Bir aylık orucun 7 sağlık faydası! Hem ruhumuz hem vücudumuz şifalandı

Bilimsel çalışmalar 12 saatten uzun açlık dönemlerinin vücutta başta kanser olmak üzere metabolik hastalıkların önlenmesi, hücre yenilenmesi, bağışıklığın güçlenmesi ve sağlıklı ömür süresinin tıbbi olarak artırılması yönünde olumlu sonuçlarının olduğunu ortaya koyuyor.
ZİYNETİ KOCABIYIK - Ramazan ayının neredeyse sonuna geldik. Bu yıl 13 saatle başlayıp 14 saat açlık süresiyle bitirdiğimiz oruçla hem ibadetimizi gerçekleştirdik hem de şifalandık.
Oruç tutmanın; hücre yenilenmesini desteleyen, hastalıkların kaynağı olan vücuttaki iltihaplanmayı azaltan ve sağlıklı yaşlanmayı destekleyen güçlü bir biyolojik araç olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zahide Karaca “Oruç önemli bir sağlık problemi bulunmayan kişiler için; metabolik hastalıkların önlenmesinden, bağışıklık sistemini güçlendirmeye hatta sağlıklı ömür süresini artırmaya kadar geniş bir yelpazede fayda sağlayan bir ibadettir” dedi.
Orucun iyilik ve sağlık hâlini artırdığına dair kadim bilgileri zaten biliyorduk. Hipokrat hastalıkların tedavisinde açlığın iyileştirici gücünü vurgulamış, Platon ve Sokrates ise zihinsel berraklık için oruç tutmayı tavsiye etmişti. İbn-i Sina ise ‘Az yemek tıbben ömrü uzatır’ diyerek, orucun sindirim sistemini dinlendirdiğini ve bedeni yenilediğini savunmuştu. Son yıllarda birçok bilimsel araştırmanın konusu olan ve hatta bağırsak kanserinin ilerlemesinin engellemesinde oruç benzeri diyetlerin olumlu sonuçlarının ortaya çıkması, bilim dünyasında orucun sağlık olumlu etkilerini kanıtladı. Peki nedir bu etkiler? Anadolu Sağlık Merkezi Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Zahide Karaca, bir aylık ramazan dönemi boyunca oruç tutmanın genel sağlık üzerindeki 7 faydasını sıraladı:
1. Hücre yaşlanmasını geciktirir: Uzun süreli ama kontrollü açlık DNA onarımı ve hücresel dayanıklılığı artırarak yaşlanmayı geciktirir. Hücrelerin yaşlanmasını belirleyen telomerlerin daha yavaş tükenmesini sağlar ve hücrelerin enerji üreten yapısı mitokondriyi korur.
2. Kanser gelişimini önlemeye yardım eder: Kontrollü açlık, hücrelerin daha uzun yaşamasını sağlayan hayatta kalma mekanizmasını devreye sokar. Kanser oluşumuyla ilgili olan mTOR aktivasyonunu baskılayarak kanseri önlemeye yardımcı olur.
3. Yağ yakımını destekler: İnsülin seviyesini düşürerek yağ yakımını ve metabolik esnekliği artırır. Metabolik esneklik; farklı beslenme şartlarına uyum sağlayabilmektir. Yani gerektiğinde vücut; enerji kaynağını ihtiyaca göre değiştirilebilir, karbonhidratlardan yağa ya da proteinlere geçerek enerji üretebilir.
4. Zihni berraklaştırır: Beyin fonksiyonlarını güçlendirerek odaklanmayı artırır.
5. Çöp hücreleri temizler: Hücrelerin zarar görmüş kısımlarının temizlenmesi ve geri dönüştürülmesi anlamına gelen otofaji sürecini başlatarak hücresel yenilenmeyi teşvik eder. Açlık sona erdikten sonra bile bu yenilenmenin olumlu etkilerinin devam ettiği bilimsel çalışmalarla kanıtlanmıştır.
6. Bağışıklığı güçlendirir: Açlık, bağışıklık hücrelerinin yenilenmesini de destekleyerek vücudu hastalıklara karşı daha dirençli hâle getirir. Ancak, aşırı düşük kalori alımı veya yetersiz beslenmenin bağışıklık sistemini zayıflatabileceği de göz önünde bulundurulmalı.
7. İltihaplanmayı azaltır: Vücudun savunma mekanizmasının bir parçası olan inflamasyon, bağışıklık sistemi hücreleri tarafından herhangi bir stres faktörüne karşı ortaya çıkan bir savunma reaksiyonudur. Düşük düzeyde sürekli devam eden inflamasyon ise birçok kronik rahatsızlığa zemin hazırlar. Oruç sırasında insülin seviyesinin düzenlenmesi, serbest radikal oluşumunun azalması ve hücre yenilenme mekanizmasının devreye girmesi, inflamasyonu azaltarak kronik hastalıkları kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir.