Dubai çikolatası sağlık tartışmalarının odağında! Uzmanı yol açabileceği hastalıkları açıkladı

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Dubai çikolatası sağlık tartışmalarının odağında! Uzmanı yol açabileceği hastalıkları açıkladı
Sağlık Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Son günlerde hem üretimi hem de tüketimi hızla yaygınlaşan Dubai çikolatası hakkında sağlık tartışmaları da gündeme geldi. Prof. Dr. Canan Karatay'ın "Firmaların yaptığı, ürettiği bir zehir. Yesinler, vücutlarına asit yapsınlar, hastalansınlar, kanser olsunlar." sözlerinin ardından uzmanların görüşleri merak ediliyor. Dubai çikolatasının zararlarını ve sağlığı tehdit eden yönlerini Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram anlattı.

Antep fıstığı, tahin ve kavrulmuş kadayıf ile üretilmeye başlayan Dubai çikolatası, sosyal medya platformlarındaki paylaşımların da etkisiyle adeta bir tüketim çılgınlığına dönüştü.

Görüntüsü ve lezzetiyle tüketicileri cezbeden Dubai çikolatası göründüğü kadar masum değil. Kısa sürede tüketimi yaygınlaşan çikolata ile ilgili Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Dr. Merve Bayram önemli açıklamalarda bulundu.

REFLÜYE DAVET

Dr. Öğr. Üyesi Merve Bayram yaptığı açıklamada “Hem Dubai hem de diğer çikolataların içerdiği şeker, yağ, kafein ve bazı bileşenler, sindirim sistemi üzerinde olumsuz etkilere yol açabilir. Bu olumsuz özelliklerden bazıları mide asidini artırarak reflüye yol açması, mide asidinin yemek borusuna geri kaçmasıyla yanma hissine neden olmasıdır.


Türkiye'de her dört kişiden biri reflü' | Türkiye Gazetesi

Ayrıca, içinde bulunan laktoz (sütlü çikolatalarda) ve şekerler, bazı bireylerde bağırsakta gaz oluşumuna yol açabilir. İçeriğinde bulunan yağ ve şeker, bağırsak hareketlerini etkileyebilir ve mide kramplarına neden olabilir. Özellikle hassas bağırsak sendromu (IBS) olan bireyler için bu durum daha belirgin olabilir” dedi.


Trabzon çikolatası Dubai çikolatasına rakip oldu! Taleplere yetişemiyorlar:  Dubai'den sipariş aldık! | Türkiye Gazetesi

"ANAFLAKSİ (ŞİDDETLİ ALERJİK REAKSİYONLAR) TETİKLENEBİLİR" 

Dubai çikolatası içerdiği bol miktarda Antep fıstığıyla dikkat çekiyor. Yaygın bir alerjen maddesi olan fıstığa alerjisi olanlar için bu durum risk oluşturabilir.

Konu ile ilgili Merve Bayram, “Fıstık alerjisi olan kişiler için fıstık kreması çok tehlikeli olabilir ve şiddetli alerjik reaksiyonlara (anafilaksi) yol açabilir. Tahin, susam tohumlarından yapılır ve susam alerjisi olan kişilerde alerjik reaksiyona yol açabilir. Susam alerjisi, bazı kişilerde cilt döküntüleri, mide bulantısı veya ciddi alerjik reaksiyonlarla sonuçlanabilir. Kadayıfın kendisi gluten içeren buğday unu ile yapılır, bu nedenle gluten alerjisi (çölyak hastalığı veya gluten intoleransı) olan kişiler için sorun oluşturabilir. Ayrıca kadayıf, kavrulmuş olması durumunda bazı kişilerin sindirimini zorlaştırabilir, ancak fıstık veya susam kadar yaygın bir alerjen değildir” açıklamasında bulundu.


Diyabetlilere yaz uyarısı: Şeker ölçüm cihazını sıcaktan koruyun | Türkiye  Gazetesi

DUBAİ ÇİKOLATASI DİYABET RİSKİ

Dubai çikolatasının muhtemel tüm zararlarına değinen Bayram, tüketicileri tip 2 diyabet riskine karşı şu sözlerle uyardı:

“Dubai çikolatası yüksek miktarda şeker içerir ve şeker tüketimi, kan şekerini hızla yükseltir. Bu durum, insülinin hızlıca salgılanmasını tetikler ve zamanla insülin direncine yol açabilir. İnsülin direnci gelişirse, vücut insüline karşı daha az duyarlı hale gelir ve bu durum uzun vadede tip 2 diyabet riskini artırabilir” 

Dubai çikolatası sağlık tartışmalarının odağında! Uzmanı yol açabileceği hastalıkları açıkladı - 4. Resim

Beslenme ve Diyetetik Bölüm Başkanı Dr. Merve Bayram

Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...