Çapraz bulaş nedir? Adanalı ustadan hayati uyarı geldi, bıçak değiştirin!

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Sağlık Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Adanalı kebapçı, et kesilen bıçakla tavuk, tavuk kesilen bıçakla et kesilmesinin çapraz bulaşa yol açtığını belirtti. Bu durum beraberinde ciddi zehirlenmelere sebep oluyor, işte dikkat edilmesi gerekenler...

Adanalı kebapçı Yaşar Aydın, hem vatandaşlara hem de çalışanlarına uyarılarda bulundu. Dikkat edilmesi gereken en önemli konuların başında geliyor, çünkü zehirlenmelere sebep oluyor... 

Çapraz bulaş nedir? Adanalı ustadan hayati uyarı geldi, bıçak değiştirin! - 1. Resim

ÇAPRAZ BULAŞ NEDİR?

Gıdalarda çapraz bulaşma, mikroorganizmanın maruz kaldığı bir yüzeyden, bulaşma olmamış başka bir yüzeye bulaşma olması olarak tanımlanıyor. Çapraz bulaşma gıdadan gıdaya, ekipmandan gıdaya, temas yüzeyinden gıdaya, insandan gıdaya gibi birçok şekilde bulaşabiliyor. Bulaş olması ise ciddi zehirlenmelere yol açıyor.

Çapraz bulaş nedir? Adanalı ustadan hayati uyarı geldi, bıçak değiştirin! - 2. Resim

USTASI UYARDI

Usta kebapçı Aydın, “Et bıçağı ve et tahtası tavuk bölümünden ayrı olmak zorunda. Çünkü tavuk ve etin çapraz bulaşması olabilir. Bu da zehirlenmeye ve hastalanmaya yol açar. Et ve tavuğun dolapları, doğranma yeri, bıçak ve tahtaları ayrı olmalı.

Çapraz bulaş nedir? Adanalı ustadan hayati uyarı geldi, bıçak değiştirin! - 3. Resim

Yıllar önce biz bunun eğitimini aldık. Hiçbir zaman tavuk ve eti aynı yere getirmedim. Çünkü sağlık bizim için her şeyden önemli” ifadelerini kullandı.

Çapraz bulaş nedir? Adanalı ustadan hayati uyarı geldi, bıçak değiştirin! - 4. Resim

"TAVUK YERİNİ, ET YERİNİ, SEBZE YIKAMA YERİNİ AYIRIYORUM"

Tavuğun zehirlenmeye çok çabuk yol açtığını belirten Aydın, “Tavuk, zehirlenmeye en elverişli olan üründür. Ette zehirlenme kolay kolay olmaz. Eğer et çok bayatsa veya ocakta is yaparsa zehirlenme olur. Tavuğun ise hafif beklemede ve sıcakta kalması zehirlenmeye yol açar. Ustalarımıza her gün uyarıda bulunuyorum. Tavuk yerini, et yerini, sebze yıkama yerini ayırıyorum” dedi.

Çapraz bulaş nedir? Adanalı ustadan hayati uyarı geldi, bıçak değiştirin! - 5. Resim

"KEBABIN ÜSTÜNE DÖKÜLEN YAĞ KALINTILARI DA ZEHİRLER"

Kebapçılardaki temizlenmeyen bacaların da zehirlenmeye yol açabileceğini vurgulayan Yaşar Aydın, “Eğer baca temizlenmezse kebap ocağı bacasının içinden akan yağ kalıntıları kebabın üstüne dökülür ve o da zehirlenmeye yol açar.

Çapraz bulaş nedir? Adanalı ustadan hayati uyarı geldi, bıçak değiştirin! - 6. Resim

Biz buradan para kazanıyorduk buraya da bakmamız lazım. Bütün kazancı almak olmaz” diye konuştu.

Çapraz bulaş nedir? Adanalı ustadan hayati uyarı geldi, bıçak değiştirin! - 7. Resim

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
ferit31 Ocak 2025 11:33

kaburgacı yaşar usta kralsın. verdiği bilgi çok önemli. Kendisi de uyguluyor bunu helal olsun.

Sonraki Haber Yükleniyor...