5 bin yıllık mağaradaki şifa ispatlandı! Çankırı'daki tedavi KOAH hastalarını iyileştirdi
Çankırı'da Hititler devrinden kalma tuz mağarasında sağlığa faydaları sebebiyle KOAH hastaları için düzenlenen kadim tedavinin sonuçları belli oldu. Uzmanlar hastaların "Yer Altı Tuz Şehri" olarak bilinen mağarada gördükleri tedavilerden olumlu sonuç aldığını bildirildi.
Çankırı'da astım ve KOAH hastaları için uygulanan projede sona gelindi.
Türkiye’nin sağlık turizmine yeni bir katkı sunan Yer Altı Tuz Şehri, "Daha Güçlü Bir Nefes" projesi ile KOAH hastalarına şifa dağıtmaya başladı.
Çankırı Valiliği koordinasyonunda yürütülen proje kapsamında, ülkenin dört bir yanından gelen 15 KOAH hastası, yerin 150 metre altındaki tuz mağarasında 15 günlük bir tedavi süreci geçirdi.
Hititler döneminden beri tuz elde edilen 5 bin yıllık mağaradaki tedavilere dair uzmanlar açıklama yaparak sonuçları açıkladı.
Çalışma hakkında Karatekin Hastanesi Başhekimi Opr. Dr. Erhan Buru, Yeşilay Çankırı Şube Başkanı İsmail Özcan, Çankırı Karatekin Üniversitesi Doktor Öğretim Üyesi Tahsin Barış Değer, Dahiliye uzmanı Dr. Tuba Öztürk Haliloğlu ve göğüs hastalıkları uzmanı Dr. Ali Özkurt bilgi verdi.
"NEFES DARLIĞI SEVİYESİNİ DÜŞÜRDÜ"
Tedavi süresince hastalar, mağaranın solunum yolları için faydalı olduğu bilinen iyileştirici atmosferinden yararlanırken, aynı zamanda sosyal ve kültürel etkinliklerle desteklenen bir terapi programına katıldı.
Uzmanlar proje sonunda hastaların solunum kalitesindeki iyileşmeleri testlerle takip altına aldı.
Hastaların tedavi öncesi 3.2 olarak ölçülen nefes darlığı seviyesi, tedavi sonrasında 1.7’ye düştüğü paylaşıldı.
Dr. Öğretim Üyesi Barış Değer tuz mağarasındaki 15 günlük tedavinin sonuşlarını şu cümlelerle açıkladı:
“Birinci grup hastalarımızdan 12 tane KOAH, 2 tane astım bronşit hastamız vardı. Hastalarımıza tedavi seansını almadan önce nefes darlığı açıklamasını yapmak için ‘disne skalası’ adı verilen bir ölçek uyguladık.
Bu skalada seansa başlamadan önceki puan ortalamamız 3.2 iken, hastalarımız on beş gün tedavi alıp evlerine gitmeden önce tekrar aynı skalayı uyguladığımızda 1.7’ye düştü. Bu, hastalarımızın neredeyse iki katı daha rahat nefes aldıkları anlamına geliyor.
İkinci bir test uyguladık. Bu test, KOAH hastaları değerlendirme skalası olarak bilinen ‘CED’ adlı ölçekti. Burada hastalarımızın öksürüğünden, balgamından, rahat uyuyup uyumamasından, merdivenleri çıkarken nefes darlığı yaşamasına kadar KOAH hastalığını değerlendiren bir skalaydı.
Bu skalada hastalarımız ilk geldiklerinde, yani tedavi seanslarına başlamadan önce, ortalama puan 22 iken, on beş gün sonra tedavi bitimindeki değer 13’e düştü.
Bu da KOAH hastalarımızın değerlendirilmesinde, hastalığın daha rahat semptomlarını yaşadıklarını gösteren bir sonuç anlamına geliyor.
Üçüncü bir değerlendirme olarak, hastalarımızın hayat kalitelerini de ölçmek istedik ve bir yaşam kalitesi ölçeği kullandık. Bu ölçek hem fiziksel hayat kalitesini hem de ruhsal boyutunu değerlendirdi. Her iki boyutta da son on beş gün içerisinde yaşam kalitelerinde çok ciddi ve anlamlı bir artış tespit ettik.
Bunların dışında, Sayın hocam altı dakika yürüme testi yaptı. Kendisi bizzat hastalara bu testi uyguladı. Göğüs hastalıkları uzmanımızın yaptığı test sonucunda, hastalarımızda ortalama 347 metre iken, on beş günlük seans sonunda bu değer 402 metreye çıktı.
Bu, hastaların altı dakika süre içerisinde daha fazla yürüyebiliyor olmalarının bilinçsel ve akademik bir ölçütüdür. Son olarak, KOAH’da kullanılan ‘mode’ adlı bir ölçek uygulandı; Sayın doktorumuz bu konuda size açıklama yapacak. Ben sadece sonucu vereyim: Mode indeksi derecesi 4.4 iken, 2.5’e düştü."
ÇANKIRI TUZ MAĞARASI
Çankırı'da Hititler devrinden kalan ve yerin 150 metre altında bulunan "Yer Altı Tuz Şehri" adlı tarihi tuz mağarası her yıl binlerce ziyaretçiyi ağırlıyor.
İl merkezine yaklaşık 20 kilometre mesafede bulunan mağara 18 bin metrekare kapalı alana sahip.
Mağarada yaklaşık 200 yıldır bozulmadan korunan eşek gibi tahnit edilmiş çeşitli hayvanlar bulunuyor.
Çok sayıda heykel ve sanat eserinin de yer aldığı mağara yaklaşık 5 bin yıldır bölgede halkı tarafından kullanılıyor.
Mağaranın KOAH, astım, bronşit ve diğer akciğer hastalıklarına iyi geldiği biliniyor.