Akciğer kanserine ‘sesten’ erken teşhis! Türk bilim adamları geliştirdi

Ankara Üniversitesindeki (AÜ) bilim adamları tarafından geliştirilen yapay zekâ destekli uygulama sayesinde kişilerin konuşma sesi incelenerek akciğer kanseri erken evrede tespit edilebilecek.
AÜ Kök Hücre Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Haydar Ankışhan öncülüğünde, farklı disiplinlerden bilim adamlarının katkılarıyla geliştirilen yapay zekâ destekli uygulamayla genellikle son evrede fark edilen akciğer kanserinin erken aşamada teşhis edilmesi amaçlanıyor.
Çalışma ile ilgili bilgi veren Doç. Dr. Ankışhan, “Geliştirdiğimiz yöntemde ses yapısı, akciğerin kendi anatomik yapısı ve kan dolaşım sistemlerini dikkate alarak kişinin akciğer kanseri olup olmadığını erken evrede belirleyebiliyoruz. Çalışmamızı 50 hasta ve 50 sağlıklı kişiden oluşan grupla gerçekleştirdik. Her bir katılımcının ses analizi için 2 dakikalık bir konuşma metni hazırlandı ve sesleri kaydedildi. Uygulamamız ses değişikliğini tespit edip ‘patolojik bir akciğer kanseri olabilir’ uyarısı veriyor. Çalışma sonucunda yüzde 90 hatta yüzde 92’lere varan doğruluk payı gösteren bir istatistiksel sonuç elde ettik” dedi.