Başıboş köpek sorunu... Erdoğan'dan hayvanseverlere 'sahiplenin' çağrısı... "Bu çığlığa kayıtsız kalamayız"

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Hayvan Hakları, Köpek Sahiplenme, Haber

Politika Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye'de 4 milyon civarında sahipsiz köpek olduğunu ve bu sorunu köklü bir şekilde çözeceklerini söyledi. "Belediyelerin yasanın kendilerine yüklediği görevleri en güzel şekilde yerine getirerek sürece olumlu katkı sağlamasını bekliyoruz" diyen Erdoğan, "Eğer bunu başarabilirsek, bir sonraki adıma da ihtiyaç kalmayacağını düşünüyoruz" ifadelerini kullandı. Erdoğan, "Mevzuatta yapacaklarımızla sahipsiz köpeklerin sahiplendirilmesini hedefliyoruz" diye konuştu.

Son ayların en tartışılan konusu olan sahipsiz köpeklere ilişkin AK Parti kanun teklifi hazırladı. Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, bugün düzenlemenin Meclis'e gittiğini açıkladı. 

Öte yandan düzenlemedeki 'uyutma' seçeneği hayvanseverler tarafından eleştiri oklarının hedefine oturdu. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, hem düzenlemeye ilişkin bilgi verdi hem de eleştirilere cevap verdi. Sorunu kökten çözeceklerini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Kimse bize merhamet dersi vermesin" dedi. 

Önceliğin 'sahiplendirme' olduğunu açıklayan Erdoğan, hayvanseverlere de sahiplenin çağrısı yaptı. 

ÜLKELERDEN 'KUDUZ' UYARISI

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şu şekilde: 

Son 20 yılda, 4 milyonu aşkın kuduz riskli temas, 30 kuduz vakası tespit edildi. 2018-2022 yılları arasında, kuduz riskli temas sayısı ortalama 260 bin iken, 2023 yılında bu sayı 438 bine yükseldi. Yine son 5 yılda hayvana çarpma şeklinde 3 bin 534 trafik kazası, 55 ölüm, 5 bin 147 yaralanma vakası gerçekleşti.

Çok daha vahim acı tablolarla karşı karşıyayız. Ankara Keçiören'de Tunahan çocuğumuz köpekler tarafından parçalandı. Antalya Serik'te Mahra kızımız köpek saldırısından kaçarken kamyonun altında kaldı ve hayatını kaybetti. Bitlis Adilcevaz'da 10 yaşındaki Mustafa evladımız kuduza bağlı olarak maalesef acılar içinde can verdi. Muş'ta, 79 yaşındaki Medine teyzemiz yine köpekler tarafından yaralandı. Daha çok sayıda böyle örnek var.

Hemen her gün başıboş köpeklerin sebep olduğu bir saldırı, bir yaralanma ya da bir trafik kazası haberi aldıklarını ifade eden Erdoğan, sahipsiz köpeklerin, diğer evcil hayvanlara, koyun-keçi sürülerine, koruma altındaki hayvanlara, geyiklere, alacalara saldırdığı haberlerinin geldiğini söyledi.

"MERHAMET MEDENİYETİYİZ"

Maalesef, bazı ülkeler, Türkiye'ye gelecek turist vatandaşlarını kuduz ve sahipsiz köpekler için uyarmaya başladı. Kuduz riski açısından Türkiye; şu an Afrika ve Asya ülkeleriyle aynı risk kategorisinde yer alıyor. Bunun yanında, 'zoonoz', yani hayvanlardan insanlara bulaşan hastalık riski de giderek yükseliyor. Şimdi bir konuda dikkatlerinizi çekmek istiyorum; bizim medeniyetimiz bir merhamet medeniyetidir. Biz, doğum yapacak bir köpek için ordusunun yolunu değiştiren, köpeğe zarar gelmesin diye başına nöbetçi diken bir Peygamberin ümmetiyiz. Canlıya, insan olsun, hayvan olsun, bitki olsun, her zaman merhametle yaklaştık.

