“Ağlayan bağırsak” hayatı zindan ediyor! Toplumsal stres, bağırsaklarımızı da huzursuz etti

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
“Ağlayan bağırsak” hayatı zindan ediyor! Toplumsal stres, bağırsaklarımızı da huzursuz etti
Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Tekrarlayan karın ağrısı, gaz, şişkinlik, ishal veya kabızlık gibi şikâyetler, iş hayatını ve sosyal iletişimi olumsuz etkiliyor. Günümüzde her 3 kişiden biri bağırsak problemi yaşıyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Dünyanın içine düştüğü savaş ortamı, insanların gelecek endişesi, günlük hayatın getirdiği stresler en çok bağırsağı vuruyor. Toplumda her 3 kişiden birinin hayatının bir döneminde yaşadığı “ağlayan bağırsak” sendromu şikâyetlerinin son dönemde daha da arttığına dikkat çeken uzmanlar “İkinci beyin olan bağırsak, günlük olaylardan en çok etkilenen organımız. Stres bağırsağın kasılmalarını bozuyor. Bu durum tekrarlayan karın ağrısı, gaz, şişkinlik, ishal veya kabızlık gibi şikâyetlerin artışına sebep oluyor” değerlendirmesini yapıyor. 

HER ÜÇ KİŞİDEN BİRİNİN ŞİKÂYETİ

Toplumda “Ağlayan bağırsak” ya da “Huzursuz bağırsak” olarak da bilinen İrritabl Bağırsak Sendromunun (IBS) modern hayat hastalığı olduğunu ve Covid-19 sonrası da arttığına söyleyen Türk Gastroenteroloji Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Ayhan Hilmi Çekin “Stresin rolü fazla. Hayat şartlarındaki zorluk, sağlıklı gıdaya ulaşmadaki güçlük ve beslenme alışkanlıklarının değişmesi bu şikâyetleri artırıyor. Günlük poliklinikte değerlendirdiğiniz zaman bize gelen hastaların 3’te 1’i bu fonksiyonel hastalıklardan oluşuyor” dedi.

BAĞIRSAK EN KRİTİK ORGAN

IBS’nin hem biyolojik hem de psikolojik faktörlerin bir arada rol oynadığı bir durum olduğuna işaret eden Prof. Dr. Çekin “IBS’nin temelinde, beyin ve bağırsak arasındaki iletişimdeki hassasiyet yatmaktadır. Stres, bu hassasiyeti artırarak bağırsak hareketlerini hızlandırabilir ya da yavaşlatabilir. Bu da ishal, kabızlık, şişkinlik gibi semptomlara yol açabilir. Bağırsak sağlığı bozulunca da bu sefer beynin üzerine etkileri oluyor ve depresyon, anksiyete gibi tablolar tetikleniyor. Dolayısıyla ikisinin arasında her iki yöne giden bir ilişki var. Biz spastik kolon ve IBS hastalarında bağırsak hareketlerini düzenleyecek düşük dozlarda bazı antidepresanları da kullanıyoruz. Bağırsak hakikaten vücudun en kritik en önemli organı durumda” diye anlattı.

“Ağlayan bağırsak” hayatı zindan ediyor! Toplumsal stres, bağırsaklarımızı da huzursuz etti - 1. Resim
Prof. Dr. Ayhan Hilmi Çekin, 41. Ulusal Gastroenteroloji Haftası’nda gazetemize IBS hakkında merak edilenleri anlattı.

HANGİ YİYECEKLER IBS’Yİ TETİKLER?

IBS’de yiyeceklerin etkisinin kişiden kişiye farklılık gösterebileceğini anlatan Prof. Dr. Çekin “Ancak genel olarak süt ürünleri, glüten içeren gıdalar (ekmek, makarna gibi), baklagiller (fasulye, mercimek), soğan, sarımsak ve gazlı içecekler gibi yiyecekler semptomları tetikleyebilir. Ayrıca, kızartmalar ve baharatlı yiyecekler de rahatsızlık yapabilir. Bu yüzden hastalarıma bir “beslenme günlüğü” tutmalarını öneriyorum. Böylece hangi yiyeceklerin onları rahatsız ettiğini tespit edebiliyoruz” diye açıkladı. 

KANSERE DÖNÜŞMEZ

İnsanları işlerinden ve sosyal hayatlarından alıkoyan IBS’le ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri de kansere dönüşüp dönüşmeyeceğidir. Prof. Dr. Ayhan Hilmi Çekin, bağırsaklarda bir doku hasarı bulunmadığı için böyle bir riskin söz konusu olmadığını belirterek “Ancak IBS belirtileri başka hastalıklarla karışabileceğinden, kesin tanı koymak için bir uzman değerlendirmesi önemlidir. Bu hem hastanın içini rahatlatır hem de gereksiz endişelerin önüne geçer” değerlendirmesini yaptı.

PROBİYOTİĞİN DOĞRUSUNU SEÇİN 

Probiyotiklerin bazı IBS hastalarında semptomları hafifletebileceğine değinen Prof. Dr. Ayhan Hilmi Çekin ancak, her probiyotik türünün IBS’ye etkili olmadığını söyledi Prof. Dr, Çekin “Bağırsak mikrobiyotasını düzenlemeyi hedefleyen doğru probiyotik seçimi, hastanın durumuna göre yapılmalıdır. Bunun için bir doktor rehberliğinde hareket edilmesi önemlidir” dedi. Düzenli egzersizin de, bağırsak hareketlerini düzenlediğini ve stresi azalttığını belirten Prof. Dr. Çekin, yürüyüş, yüzme, hafif fiziksel egzersizin IBS semptomlarını hafifletebileceğine işaret etti.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...