Bağırsak kanserine karşı her gün bir kâse yoğurt

Yeni yayımlanan iki büyük araştırma, süt ve yoğurt tüketiminin bağırsak kanser riskini anlamlı şekilde azalttığını ortaya koydu.
ZİYNETİ KOCABIYIK - Nature Communications dergisinde yayımlanan çalışmada, 540 bin kadın 16 sene boyunca takip edildi. Günde 200 gram süt tüketenlerde yüzde 14, 50 gram yoğurt tüketenlerde ise yüzde 8 daha az bağırsak kanseri riski tespit edildi.
İkinci araştırma Gut Microbes dergisinden geldi: Haftada en az iki porsiyon yoğurt tüketenlerde, özellikle bifidobacterium pozitif tümörlerin gelişiminde yüzde 20 daha az risk bulundu.
Uzmanlar, bu etkinin yoğurttaki probiyotik bakterilerin bağışıklık sistemi ve bağırsak florası üzerindeki olumlu etkilerinden kaynaklandığını belirtiyor. Bilim dünyası bu çalışma sonucunda süt ve süt ürünlerinin sadece kemik sağlığı için değil, kanserden korunma stratejilerinde de aktif rol alabileceğini ortaya koyduğunu ifade ediyor.