Cep telefonu aklımızı alıyor! Uzmanlar uyardı, balık hafızalı bir nesil geliyor

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Cep telefonu aklımızı alıyor! Uzmanlar uyardı, balık hafızalı bir nesil geliyor
Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Dünya Alzaymır Günü’nde gazetemize konuşan nöroloji uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, cep telefonlarından yayılan elektromanyetik dalgaların hafızaya zarar verdiği ve erken yaşta alzaymıra sebep olduğu uyarısını yaptı.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Artık hayatımızın vazgeçilmezi olan cep telefonlarının sağlık üzerindeki etkileri bugüne kadar hep tartışmalı olarak gündeme geldi. Dünya Alzaymır Günü’nde gazetemize konuşan nöroloji uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz, yapılan araştırmaların cep telefonları ve diğer elektronik cihazların yaydığı elektromanyetik radyasyonun, beyin hücrelerine zarar verebileceğini gösterdiğini söyleyerek “Bu cihazlar en büyük zararı da daha bebekken eline cep telefonu verdiğimiz çocuklarımızın beyinlerine yapıyor. Maruz kaldıkları radyasyon yüzünden DNA hasarına uğrayan çocuklarımızda bir taraftan kanser ihtimali artarken diğer taraftan da alzaymıra en az 10 yıl erken yakalanma riskine sahip oluyorlar” dedi.

TELEFON YERİNE KISA MESAJ

Cep telefonlarının her yöne mikrodalgalar yayarak çalıştığını ifade eden Prof. Dr. Uludüz “Yapılan araştırmalarda bu dalgaların kemik ve yumuşak dokudan geçerek birkaç santimetre ilerlediği ve enerjisinin de beyin ve sinir dokusunda emildiği gösterilmiştir. Konuyu değerlendiren Amerikan Pediyatri Akademisi çocukların dokularının daha ince ve yumuşak olmasından dolayı bu elektromanyetik dalgalara daha kolay maruz kaldıklarını bildirerek, bu cihazların çocuklardan uzak tutulmasını önermektedir. Cep telefonları ve kanser ilişkisini araştıran çalışmaları yürüten bilim adamları ise 12 yaş altında çocukların cep telefonu kullanmamalarını, 12 yaş üstündeki çocukların da daha çok kısa mesaj ile iletişim sağlamaları gerektiğini ifade ediyor” değerlendirmesini yaptı.

Cep telefonu aklımızı alıyor! Uzmanlar uyardı, balık hafızalı bir nesil geliyor - 1. Resim

BEYİN HÜCRELERİ HASARLANIYOR

Bu cihazların yaydığı düşük seviyeli radyo dalgalarına uzun süreli maruz kalma durumunda, beyin dokusunda oksidatif stresin ortaya çıkabileceğine dair verilerin arttığına işaret eden Prof. Dr. Derya Uludüz “Oksidatif stres, hücrelerdeki serbest radikallerin artmasına ve hücre hasarına sebep olan bir durumdur. Beyin hücrelerinin bu tür bir hasarla karşı karşıya kalması, zamanla bilişsel fonksiyonlarda bozulmalara, hatta alzaymır gibi nörodejeneratif hastalıkların gelişimine zemin hazırlayabilir” dedi.

Kulağa yakın tutuldukları için cep telefonlarının yaydığı elektromanyetik radyasyonun beyin hücreleri etkilediğine işaret eden Prof. Dr. Uludüz “Elektromanyetik radyasyona uzun süre maruz kalmak, hücrelerde DNA hasarına yol açabilir ve bu da beyin hücrelerinin kendini yenileme kapasitesini azaltabilir. Bunun yanı sıra, radyasyonun beyin kan bariyerini geçip nöronlara zarar verdiği düşünülmektedir. Beyin kan bariyeri, beynin dış etkenlerden korunmasını sağlayan kritik bir yapı olsa da radyasyon etkisiyle bu bariyerin geçirgenliği artabilir. Bu durum, toksik maddelerin ve serbest radikallerin beyin dokusuna sızmasına ve hücre hasarına yol açmasına sebep olabilir. Uzun vadede, bu hasar birikimi, alzaymırın erken yaşlarda gelişimine katkıda bulunabilir” ifadesinde bulundu.

Cep telefonu aklımızı alıyor! Uzmanlar uyardı, balık hafızalı bir nesil geliyor - 2. Resim

BALIK HAFIZALI NESİL GELİYOR

Teknolojinin hayatımızın her alanına entegre olmasıyla birlikte, çocukların erken yaşlardan itibaren sürekli bir bilgi akışı ve dikkat dağınıklığına maruz kaldığını belirten Prof. Dr. Uludüz “Cep telefonları, tabletler ve bilgisayar oyunları, çocukların dikkat sürelerini kısaltarak derin öğrenme ve hafıza oluşturma süreçlerini zayıflatıyor. Geleneksel öğrenme yöntemleri, dikkat ve konsantrasyonun gelişmesi için gerekli olan zaman ve çabayı gerektirirken, çocuklar artık bu tür görevlerle daha az meşgul oluyor. Bu durum, onların uzun süreli hafıza oluşturma yeteneklerini tehlikeye atıyor. Ayrıca, günümüzde birçok çocuk bilgiye anında erişebildiği için, hafızaya güvenme ihtiyacı da giderek azalıyor. Bilgiyi öğrenmek yerine, onu saklamak ve gerektiğinde bulmak için teknolojiye başvurma eğilimi artıyor. Bu durum, çocukların beyninin önemli bilgileri organize etme ve saklama becerilerini zayıflatıyor. Beyin, tekrar ve yoğun dikkatle en iyi şekilde öğrenir, ancak teknolojik cihazlar çocukları bu süreçten uzaklaştırarak onların hafıza ve öğrenme kapasitelerini sınırlıyor. Bunun sonucunda, ileriki yaşlarda hafıza problemleri yaşama ihtimalleri daha yüksek olabilir” diye anlattı.

GENÇ ALZAYMIR VAKALARI ARTTI

65 yaş üzerinde daha sık görülen, yaş ilerledikçe görülme sıklığı artan alzaymır hastalığı giderek daha fazla oranda gençlerde de görülmeye başladı. Alzaymır hastalığının genç yaşlara kaymasının sebeplerinden biri olarak, hayat tarzımızdaki teknolojik cihazlara aşırı maruz kalmanın gösterilebileceğini ifade eden Prof. Dr. Uludüz “Cep telefonları, bilgisayarlar ve diğer elektronik cihazlarla sürekli etkileşimde bulunmak, beyni sürekli uyarıcılarla dolu bir ortamda tutarak dinlenmesine ve toparlanmasına izin vermez. Elektromanyetik radyasyon, melatonin hormonunun salgılanmasını baskılayabilir. Melatonin, uykuyu düzenleyen ve antioksidan özelliklere sahip bir hormondur. Bu yüzden, elektronik cihazların kullanımı uyku düzenimizi de olumsuz etkiler. Uyku, beynin kendini yenilediği ve toksinleri temizlediği bir süreçtir. Yetersiz uyku, beyin fonksiyonlarının bozulmasına ve alzaymır gibi nörolojik hastalıkların riskinin artmasına neden olabilir. Bu nedenle, elektronik cihazların bilinçsizce kullanımı, beyin sağlığını olumsuz etkileyerek alzaymırı da arken döneme çekebilir” dedi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...