Asırlık lezzetlerimiz şerbet ve şuruplar - Ramazan sofrası

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Asırlık lezzetlerimiz şerbet ve şuruplar - Ramazan sofrası
Ramazan Haberleri Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Mübarek ramazan ayı başladı, ben de istedim ki bu değerli ay boyunca eski geleneklerimizi, mutfak alışkanlıklarımızı bir hatırlayalım. Onlardan en özeli de ŞERBETLER ve ŞURUPLAR.

ADNAN ŞAHİN - Mübarek ramazan ayı başladı, ben de istedim ki bu değerli ay boyunca eski geleneklerimizi, mutfak alışkanlıklarımızı bir hatırlayalım. Onlardan en özeli de ŞERBETLER ve ŞURUPLAR.

Yenilebilecek her üründen aklınıza gelebilecek her lezzetten yapılabilen ŞERBET ve ŞURUPLAR bin yılı aşkın süredir serinlemek kimi zamanda bilhassa kış aylarında ısınmak için tercih edilir. Ayrıca alternatif tıp dünyasında bazı tıbbi rahatsızlıklara iyi geldiği düşüncesi hâkim olduğundan şifa beklentisiyle de tüketilmiştir.

ŞURUP meyve özlerinin ya da şeker ilaveli malzemelerin kaynatılmasıyla, ŞERBET ise meyve özü, su ve bazen şekerin karıştırılması ile oluşuyor.

Şerbetin Türkçe’de ilk defa Âşık Paşa’nın 1330 yılında yazmış olduğu, 10.592 beyitten oluşan GÂRİB-NAME adlı eserinde geçtiği görülür. UNUTMADAN OSMANLI ŞERBETİ DİYE HİÇBİR KAYNAKTA BİLGİ YOKTUR. YANİ BU ŞERBET UYDURMADIR ve BÖYLE UYDURMA İŞLERE GEREK DE YOKTUR ZATEN YÜZLERCE ÇEŞİT ŞERBET VE ŞURUBUMUZ VARDIR.

Sağlıklı ve lezzetli bir ramazan ayı dilerim. 

Asırlık lezzetlerimiz şerbet ve şuruplar - Ramazan sofrası - 1. Resim

MEYAN ŞERBETİ 

Meyan bitkisinin köklerinin ezilerek suda ıslatılmasıyla elde edilir. Ezilen meyan kökleri tahta sallara konulur, üzerine yeterli miktarda su ilave edilir. Bir iki gün suda bekletilen kökler, tadı ve rengini suya verir. Daha sonra bu su süzülerek meyan şerbeti elde edilir. Çok koyu olduğundan su ilave edilerek içilir. 

DEMİRHİNDİ ŞERBETİ 

Asırlık lezzetlerimiz şerbet ve şuruplar - Ramazan sofrası - 2. Resim

MALZEMELER

 200 g demirhindi
 300 g toz şeker
 2 litre su 
 1 çorba kaşığı baharat karışımı 
 (2 adet karanfil, 1 parça kök zencefil, yarım parça kök zerdeçal, 2 adet kabuk tarçın, ½ adet çubuk vanilya, 10 adet kakule, 5 adet kinzi, bir parça adaçayı ve ıhlamur)

HAZIRLANIŞI

Baharat karışımı ve demirhindi bir tencereye alınarak üzerine su ilave edilir. Şekerin yarısı eklenip iyice erimesi için bir gece bekletilir. Ertesi gün kalan şeker eklenir. 20 dakika kaynatılarak ocaktan alınır. Şerbet soğuyunca tülbent yardımıyla süzerek cam şişelere doldurulur. Buzdolabında bir gün bekletilip soğuk servise sunulur. 

AYVA ŞERBETİ

Asırlık lezzetlerimiz şerbet ve şuruplar - Ramazan sofrası - 3. Resim

MALZEMELER

 2 ayva 
 1/2 kg toz şeker 
 5 su bardağı su 
 2-3 diş karanfil 
 Ayva kabuğu ve birkaç ayva çekirdeği 

HAZIRLANIŞI

Kabukları soyulan ayvaların içleri temizlenip irice küp şeklinde doğranır. Bir tencerede su kaynatılır. Şekeri eklenip 5-10 dakika kaynamaya bırakılır. Karanfil, ayva çekirdekleri, ayva kabuğu ve ayva dilimleri eklenir ve 20-25 dakika pişirilir. Tencerenin kapağı kapalı olarak soğumaya bırakılır. Süzülüp servis bardaklarına paylaştırılarak soğuk olarak servis edilir. 

Asırlık lezzetlerimiz şerbet ve şuruplar - Ramazan sofrası - 4. Resim

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...