Diyabetik gözü yapay zekâ teşhis ediyor

Toplumda en fazla körlüğe sebep olan diyabetik retinopati adlı göz hastalığının yapay zekâ ile teşhis edilebildiğini söyleyen Türk Oftalmoloji Derneği Translasyonel Tıp ve Yapay Zekâ Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Hakan Özdemir “Yapay zekâ teknolojilerinin göz hastalıklarının erken teşhis, tanı ve tedavi süreçlerinin iyileştirilmesinde önemli potansiyele sahip” dedi.
Yapay zekânın diyabet hastalarında göz sağlığının takibinde önemli bir rol üstlendiğine işaret eden eden Prof. Dr. Hakan Özdemir “Diyabetik retinopati, şeker hastalarının gözünün arka kısmında oluşan kanamaları gösteren çok önemli bir toplum problemi. Gelişmiş toplumlarda en önemli körlük sebeplerinden biri. Bu hastalıkta erken teşhis çok önemli. Erken teşhis koyarak hastalığın daha körlük aşamasına gelmeden durdurulabilme ihtimali var.Bazı ülkelerde kullanılan yapay zekâ özellikle diyabetik retinopati teşhisinde çok yüksek oranda hatta yüzde 99’un üstünde doğruluk payıyla teşhis koyabiliyor. Doktordan bağımsız oldukça kolay bir şekilde sadece bir fotoğraf çeker gibi hastalığın teşhisini koymanız yapay zekâyla mümkün” diye açıkladı.
Prof. Dr. Özdemir, mikron seviyesinde çözünürlükteki şeyleri okuyabilmek için insanın yıllarca eğitim alması gerekirken yapay zekâ destekli göz tomografisinin doğru datalarla en iyi göz doktoru kadar iyi teşhis koyabildiğini belirtti.