Diyabetin önüne geçiyor, sindirimi destekliyor! Turpu salatalarınızdan eksik etmeyin

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Diyabetin önüne geçiyor, sindirimi destekliyor! Turpu salatalarınızdan eksik etmeyin
Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Turpun baharatlı sayılabilecek, kütür kütür yapılı kökünün yanı sıra yeşil yaprakları da yenilebilir. 100 gram 1 grama yakın yağ ve 12 kalori bulunur. C vitamininden zengin olan kırmızı turp güçlü antioksidan özelliğe sahiptir. Saymakla bitmeyen faydalarını duyunca sofralarınızdan eksik etmeyeceksiniz.

Kırmızı turpun kökü kadar yaprakları da sağlığınıza önemli katkılarda bulunur. Hatta turp yaprağı turpun kökünden çok daha besleyicidir bile diyebiliriz. Turp yapraklarında kökünden daha fazla protein ve lif bulunur. Yapraklarda en fazla bulunan mineral ise kalsiyumdur. Turp yapraklarında köküne oranla 4 kat daha fazla antioksidan etki bulunur.

TURPUN FAYDALARI NELER?

DİYABET RİSKİNİ AZALTIYOR

Turp, glisemik indeksi düşük bir bitkidir. Bu nedenle kan şekerini yükseltmez. İnsülin direncine karşı kalkan görevi görür. Turpun içerisinde kan şekerini düzenlemeye katkıda bulunan glukozinolat ve izotiyosiyanat bileşikleri bulunur. Aynı zamanda turp yemek adiponektin hormonunuzu artırır. Bu hormonun artması insülin direncine karşı sizi koruyabilir.

KANSER RİSKİNİ AZALTIYOR

Turp ailesinden gelen bitkiler su ile pişirildiğinde kansere neden olan maddelerin atılmasını ve tümör oluşmasını önleyebilir. Bir araştırmaya göre turp kökünün bazı kanser hücrelerinin ölümüne katkıda bulunabilir.

SİNDİRİMİ KOLAYLAŞTIRIYOR

Lifli yapısı sayesinde turp sindirim sisteminizi rahatlatır, kabızlığı önlemeye yardımcı olur. 2008 yılında hayvanlar üzerinde yapılan bir araştırmaya göre özellikle turp yapraklarının sindirimi rahatlattığını ortaya koydu.

Diyabetin önüne geçiyor, sinirimi destekliyor! Turpu salatalarınızdan eksik etmeyin - 1. Resim

Yapısında kükürtlü bileşenler bulunan turp yaprakları mide enfeksiyonunu engellerken ishale karşı faydalı etki gösteriyor.

TURP NASIL SAKLANIR?

Turp satın aldıktan sonra buzdolabında birkaç gün tutabilirsiniz. Eğer yapraklı olarak aldıysanız yapraklarını ayırarak saklamanız gerekir. Ayırdığınız yaprakları ise kısa sürede tüketmelisiniz. Turpları birkaç günden fazla bekletmek istiyorsanız dondurabilirsiniz. Ancak kullanım için çözdüğünüzde lezzetinde kayıp olacaktır. Turp saklamanın bir diğer yolu ise turşusunu kurmaktır.

 

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...