Astana'da Cumhurbaşkanı Erdoğan-Putin zirvesi: İlk hedef Akkuyu

Düzenleyen:
- Güncelleme:

Politika Haberleri

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü 24'ücü Devlet Başkanları Zirvesi'nde Putin ile görüştü. Putin, "Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler adım adım ilerliyor" derken Erdoğan ise "Akkuyu enerji santralini bir an önce devreye almaya istiyoruz" ifadelerini kullandı. İletişim Başkanlığı, 70 dakika süren görüşmede yer alan konularla ilgili açıklama yaptı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Şanghay İşbirliği Örgütü 24'ücü Devlet Başkanları Zirvesi'ndeki temasları kapsamında, Rusya Devlet Başkanı Putin ile bir araya geldi.

Kameraların karşısına çıkan iki lider burada kısa açıklamalarda bulundu. Konuşmaların ana gündemini ise  'enerji' meselesi oluşturdu.

Astana'da Cumhurbaşkanı Erdoğan-Putin zirvesi: İlk hedef Akkuyu - 1. Resim

PUTİN: SÜREKLİ TEMAS HALİNDEYİZ

Görüşmenin basına açık kısmında konuşan Putin, Erdoğan ile görüşmekten memnuniyetini dile getirerek, "Sizinle sürekli temas halindeyiz, ülkelerimiz arasındaki ilişkilerdeki durum, bölgedeki ve dünyadaki durum hakkında düzenli olarak görüş alışverişinde bulunuyoruz. Ancak uzun zaman görüşemedik. Görüşmemizden memnuniyet duyuyorum." diye konuştu.

İkili ilişkilere değinen Putin, "Dünyadaki tüm zorluluklara rağmen Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler adım adım ilerliyor. Geçen birkaç ayda ikili ticaret hacminde küçük bir düşüş kaydedildi ancak yine de oldukça yüksek seviyede, 55 milyar dolar civarında." dedi.

Putin, Türkiye ile ortak projelere ilişkin, "Stratejik projelerimizi planlı şekilde hayata geçiriyoruz. Yeni projeler de planlanıyor. Bundan ve geçen yıl yaptığımız çalışmalarımızın sonuçlarını değerlendirmek, yakın gelecekte atacağımız adımları belirlemek için sizinle bir araya gelmekten mutluyuz." ifadelerini kullandı.

Rusya ile Türkiye arasında turizm alanındaki ilişkilere de değinen Putin, "Geçen yıl 6,3 milyon Rus turist Türkiye'yi ziyaret etti, turizmde rekor kırdık. Vatandaşlarımıza Türkiye'de sağladığınız elverişli şartlar için size teşekkür etmek istiyorum." değerlendirmesinde bulundu. Başkan Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a davetinden dolayı teşekkür ederek, Türkiye'yi mutlaka ziyaret edeceğini söyledi.

Astana'da Cumhurbaşkanı Erdoğan-Putin zirvesi: İlk hedef Akkuyu - 2. Resim

"İYİYİZ, GÜÇLÜYÜZ"

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise enerji meselesini gündeme getirerek ilk hedefin Akkuyu olduğunu söyledi. 

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar ise şu şekilde:

Bakanlarımız irtibatlarını sürekli sürdürdüler. Akkuyu enerji santralini bir an önce devreye almaya istiyoruz. Sinop Nükleer Enerji Santrali ile ilgili görüşmelerimiz var. Onunla ilgili ciddi adımlar atabileceğimize inanıyorum. 

BOTAŞ ve GAZPROM arasındaki ilişkiler gayet samimi. 55 milyar dolarlık hacim bizim için çok önemli değil, hedefimiz 100 milyar doları yakalamak. Bunu yakalayabileceğimize inanıyorum. 7 milyon turistin ülkemize gelmesi bizim için çok önemliydi.

Destinasyon olarak iyiyiz, güçlüyüz.

Öte yandan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Putin'i Türkiye'ye davet etti, Putin de Türkiye'ye muhakkak geleceğini söyledi.

GÖRÜŞME 70 DAKİKA SÜRDÜ

Erdoğan ve Putin'in bir otelde basına kapalı gerçekleşen görüşmesi yaklaşık 70 dakika sürdü.

ERDOĞAN-PUTİN ZİRVESİNDE NELER GÖRÜŞÜLDÜ?

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklama şu ifadelere yer verildi:

"Görüşmede Türkiye ile Rusya ikili ilişkilerinin yanı sıra Ukrayna-Rusya savaşındaki son durum, İsrail’in Filistin topraklarındaki saldırıları, Suriye’deki gerilimde çözüm arayışları ve terörle mücadele konuları ele alındı.

Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin bölgesinde ve dünyada barışın tesisi için çaba göstermeye devam edeceğini, Türkiye’nin Rusya ile Ukrayna arasında devam eden savaşın önce ateşkes, ardından barışla sona erdirilmesi için uzlaşı zeminini oluşturabileceğini, iki tarafı da memnun edebilecek adil bir barışın mümkün olduğunu ifade etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, İsrail’in Filistin topraklarındaki saldırıları ve Lübnan’a yönelik tehditlerinin bölgesel ve küresel barışı ve huzuru hedef aldığını, çatışmaların yayılmasının en büyük zararı bölge ülkelerine vereceğini, uluslararası toplumun artık İsrail’in durdurulmasına odaklanması gerektiğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye’nin sınırlarının hemen ötesinde bir teröristan kurdurmamakta kararlı olduğunu, başta Suriye iç savaşı olmak üzere terör örgütleri için elverişli alan oluşturan istikrarsızlıkların sonlandırılması için somut adımlar atılmasının önemini ortaya koyarken Türkiye’nin çözüm için iş birliğine hazır olduğunu söyledi."

Düzenleyen:  - Politika
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...