Çocuklarda uzayan kanamalara dikkat! Hemofili belirtisi olabilir

İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalından Dr. Öğretim Üyesi Toluy Özgümüş, "Diş çıkarma döneminde, küçük çarpmalarda ya da aşı uygulamaları sırasında normalden uzun süren kanamalar ilk uyarıcı belirtiler olabilir" dedi.
ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Kanın pıhtılaşma yeteneğini bozan ve çoğunlukla genetik geçişli bir kanama hastalığı olan hemofilinin daha çok erkek çocuklarda görüldüğünü söyleyen İstanbul Atlas Üniversitesi Tıp Fakültesi İç Hastalıkları Ana Bilim Dalından Dr. Öğretim Üyesi Toluy Özgümüş “Her 10 bin doğumda bir erkek çocuk hemofili ile dünyaya geliyor” dedi.
Hemofilinin genellikle çocukluk çağında fark edildiğini belirten Dr. Özgümüş “Diş çıkarma döneminde, küçük çarpmalarda ya da aşı uygulamaları sırasında normalden uzun süren kanamalar ilk uyarıcı belirtiler olabilir. Erkek çocuklarda sünnet sonrası uzamış kanama da hemofili belirtisi olabilir. Ailede hemofili öyküsü varsa bu durum, daha erken dönemde dikkate alınmalıdır” dedi. Hemofilinin yalnızca açık yaralarda değil, aynı zamanda iç kanamalarda da kendini gösterdiğini söyleyen Dr. Özgümüş “Eklemler ve kas dokusu içindeki tekrarlayan kanamaların zamanla hareket kısıtlılığına, eklem deformitelerine ve kalıcı hasara sebep olabilir. Bu kanamalar, ciltte morluk, eklemlerde ve kaslarda şişlik ve ağrı şeklinde kendini gösterebilir” diye konuştu.