En büyük tehdit kanser değil! Türkiye'de 3 kadından biri kalpten ölüyor

Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
En büyük tehdit kanser değil! Türkiye'de 3 kadından biri kalpten ölüyor
Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Avrupa’da obezite şampiyonu olan Türk kadınının, kalp ve damar hastalığı riski kanserden daha yüksek. Kadınlarda kalp ve damar hastalıkları, erkeklere göre daha farklı belirtilerle ortaya çıkıyor. Bu durum teşhis ve tedaviyi zorlaştırıyor.

ZİYNETİ KOCABIYIK'IN HABERİ - Kalp ve damar hastalıklarının “erkek hastalığı” olarak görülmesi yüzünden kadınlarda kalp hastalıklarının ihmal edildiğini söyleyen uzmanlar, kadınlarda kalpten ölümleri “sessiz salgın” olarak değerlendirerek “Kadın için kalp hastalıkları kanserden daha tehlikeli. Türkiye’de ve dünya genelinde kadın ölümlerinin üçte birinin sebebi kalp ve damar hastalıkları sebebiyle gerçekleşirken, bu oran tüm kanser türlerinin toplamından fazladır. Türk kadını obezitede Avrupa şampiyonu. Başta diyabet ve obezitenin artışı nedeniyle kadınlarda koroner arter hastalığının sıklığının, 2030 yılına kadar yüzde 46 oranında artması bekleniyor. Kadın kalbine özgü sağlık hizmetleri yaygınlaştırılmalıdır” uyarısını yaptı.

En büyük tehdit kanser değil! Türkiye'de 3 kadından biri kalpten ölüyor - 1. Resim

80 SANİYEDE BİR KADIN KALPTEN ÖLÜYOR

18. Ulusal Kalp ve Damar Cerrahisi Kongresi’nde görüştüğümüz Türk Kalp ve Damar Cerrahisi Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Murat Sargın “Kalp hastalığı ve damar hastalığı genelde belli bir yaşın üstünde, sigara içen, diyabetik erkek profiliyle ilişkilendiriliyor. Çok doğru bir ilişki ama yeterli bir ilişki değil. Kadınlar kalp ve damar hastalıklarından orantısız bir şekilde etkileniyor. Amerikan Kalp Derneğine (AHA) göre, ABD’de her yıl yaklaşık 275 bin kadın kalp ve damar hastalıkları yüzünden hayatını kaybediyor. Bu da her 80 saniyede bir kadın ölümü anlamına geliyor. Avrupa’da kadın ölümlerinin yüzde 51’inden fazlası kalp ve damar hastalıkları ile ilişkili, erkeklerde bu oran yüzde 42’dir. İnme vakalarının yüzde 60’ı kadınlarda görülürken ve inmeden kaynaklanan ölümlerin çoğunluğunu kadınlar oluşturmaktadır. Erkeklere göre daha şiddetli inmeler geçirirler ve bu durum kalıcı sakatlık oranlarını artırır” değerlendirmesini yaptı. Kadınlarda yaygın olan depresyonun kalp ve damar hastalıkları riskini yüzde 64 artırdığına işaret eden Doç. Dr. Sargın, kadınların daha ev odaklı hayatları ve bakmak zorunda oldukları kişilerin bulunmasının kronik stres kaynaklarını çoğalttığına dikkat çekti. 

En büyük tehdit kanser değil! Türkiye'de 3 kadından biri kalpten ölüyor - 2. Resim

(Doç. Dr. Murat Sargın)

ÇENEYE VURAN AĞRIYA DİKKAT

Doç. Dr. Sargın, kadınlarda kalp ve damar hastalıklarının erkeklere göre daha farklı belirtilerle ortaya çıktığını ve bu durumun teşhis ve tedaviyi zorlaştırdığını vurguladı. Kadınlarda göğüs ağrısına ek olarak yorgunluk, mide bulantısı, sırt veya çene ağrısı gibi belirtilerin daha yaygın olduğunu ifade eden Doç. Dr. Sargın “Kadınların yalnızca yüzde 56’sı kalp ve damar hastalıklarını bir numaralı sağlık tehdidi olarak görüyor. Ancak bu farkındalık seviyesi, ölüm oranlarının düşürülmesi için yetersiz kalıyor. Düzenli sağlık kontrolleri ile kan basıncı, kolesterol ve kan şekeri gibi risk faktörlerinin erken tespiti, KVH riskini yüzde 80 oranında azaltabilir” dedi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...