Vakıf medeniyetimize baktığınızda, hayvanları korumak, hayvanları tedavi etmek, göç eden kuşlara sahip çıkmak adına vakıfların kurulduğunu görürsünüz. Batılıların bitmeyen savaşlarda birbirlerini boğazladıkları bir dönemde, bizim medeniyetimiz, örneğin Gurabahane-i Laklakan yani Düşkün Leylekler Evi kurarak, göç eden leylekleri, bunun yanında tüm hayvanları tedavi ediyordu

'BİZE DERS VERMEYİN'

Yaratılanı severiz, yaratandan ötürü. En başta, hiç kimse bizim merhametimizi sorgulamasın. Kimse bize merhamet üzerinden ders vermeye kalkmasın. 2004 yılında Hayvanları Koruma Kanununu biz çıkardık. 2021 yılında bu yasada değişiklik yaptık, hayvanları 'mal' statüsünden çıkarıp, 'can' statüsüne aldık. Sahipsiz köpek sayısını 'yakala-kısırlaştır', bu metodla çözmek istedik, ama bu bir çözüm olmadı.

Şu anda bizim artık bu sorunu köklü şekilde bir çözüme kavuşturmamız gerekiyor. Bu meseleyi çözmüş ülke örneklerini inceliyoruz, tüm taraflarla istişare halindeyiz. Tarım Bakanlığımız, sahipsiz köpek sorununu tüm boyutlarıyla uzun bir süredir zaten en ince ayrıntısına kadar çalışmaktaydı. Gerçek şudur; toplumun çok büyük bir kesimi, bu meselenin bir an önce çözülmesini, sokaklarımızın başta çocuklarımız olmak üzere herkes için güvenli hale gelmesini istemektedir. Bu talebe, bu çağrıya, hatta bu çığlığa kayıtsız kalmamız düşünülemez.

'ÇIĞLIĞA KAYITSIZ KALAMAYIZ'

Burada şu hususun altını özellikle çiziyorum; mevzuatta yapacağımız değişiklikle, biz, sahipsiz köpeklerin sahiplenilmesini amaçlıyoruz. Bu değişiklikteki yegane hedefimiz budur. Hazırlıkları devam eden kanun teklifiyle, köpek bakımevi olmayan yerlerde, hemen bakımevleri kurulacak. Sahipsiz hayvanlar bu bakımevlerinde tutulacak. Ayrıca sahiplenilmeleri için kampanyalar yapılacak. Sahiplenilen hayvanlar kısırlaştırılacak, aşılanacak ve çip takılarak sahibine teslim edilecek. Bundan sonra da çok sıkı takip edilecek. Biz istiyoruz ki, barınaklara alınan tüm hayvanlar sahiplenilsin. Özellikle hayvanseverlerimizin barınaklardaki köpekleri sahiplenerek daha fazla sorumluluk alacaklarını düşünüyoruz. 

Aynı şekilde belediyelerin yasanın kendilerine yüklediği görevleri en güzel şekilde yerine getirerek sürece olumlu katkı sağlamasını bekliyoruz. Eğer bunu başarabilirsek, bir sonraki adıma da ihtiyaç kalmayacağını düşünüyoruz. Böylece, bu önemli sorunu hep birlikte, en geniş mutabakatla, milletimizin arzu ve beklentileri yönünde çözmüş olacağız.

 

Düzenleyen:  - Politika
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Vatansever Gurbetci29 Mayıs 2024 20:34

Millet ne kadar merhametli olursa olsun, bu is tamamen kontrolden cikmis bulunmaktadir. Gecmisteki ihmaller ve sorumsuz davranislar yuzunden, bu is asiyla, kisirlastirmayla, sahiplenmeyle halledilebilmekten tamamen cikmistir. Bunu halka harbi soylemek, bir disi itin bir yilda 67000 yavru yapma kapasitesine sahip oldugu bu ortamda bu isin uzerine ciddiyetle gitmek lazimdir. Bu isi cok acil bir sekilde halletmek gereklidir.

Apartman yöneticisi 29 Mayıs 2024 16:23

Apartman hayatında köpek olmuyor. Bunu da düşünelim. Kaç tane komşu bunun için kavga ediyor. Hem komşuluk bitiyor. Bazen kanlı tartışmalar da oluyor. Lütfen bir köpek için komşuları birbirine düşman etmeyin

Alim29 Mayıs 2024 14:04

Çok güzel olur bu Problem çözülmeli.

Sonraki Haber Yükleniyor...