olacak yeni bir alternatif güzergah oluşturuyoruz.
Bademli Bulvarı, Bademli kavşağından eski köy içine kadar olan kısmı bölünmüş yol olarak genişletip bulvar haline getiriyoruz. Geçit köprüsünde yıkım çalışmalarını başlattığımız tarihi köprünün yanına ilave köprü yaparak dar boğazı ortadan kaldırıyoruz. Ata Bulvarı’ndaki akışı daha hızlı olması için Gümrük ve 23 Nisan’da yeraltı kavşak haline getiriyoruz.
Batı bölgesine trafik yükünü kaldırmayan Görükle Kavşağı’nı yüksek kapasiteli hale getiriyoruz. Bakanlık ile projelendirdik. İhsaniye Yenikaraman bağlantı köprüsü ile Mudanya yolunda Osmangazi’den Nilüfer’e geçiş kazandırıyoruz. Orhaneli Yolu Beşevler Odunluk Kavşağı arasında köprülü kavşaklar inşa ediyoruz.
Botanik Kavşağı, yakın çevre yolunda yapacağımız yonca kavşakla trafik yükünü hafifleterek çevreyolunu Recep Tayyip Erdoğan Bulvarı ile buluşturuyoruz. 50 bin araçlık otoparklar inşa ediyoruz. Otopark kapasitemizi 50 bin araçlık otopark yatırımı ile üst seviyeye çıkarıyoruz.
100 BİN YENİ, 16 BİN SOSYAL KONUT İNŞA EDİLECEK
Önce kent merkezimizdeki alanlar ve sismik hareketlenmelerle sürekli gündemde olan hatta belediye binasını boşaltmak dışında hiç bir girişimi olmayan Mudanya başta olmak üzere kentsel dönüşüm çalışmalarımıza hız kesmeden devam edeceğiz.
Yeni dönemde daha ulaşabilir ve daha yeşil dirençli kent Bursa’yı inşa etmek için 100 bin konutluk projemizi hayata geçiriyoruz. Parçalı alanlarda hayata alıyoruz. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğini teminat altına almakla kalmayıp kent içindeki arterleri birbirleriyle buluşturup, yeni donatı ve yeşil alanlarla kent kalitesini üst düzeye çıkaracağız.. Kendi kaynaklarımızı kullanarak Burkent Toki ve özel sektör gücüyle birlikte gerçekleştireceğiz.
Evi olmayan ailelere ucuz konut inşa edeceğiz. 16 bin yeni sosyal konut inşa ediyoruz. Yeni evlenen çiftlerimiz, emekli ve işçilerimiz başta olmak üzere uygun fiyat ve ödeme şartlarıyla vatandaşlarımızı ev sahibi yapıyoruz.
'HİSAR'DA DA ADIMLAR ATILACAK'
Uzun süredir konuşulan Hanlar Bölgesi projesinin ilk etabı Çarşıbaşı ile tarihe imza attık. Bu daha bir başlangıçtı. 14 Han, 1 bedesten, 13 açık çarşı, 18 kapalı çarşı, 4 pazar alanından oluşan tarih ve ticaretin kalbinin attığı Unesco miras listesinde yer alan tarihi bölgeyi ilmek ilmek işleyeceğiz. Hanlar bölgesi ile birlikte payitaht şehirde tarihi gün yüzüne çıkaracağız.
Hisar; kent tarihinin en eski izlerini barındıran manevi iklimi ve sayısız kültür mirasıyla yüzyıllardır yaşanan mahalle kültürüyle Bursa’mızın nadide eserlerinin başında geliyor. Osmangazi Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Onların da yürüttüğü güzel projeler var. Bu nadide bölgenin de hakettiği yerde konumlanmasını sağlayacağız.
Setbaşı Yeşil ve Emirsultan’da yayalaştırma ve otoparklar devreye alınacak. Tarihi aksımızın Setbaşı, Yeşil, Emirsultan kısmında bölge sakinleri ve esnafımız ile sahada yaptığımız çalışmalarda dönüşümü gerçekleştiriyoruz. Turizm potansiyelini harekete geçirecek yaya ulaşımı ve otoparklarıyla Bursa’nın önemli bir değerini daha gün yüzüne çıkarmış olacağız. Projelerimizi Çevre Şehircilik Bakanlığımıza teslim ettik."