Şambali Tatlısı - Ramazan Sofrası

Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Şambali Tatlısı - Ramazan Sofrası
Yaşam Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Ramazan sofrasında bugün Mantar Çorbası ve Şambali Tatlısı var.

ADNAN ŞAHİN'DEN RAMAZAN SOFRASI

Şambali Tatlısı - Ramazan Sofrası - 1. Resim

MANTAR ÇORBASI TARİFİ

MALZEMELER

  • 2 adet kuru soğan
  • 10 adet mantar
  • 4 yemek kaşığı sıvı yağ
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 yemek kaşığı un
  • 6 bardak sıcak su
  • 1 su bardağı süt
  • Yarım çay kaşığı karabiber

1 tatlı kaşığı tuz

Sosu için:

  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber

HAZIRLANIŞI

İlk olarak soğanlar ince ince doğranır. Temizlenen mantarlar da minik minik kesilir. Tencereye sıvı yağ ve tereyağı alınır. Eridikten sonra soğanlar eklenerek pembeleşene kadar kavrulur.

Mantarları konularak orta ateşte suyunu salıp çekinceye kadar kavurma işlemi sürdürülür. Daha sonra unu ilave edilerek kokusu çıkana kadar kavrulur. Bir taraftan karıştırırken bir taraftan da suyu konulur. Orta ateşte çorba kaynamaya bırakılır. Fokurdamaya başlayınca altı kısılır ve oda ısısındaki süt ve karabiber ilave edilir.

Bir taşım daha kaynadıktan sonra tuzu ayarlanır. Sos tavasında tereyağı eritilir ve kırmızı toz biber kızdırılır. Kâselere alınan çorbalar sosla buluşturularak sıcak servise sunulur.

ŞAMBALİ TATLISI TARİFİ

Şambali Tatlısı - Ramazan Sofrası - 2. Resim

MALZEMELER

Hamuru için:

  • 2,5 su bardağı irmik
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 su bardağı (2 parmak eksik) süt
  • 1 çay kaşığı karbonat
  • Şerbeti için:
  • 1,5 su bardağı su
  • 2 su bardağı toz şeker
  • 1 dilim limon

Üzeri için:

  • 1 çay kaşığı pekmez
  • 2 yemek kaşığı su
  • Süslemek için:
  • 1/2 avuç tuzsuz fıstık

HAZIRLANIŞI

Derin bir kâseye şeker, irmik, süt ve karbonat alınarak karıştırılır ve bir süre dinlenmeye bırakılir. Bu sayede irmiğin şişmesi beklenir. Hazırlanan karışım yağlanan küçük boy kare borcama eşit bir şekilde yayılır. Fırına vermeden dilimlenir. Üzerine pekmezli su karışımı sürülür ve fıstıklar her dilimin ortasına şerit şeklinde yerleştirilir.

Hamur pişerken şerbeti hazırlanır. Şeker, su ve limon dilimi küçük bir tencerede kaynatılır. Fokurdamaya başladıktan sonra 10 dakika daha kısık ateşte pişirilmeye devam edilir. Şerbet de tatlı da sıcak olmalıdır.

Üstü renk alan tatlı fırından çıkarılır ve tekrar dilimlerin üzerinden geçirilerek 10 dakika daha fırında tutulur. İlk sıcaklığı çıktıktan sonra sıcak şerbet üzerine gezdirilir ve dinlendirilerek servis edilir.

Türkiye Gazetesi

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...